Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Annan i Teheran for å snakke om krisen i Syria

Kofi Annan har bedt Syria om å trekke ut styrkene sine fra alle byer og stoppe all vold i 48 timer for å redde fredsplanen. Annan dro tirsdag til Iran, Syrias hovedallierte i regionen.

Kofi Annan og seks medarbeidere møter iranske ledere for å diskutere den pågående krisen i Syria.

– Iran, med sitt spesielle forhold til Syria, kan være en del av løsningen. Syrias geopolitiske plassering er slik at enhver feilkalkulering og feil kan ha uforutsette konsekvenser, sa Annan ved en pressekonferanse sammen med Irans utenriksminister Ali Akbar Salehi, forteller Israel Hayom.

 

Mangelfull tilbaketrekking

Kun timer før våpenhvilen skulle tre i kraft, sa Annan at syriske styrker hadde trukket seg tilbake fra noen områder, men gått inn i områder de ikke tidligere hadde vært i, og at situasjonen ikke var den han hadde håpet på.

– Jeg tror det er litt for tidlig å si at planen har feilet, planen er fortsatt på bordet, sa Annan under en pressekonferanse ved flyplassen i Hatay-provinsen i sørlige Tyrkia, meddeler Ha’aretz.

– Det er en plan som vi alle kjemper for å igangsette … det er en plan syrerne har bifalt og fra kommentarene fra opposisjonen, så er de også klare for å gå med på den, hvis myndighetene møter sine forpliktelser til å trekke ut troppene, sa Annan videre.

Tidligere tirsdag sa Syrias utenriksminister at syriske myndigheter ønsker garantier fra Annan at væpnede grupper som angriper [Assads] styrker måtte forplikte seg til våpenhvilen.

Tirsdag drepte syriske tropper 31 mennesker og fortsatte bombingen av Homs.

Full våpenhvile skal i følge fredsplanen ha trådt i kraft klokken seks om morgenen 12. april. Annan sa tirsdag at han håpet at situasjonen på bakken ville se annerledes ut.

– Vi har vært i kontakt med den [de syriske opprørerne] og har hatt positive svar fra dem … Jeg tror at klokken seks om morgenen torsdag, at vi kommer til å se en meget forbedret situasjon på bakken. Det er mulig å gjøre det og det bør være i interessen av folket i Syria, sa Annan.

 

Sterk kritikk fra vestlige land

USAs utenriksminister Hillary Clinton sa at Annans rapport om situasjonen gjør det klart at ”Assad ikke etterkommer forpliktelsene han forpliktet seg til ved seks-punktplanen og at faktisk, volden har bare blitt verre iløpet av den siste uken.”

Den franske utenriksministeren Alain Juppe anklaget Assad for å lyve og håne Syrias forpliktelser.

– Ikke bare har bruken av tunge våpen ikke sluttet … men det som ble presentert som en tilbaketrekking er faktisk bare en dårlig maskert omflytning, sa han i en pressemelding, forteller Israel Hayom.

I henhold til Annans fredsplan, skulle de syriske styrkenes uttrekning bli etterfulgt av en våpenhvile innen 48 timer. Pausen i kampene skulle så brøyte vei for en observatørgruppe og samtaler mellom begge sidene om landets fremtid.

Vestlige ledere har satt sin lit til Annans diplomatiske press. USA og andre har vært uvillige til å bli for dypt involvert i nok en strid i en arabisk nasjon, spesielt en som er så uforutsigbar som Syria. Selv om Washington har en klar interesse av å se Assads gå av, delvis fordi dette ville være et nederlag for Iran, er Obama-administrasjonen uvillig til å bruke makt.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart