Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Bekymret over økende Israel-hat i Storbritannia

Israels minister med ansvar for internasjonale saker og sikkerhet, Yuval Steinitz. (Foto: Israels finansdepartement, flickr.com)
Israels minister med ansvar for internasjonale saker og sikkerhet, Yuval Steinitz. (Foto: Israels finansdepartement, flickr.com)
Minister for internasjonale saker, Yuval Steinitz, liker ikke de stadige anti-israelske aksjonene i Storbritannia. Han frykter at det smitter over på regjeringens politikk.

Den britiske befolkningens forhold til Israel er blitt stadig kjøligere, og det blir arrangert flere og flere anti-israelske aksjoner flere steder i landet.

Minister for internasjonale saker og sikkerhet, Yuval Steinitz, mener øyriket er i ferd med å bli «fiendtlig innstilt» overfor Israel. Han spør seg, i et intervju med The Telegraph, om ikke den negative mediedekningen og de mange boikottkampanjene mot Israel har satt sitt preg på regjeringens politikk.

– Det er vanskelig å si, svarer ministeren på spørsmål om Storbritannia fortsatt kan regnes som venner av Israel.

– Tradisjonelt har vi hatt svært gode relasjoner med Storbritannia og for øyeblikket har vi et svært suksessfullt etterretningssamarbeid. Men vi er bekymret for relasjonene, over det vi ser av fiendtlighet og hatoppfordringer i Storbritannia, i media og fra frivillige organisasjoner mot Israel, sier Steinitz.

– Skiller seg ut blant engelske land
Steinitz nøler ikke med å beskrive den negative utviklingen som «fordekt antisemittisme».

– Det faktum at Israel behandles annerledes, det faktum at noen mennesker så lett kan si «la oss gjøre noe mot Israel», «la oss boikotte Israel», «la oss boikotte israelske produkter» – det er en form for fordekt antisemittisme. I tidligere tider sa mennesker at de var imot jødene. Nå, særlig etter Holocaust, sier ingen at de er imot jødene, men folk sier de er imot den jødiske staten.

Han spør seg også hvorfor Storbritannia har en så annerledes innstilling til Israel enn andre land i den engelske verden, som USA, Canada og Australia. På spørsmål om dette spiller over på politikken landet fører, svarer han at «det kan godt være».

– Har skyld i det selv

William Hague (Foto: Wikipedia)
William Hague (Foto: Wikipedia)

Storbritannias utenriksminister William Hague, som i går var på statsbesøk i Jerusalem, mener Israel selv har skyld i at støtten forsvinner i hjemlandet. Bosetningspolitikken har sørget for det, mener han.

– Israel har mistet en del av støtten i Storbritannia og andre europeiske land over tid. Det er noe jeg ofte har påpekt overfor israelske ledere: Det er på grunn av bosetningsaktiviteten, som vi fordømmer. Vi er sterkt imot bosetningene på okkupert land. Israel er et land vi arbeider sammen med på mange måter, men vi misliker bosetningene, sier Hague til Sky News.

Enig med Hague

Ehud Olmert (Foto: Tzipi Livni, flickr.com)
Ehud Olmert (Foto: Tzipi Livni, flickr.com)

Tidligere statsminister i Israel, Ehud Olmert, gir ham rett. Han mener det er regjeringens politikk som er problemet, ikke først og fremst internasjonal presse.

– Jeg tror det er umulig å komme unna at Israels hovedproblem ikke er offentlig diplomati, men et politisk problem. Vi klarer ikke å overbevise verden om at vi har rett, dersom ikke virkeligheten vår endrer seg. Så lenge vi oppholder oss på Vestbredden, mens millioner av palestinere lever der uten de samme rettighetene, kan nesten ingen form for politisk diplomati konkurrere med påstanden om at denne politikken leder til ekstremisme, inkludert vold. Noen mener at den sittende regjeringens politikk er den som vil sikre vår overlevelse, men mange her i landet og det store flertallet internasjonalt er uenige, sier han.

Skal Israels image forbedre seg, så har landet nødt til å «gjøre ting som vil være svært smertefullt for oss. Det er ikke til å unngå», blir han sitert på i Jerusalem Post, fra et foredrag på Bar Ilan-universitetet.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart