Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Syria-forslaget til Senatet setter restriksjoner

Fra tirsdagens Kongress-høring om Syria. F.v.: Forsvarssjef Martin Dempsey, utenriksminister John Kerry og forsvarsminister Chuck Hagel. (Foto: Chuck Hagel, flickr.com)
Fra tirsdagens Kongress-høring om Syria. F.v.: Forsvarssjef Martin Dempsey, utenriksminister John Kerry og forsvarsminister Chuck Hagel. (Foto: Chuck Hagel, flickr.com)
USAs president Barack Obama får trolig Senatets velsignelse til å gå til aksjon mot Syria, så sant det ikke blir brukt bakkestyrker og operasjonen avsluttes innen 60 dager.

Resolusjonsforslaget til Senatet sier at president Obama kan forlenge disse 60 operasjonsdagene med ytterligere 30 dager, hvis ikke Kongressen skulle stemme imot. I utkastet som Associated Press (AP) har fått tak i en kopi av, gis det ingen tilslutning til bruk av bakkestyrker.

Bak forslaget står den demokratiske senatoren Bob Menendez og republikanernes Bob Corker.

Tidligere på tirsdagen stilte utenriksminister John Kerry, forsvarsminister Chuck Hagel og forsvarssjef Martin Dempsey opp på en offentlig høring i Senatets utenrikskomité. De forklarte hvilke momenter og mål Obamas plan for Syria inneholdt, rapporterer Reuters.

– President Obama ber ikke USA om å gå til krig. Han ber om tillatelse til å degradere og avskrekke Bashar Assads kapasitet til å bruke kjemiske våpen. Men dette er ikke tidspunktet for å lene seg tilbake og ikke gjøre noe. Dette er ikke tidspunktet å være passive tilskuere til nedslaktinger, sa Kerry i sin åpningskommentar.

Se utdrag fra John Kerrys åpningskommentar foran Senatets utenrikskomité, presentert av PBS «Newshour»:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=NQuGizlAq4w[/youtube]

Forsvarsminister Chuck Hagel understreket viktigheten av hvilke signaler det sender, dersom USA har truet med «en rød linje», truet med å blande seg inn militært, men det ikke fører til noen handling. Særlig i tankene til Hagel, lå Iran og deres påståtte atomvåpenprogram.

– Hvis ikke vi klarer å handle, vil vi undergrave USAs troverdighet i andre sikkerhetsforhold, inkludert i presidentens arbeid for å forhindre at Iran skaffer seg atomvåpen. USAs ord må bety noe. Dersom Assad bruker kjemiske våpen mot sitt eget folk, er vi nødt til å frykte at terrorgrupper som Hizbollah kan få tak i dem.

Se utdrag fra Chuck Hagels åpningskommentar foran Senatets utenrikskomité, presentert av PBS «Newshour»:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=KNdUxCtihNM[/youtube]

USAs forsvarssjef Martin Dempsey (Foto: Wikimedia Commons)
USAs forsvarssjef Martin Dempsey (Foto: Wikimedia Commons)

Russland kan komme til å øke sin militære assistanse til Damaskus, når USA går til aksjon. Det advarte forsvarssjef Martin Dempsey, ifølge Times of Israel og AP, under den tre timer lange høringen.

– Det er ting som indikerer at de har forsikret regimet om at dersom vi ødelegger noe, kan de erstatte det.

For og imot
Den største pro-israelske lobbygruppen i USA, AIPAC, gir sin tilslutning til en Syria-operasjon.

– Den siviliserte verden kan ikke tolerere bruken av disse barbariske (kjemiske) våpnene, særlig ikke mot uskyldige sivile og hundrevis av barn. USA må sende et klart budskap til Iran og Hizbollah, som begge har bidratt med direkte og omfattende militær støtte til Assad, skriver AIPAC i en pressemelding.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon (Foto: Wikimedia Commons)
FNs generalsekretær Ban Ki-moon (Foto: Wikimedia Commons)

En som ikke omfavner amerikanernes Syria-politikk er FNs generalsekretær Ban Ki-moon, som frykter at et angrep bare vil gjøre situasjonen verre

– Jeg noterer meg argumentet om å gå til aksjon for å forhindre framtidig bruk av kjemiske våpen. Samtidig må vi tenke over hva som blir utslaget av ethvert straffetiltak, på det som blir gjort for å forhindre mer blod og få på plass en politisk løsning på konflikten. Uroen i Syria og i hele regionen tjener ingen, sa Ban tirsdag, ifølge, AP og Reuters.

Han ba samtidig Sikkerhetsrådet om å vise lederskap i denne tøffe tiden og fordømte Assad-regimets bruk av kjemiske våpen, «hvis det blir bekreftet».

Israelerne med framtidshåp
Den ferske månedlige «fredsindeksen», som måles og gjennomføres av Israel Democracy Institute og Universitetet i Tel Aviv, viser at israelere flest har liten tro på at bråket i Syria vil påvirke Israel negativt inn i det nye jødiske året. Kun 16,4 prosent av israelske jøder og 26,9 prosent av israelske arabere mener at sikkerhetssituasjonen vil forverre seg i år 5774. Henholdsvis 46,1 prosent og 28,6 prosent tror den vil forbli den samme, mens 28,3 prosent og 29,8 prosent tror den vil forbedre seg, skriver Jerusalem Post.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart