Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

7. oktober-ofre saksøker UNRWA for 10 milliarder

En dronevideo fra 14. mai viser væpnede palestinere ved siden av FN-biler utenfor et UNRWA-anlegg sør på Gazastripen. (Foto: IDF)
- UNRWA og deres ledere er medskyldige i drapet på mine barn og min familie, sier en av de etterlatte som er med på søksmålet.

Mer enn 100 ofre og etterlatte for det brutale Hamas-angrepet 7. oktober har saksøkt FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger i Midtøsten (UNRWA) med krav om 10 milliarder kroner i erstatning, med anklager om at FN-organisasjonen bidro i terrorgruppens angrep, skriver Times of Israel.

I søksmålet, som er anlagt i New York i USA, blir det hevdet at UNRWA har latt Hamas bruke deres fasiliteter. I søksmålet blir det også påpekt at ved å betale sine ansatte i amerikanske dollars, så hjalp de også til med å finansiere Hamas.

De som er saksøkt i det 167 sider lange søksmålet er UNRWA, i tillegg til sju av deres tidligere og nåværende ledere, inkludert dagens sjef Philippe Lazzarini.

I søksmålet blir det påstått at UNRWA, som koordinerer nesten all nødhjelpen som kommer inn til Gaza, lar Hamas bruke sine anlegg til å lagre våpen, tillater tuneller og kommandosentraler under sine anlegg og at de finansierer Hamas ved å insistere på at deres ansatte blir lønnet i amerikanske dollar.

I løpet av perioden søksmålet gjelder utbetalte UNRWA sine ansatte på Gazastripen én milliard amerikanske dollar (10 mrd. norske kroner). Siden de ansatte ikke kunne bruke dollar på Gaza, hvor man bruker israelske shekels, så måtte pengene konverteres hos Hamas-kontrollerte pengevekslere. De tok en kommisjon, som saksøkerne mener bidro til å finansiere Hamas.

Kommisjonen skal ha vært på hele 10-25% av transaksjonen, som «sikret at en forutsigbar andel av UNRWAs lønninger gikk til Hamas». I tillegg brukte Hamas dollarene de fikk inn til å betale smuglere for våpen, eksplosiver og annet terrormateriale, ifølge søksmålet.

I tillegg mener de at UNRWA hjalp Hamas ved å tillate terrorgruppen å bruke deres fasiliteter, inkludert skoler og andre bygg til å lagre våpen eller ha kommandosentraler, basert på antakelsen om at deres lokaler «var ukrenkelige» og dermed immun mot angrep fra Israel.

Saksøkerne anklager også UNRWA for å bruke Hamas-godkjente skolebøker, som «indoktrinerer barn fra ung alder inn i en dødskult-ideologi av hat og folkemord» og at de produserer nye rekrutter for terrorgruppen.

«Hamas utførte ikke disse grusomhetene uten hjelp. De saksøkte ble advart gang på gang om at deres politikk ga direkte støtte til Hamas. Til tross for disse advarslene, så fortsatte de med den samme politikken», står det i søksmålet.

UNRWA-ansatte Faisal Ali Mussalem al-Naami (i sort) bortfører liket av en israelsk mann 7. oktober.

Den 7. oktober ledet Hamas 3000 terrorister i et angrep på Israel hvor rundt 1200 mennesker ble drept, de fleste sivile, og tusenvis ble skadet. I tillegg ble over 250 mennesker kidnappet til Gazastripen. Fortsatt er det 120 gisler igjen.

Det er det Chicago-baserte advokatfirmaet MM-Law LLC og det New York-baserte firmaet Amini LLC som har anlagt søksmålet på vegne av 101 ofre og deres familier.

I tillegg til Lazzarini er de andre saksøkte enten de nåværende eller tidligere UNRWA-toppene Pierre Krähenbühl, Filippo Grandi, Sandra Mitchell, Margot Ellis, Gréta Gunnarsdóttir og Leni Stenseth. Sistnevnte er norsk og tidligere ambassadør til Libanon.

En av dem som er med på søksmålet er 84 år gamle Ditza Heiman, som ble kidnappet av terrorister 7. oktober og løslatt i en gisselavtale 53 dager senere. Etter løslatelsen fortalte hun at mannen som holdt henne fanget var en lærer ved en UNRWA-skole.

– Det faktum at Hamas styrte Gaza var ikke en unnskyldning for UNRWA til å ansette og finansiere terrorister. Det skulle tvert imot gjort at UNRWA tok ekstra forholdsregler for å unngå det, sier Heiman.

Andre saksøkere er Gadi og Reuma Kedem, som mistet datteren, svigersønnen Yonatan og deres tre barnebarn Shahar, Arbel og Omer 7. oktober. De ble alle drept av Hamas-terrorister i deres hjem i kibbutz Nir Oz. Også Yonatans mor Carol ble drept samme dagen.

– Det er ingen smerte i verden som kan sammenlignes med å begrave dine barn og barnebarn som ble drept og kvalt i sine egne hjem. Det eneste vi kan gjøre er å kjempe for at de som var ansvarlige for å styrke Hamas blir holdt ansvarlig, sier Gadi Kedem og fortsetter:

– UNRWA styrket Hamas, overførte midler og finansierte drapene, samtidig som de var en fullverdig partner i fremveksten av Hamas-terrorister. UNRWA og deres ledere er fullstendig medskyldig i drapet på mine barn og min familie.

Israel har også anklaget UNRWA, som er den største arbeidsgiveren i de palestinske områdene, for å lukke øynene for Hamas-aktiviteter og ansatte som aktivt støtter terrorgruppen. I februar påstod Israels forsvarsminister Yoav Gallant at minst 12 prosent av de 13.000 UNRWA-ansatte på Gazastripen var tilknyttet Hamas eller andre terrorgrupper.

Han påsto også at minst 12 UNRWA-ansatte deltok aktivt i massakren 7. oktober og at minst 30 andre la til rette for å ta gisler og plyndring av israelske lokalsamfunn.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart