Resolusjonsforslaget til Senatet sier at president Obama kan forlenge disse 60 operasjonsdagene med ytterligere 30 dager, hvis ikke Kongressen skulle stemme imot. I utkastet som Associated Press (AP) har fått tak i en kopi av, gis det ingen tilslutning til bruk av bakkestyrker.
Bak forslaget står den demokratiske senatoren Bob Menendez og republikanernes Bob Corker.
Tidligere på tirsdagen stilte utenriksminister John Kerry, forsvarsminister Chuck Hagel og forsvarssjef Martin Dempsey opp på en offentlig høring i Senatets utenrikskomité. De forklarte hvilke momenter og mål Obamas plan for Syria inneholdt, rapporterer Reuters.
– President Obama ber ikke USA om å gå til krig. Han ber om tillatelse til å degradere og avskrekke Bashar Assads kapasitet til å bruke kjemiske våpen. Men dette er ikke tidspunktet for å lene seg tilbake og ikke gjøre noe. Dette er ikke tidspunktet å være passive tilskuere til nedslaktinger, sa Kerry i sin åpningskommentar.
Se utdrag fra John Kerrys åpningskommentar foran Senatets utenrikskomité, presentert av PBS «Newshour»:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=NQuGizlAq4w[/youtube]
Forsvarsminister Chuck Hagel understreket viktigheten av hvilke signaler det sender, dersom USA har truet med «en rød linje», truet med å blande seg inn militært, men det ikke fører til noen handling. Særlig i tankene til Hagel, lå Iran og deres påståtte atomvåpenprogram.
– Hvis ikke vi klarer å handle, vil vi undergrave USAs troverdighet i andre sikkerhetsforhold, inkludert i presidentens arbeid for å forhindre at Iran skaffer seg atomvåpen. USAs ord må bety noe. Dersom Assad bruker kjemiske våpen mot sitt eget folk, er vi nødt til å frykte at terrorgrupper som Hizbollah kan få tak i dem.
Se utdrag fra Chuck Hagels åpningskommentar foran Senatets utenrikskomité, presentert av PBS «Newshour»:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=KNdUxCtihNM[/youtube]
Russland kan komme til å øke sin militære assistanse til Damaskus, når USA går til aksjon. Det advarte forsvarssjef Martin Dempsey, ifølge Times of Israel og AP, under den tre timer lange høringen.
– Det er ting som indikerer at de har forsikret regimet om at dersom vi ødelegger noe, kan de erstatte det.
For og imot
Den største pro-israelske lobbygruppen i USA, AIPAC, gir sin tilslutning til en Syria-operasjon.
– Den siviliserte verden kan ikke tolerere bruken av disse barbariske (kjemiske) våpnene, særlig ikke mot uskyldige sivile og hundrevis av barn. USA må sende et klart budskap til Iran og Hizbollah, som begge har bidratt med direkte og omfattende militær støtte til Assad, skriver AIPAC i en pressemelding.
En som ikke omfavner amerikanernes Syria-politikk er FNs generalsekretær Ban Ki-moon, som frykter at et angrep bare vil gjøre situasjonen verre
– Jeg noterer meg argumentet om å gå til aksjon for å forhindre framtidig bruk av kjemiske våpen. Samtidig må vi tenke over hva som blir utslaget av ethvert straffetiltak, på det som blir gjort for å forhindre mer blod og få på plass en politisk løsning på konflikten. Uroen i Syria og i hele regionen tjener ingen, sa Ban tirsdag, ifølge, AP og Reuters.
Han ba samtidig Sikkerhetsrådet om å vise lederskap i denne tøffe tiden og fordømte Assad-regimets bruk av kjemiske våpen, «hvis det blir bekreftet».
Israelerne med framtidshåp
Den ferske månedlige «fredsindeksen», som måles og gjennomføres av Israel Democracy Institute og Universitetet i Tel Aviv, viser at israelere flest har liten tro på at bråket i Syria vil påvirke Israel negativt inn i det nye jødiske året. Kun 16,4 prosent av israelske jøder og 26,9 prosent av israelske arabere mener at sikkerhetssituasjonen vil forverre seg i år 5774. Henholdsvis 46,1 prosent og 28,6 prosent tror den vil forbli den samme, mens 28,3 prosent og 29,8 prosent tror den vil forbedre seg, skriver Jerusalem Post.