Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Spredte sitt Israel-hat i Pride-paraden

Palestina-aktivister klarte ikke å markere Pride uten å demonisere Israel. (Foto: Linda Kristina Molander, Facebook)
Palestina-aktivister klarte ikke å markere Pride uten å demonisere Israel. (Foto: Linda Kristina Molander, Facebook)
Flere reagerer på Palestinakomiteens misbruk av dagen.

Ifølge arrangøren deltok 40.000 mennesker i helgens Pride-parade i Oslo. I tillegg var det rundt 200.000 som fulgte paraden som tilskuere i Oslos gater. På sine nettsider skriver arrangøren at paraden handler om fest, moro og kjærlighet, men ikke alle som deltok var der for å spre kjærlighet og glede.

Palestinakomiteen var en av deltakerne i paraden og de brukte anledningen til å angripe Israel. Mens de viftet med palestinske flagg ropte de «Fritt Palestina» og holdt oppe anti-israelske paroler.

At Palestinakomiteen bruker Pride-paraden som arena for sine angrep på Israel er mildt sagt skivebom. Tel Aviv blir ansett som en av de vennligste byene i verden overfor lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LHBT-miljøet). I årets Pride-parade i Tel Aviv deltok over 250.000 mennesker. Og det i en region hvor homofili for det meste er tabubelagt.

I mange land i Midtøsten er homofili forbudt. I enkelte land kan homofili bli straffet med døden. På den palestinske Gazastripen blir homofile drept. Det er også tøffe forhold for homofile i de palestinske selvstyreområdene. Mange homofile palestinere søker tilflukt i Israel fordi de er redde for å bli drept på grunn av sin legning. Ofte fordi deres egen familie ønsker å drepe dem. Til enhver tid bor det rundt 2000 homofile palestinere i trygghet i Tel Aviv.

Likevel velger altså Palestinakomiteen å la kampen mot Israel dominere også i Pride-paraden. Hvor er parolene som tar opp de homofiles rettigheter i de palestinske områdene? Hvor er parolene som kritiserer Hamas’ behandling av homofile? Burde ikke Pride-paraden handle om solidaritet med dem?

Palestinakomiteen endret også sin logo, som røper deres ambisjoner om å fjerne Israel fra kartet, i forbindelse med Pride.
Palestinakomiteen endret også sin logo, som røper deres ambisjoner om å fjerne Israel fra kartet, i forbindelse med Pride.

Flere har reagert på at Pride-paraden brukes som en arena til å angripe Israel. På Facebook-siden til Pride-arrangøren er det flere som er kritiske.

«Jeg trodde Pride handlet om kjærlighet og homofiles rettigheter. Jeg er derfor meget skeptisk til Pride-bevegelsen som tillot «Palestina-venner» å bruke paraden til å agere mot Israel med banner og palestinske flagg i paraden mens de chantet fri Palestina. Vet folk i Norge egentlig hva som skjer med homofile, bifile og transseksuelle i Gaza?», skriver en person.

«Man kan ta sine politiske meninger om Israel/Palestina konflikten ved et annet arrangement, ikke denne!», skriver en annen som er kritisk.

«Som påpekt skulle dette være «kjærlighetens dag». Mange av oss ble derfor både sjokkert og skuffet over å se at Palestinakomitéen deltok i paraden, der de nok en gang frontet sitt hat mot Israel, som forøvrig er det eneste landet i Midtøsten som innvilger asyl til forfulgte og truede homofile fra omkringliggende muslimske nasjoner. I Israel kan de leve i frihet, uten frykt for å bli torturert og/eller drept. Når Oslo Pride gir Palestinakomitéen mulighet til å fronte sitt hat overfor en stat som gir beskyttelse til en rekke palestinske homofile, er det all grunn til å reagere – og Oslo Prides kjærlighetsbudskap faller raskt på stengrunn. Oslo Pride tar beslutningen om hvem som skal få delta i paraden, og hvilke budskap dere ønsker å fronte. – Med et slikt fokus bidrar både Palestinakomitéen og Oslo Pride til å sage av grenen begge organisasjonene sitter på», skriver en tredje.

Såvidt MIFF kan se har ikke arrangøren av Pride svart på kritikken som er rettet mot dem.

Over 250.000 mennesker deltok i årets pride-parade i Tel Aviv. Det er rekordstort oppmøte. (Foto: Twitter)
250.000 mennesker deltok i Pride-paraden i Tel Aviv. Palestinakomiteen kaller det for «pinkwashing». (Foto: Twitter)

Under Pride-uken var det også et arrangement som het «Hva er pink-washing?», som ble arrangert av Palestinakomiteen, Queers4Palestine og den nyetablerte organisasjonen Salam. Uttrykket pink-washing henviser til at aktører bruker støtte til LHBT-rettigheter som et skalkeskjul for å fremme egne interesser. Palestinakomiteen og andre mener Israel fremstiller seg som Midtøstens homoparadis, utelukkende for å distrahere det internasjonale samfunnet fra palestinernes situasjon.

Arrangementet hadde mange anti-israelske røster, men ingen som representerte det israelske eller jødiske perspektivet. Det har fått Line Andrea Nordblom Holsten til å reagere i en kronikk på nettstedet Religioner.no. Hun er selv skeiv og er for tiden på utvekslingsopphold i Israel.

«Neste år håper jeg at Oslo Pride streber etter å ha et mer mangfoldig panel i denne sammenhengen, slik at vi kan forebygge antisemittiske fremstillinger. All form for antisemittisme bør bekjempes – også den tilknyttet Palestina/Israel-konflikten. Det er fullstendig mulig å kritisere Israels behandling av palestinerne uten å demonisere landet. Det krever at vi slutter å gi én side all skylden, men tilnærmer oss den slik den er – kompleks og ikke svart-hvitt», skriver Holsten i innlegget sitt.

Flagg i paraden

Ifølge en Oslo-mann som fulgte Pride-paraden var nasjonale flagg nesten helt fraværende fra paraden, inkludert det norske flagget. En plakat skal ha inneholdt en mengde flagg, men ellers forteller han til MIFF at han observerte to unntak: Palestinakomiteen som hadde et stort antall palestinske flagg og en mann med et israelsk flagg som skjørt og et norsk flagg rundt skuldrene.

– Det var nok en israelsk turist som ikke hadde fått med seg at nasjonale flagg tydeligvis ikke var populært, bortsett fra det palestinske flagget, sier Oslo-mannen til MIFF.

Det manglet ikke palestinske flagg i Pride-paraden. (Foto: Privat)
Det manglet ikke palestinske flagg i Pride-paraden. (Foto: Privat)
En israelsk turist? Fra Pride-paraden i Oslo 30. juni. (Foto: Privat)
En israelsk turist? Fra Pride-paraden i Oslo 30. juni. (Foto: Privat)

Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart