FNs menneskerettighetsråd i Geneve. (Illustrasjonsfoto: FN)
FNs menneskerettighetsråd i Geneve. Rådet kritiseres for å ha et overdrevet fokus på Israel. (Illustrasjonsfoto: FN)

USA returnerer til FNs menneskerettighetsråd

Lover at de skal forsvare Israel i det omstridte FN-organet.

USA returnerer til FNs omstridte menneskerettighetsråd, nesten tre og et halvt år etter at Trump-administrasjonen forlot det. I løpet av denne tiden har Kina fått langt større innflytelse i FN-organet, skriver Times of Israel.

Det var FNs generalforsamling som torsdag 14. oktober valgte flere nye medlemmer til menneskerettighetsrådet. De nye medlemmene vil starte sin treårige periode i rådet fra 1. januar. I tillegg til USA ble Qatar, De forente arabiske emirater, Kamerun, Eritrea, Kasakhstan og Somalia valgt inn i menneskerettighetsrådet, til tross for at flere av disse landene regelmessig blir kritisert av aktivister for at de selv bryter menneskerettighetene.

Også Benin, Gambia, Honduras, India, Paraguay, Malaysia og Montenegro ble valgt inn. Kina, Cuba, Russland, Pakistan, Libya, Mauritania og Venezuela var ikke på valg og fortsetter som medlemmer av menneskerettighetsrådet.

– Undertrykkende regimer som Kina, Cuba, Libya, Russland og Eritrea blir regelmessig valgt og får dermed også internasjonal legitimitet, sier Hillel Neuer, leder av den FN-kritiske organisasjonen UN Watch.

I tillegg til å ha medlemsland som regelmessig bryter menneskerettighetene blir FNs menneskerettighetsråd også kritisert for ensidige fordømmelser av Israel. I perioder er Israel rådets eneste fokus. Det var hovedårsaken til at USA og daværende president Donald Trump trakk seg fra rådet i 2018 – en avgjørelse som ble hyllet av den daværende israelske regjeringen.

USAs FN-ambassadør Linda Thomas-Greenfield sier Biden-administrasjonen nå vil kjempe mot partiskheten mot Israel fra innsiden av rådet i stedet for.

– Vi vil motsette oss rådets uforholdsmessig fokus på Israel, som blant annet inkluderer rådets eneste stående agenda rettet mot et enkelt land [Israel], sier hun. USA har først og fremst ønsket å returnere til rådet fordi Kina de siste årene har brukt det til å øke sin internasjonale innflytelse.

Israels statsminister Naftali Bennett møtte USAs FN-ambassadør Linda Thomas-Greenfield i New York 27. september 2021. (Foto: GPO)

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart