Her er noen opplysninger som kom fram på dagsrevyen fra IBA (Israels «NRK») tirsdag 15. juli 2014. Alle tall nedenfor gjelder for det tidspunktet.
Da konflikten nå brøt ut for alvor, hadde Hamas ifølge israelske anslag ca. 9.000 raketter. Ca. 1.000 av dem er skutt mot Israel, og Israel har ødelagt ca. 3.000 raketter. Så nå har terroristene anslagsvis 5.000 raketter igjen.
Ca. 90 «terrorist-operatører» er drept, det er ca. halvparten av de drepte i Gaza. Israelske fly hadde gjort 1.535 tokter og sluppet ca. 1.500 tonn sprengstoff. Målene var raketter og rakett-utskytningssteder, hjem til terror-ledere og våpenfabrikker.
Hamas er svekket
Jonathan Schechter er rådgiver for statsminister Benjamin Netanyahu. Han sa på den samme dagsrevyen at Israel vil oppnå sine mål om ro fra Gaza enten diplomatisk eller militært. Israel vil ikke la Hamas få en pause så de kan ruste opp igjen og starte på nytt når de finner at tiden passer dem. Ifølge tidligere inngåtte avtaler skal Gaza være avmilitarisert, og Israel vil insistere på det. Under en våpenhvile må det bli forhandlinger om en mer varig ordning.
Hamas og våpenhvile
Egypts våpenhvileforslag var utarbeidet uten at Hamas var konsultert. Den er «et forsøk på å beseire oss,», sa en Hamas-talsmann. Å bare stanse skytingen vil vise folk i Gaza at Hamas ikke har oppnådd noe med krigen. Det er hva Israel og mange arabere ønsker. Men Hamas frykter nok at det kan bli begynnelsen på slutten.
Hamas er svekket
Hamas er nok betydelig svekket i forhold til hvordan det var før den siste runden med krig, og enda mer svekket i forhold til hva man trodde krigen skulle føre til.
Militært er lageret med raketter som nevnt anslagsvis redusert fra 9.000 til 5.000 raketter på den korte tida krigen har vart. Det betyr at Hamas neppe er i stand til å føre en langvarig krig. Skaden på Israel har vært mindre enn man forventet. Israels rakettforsvars-system Iron Dome har gjort at livet har kunnet være temmelig normalt i store deler av Israel, selv om man ikke skal undervurdere den psykologiske skaden av rakett-trusselen.
Hamas har ikke klart å få noe særlig støtte fra de arabiske statene. Et kjennetegn på det er Egypts våpenhvileforslag, som fikk betydelig støtte. Terje Rød-Larsen påpekte i Dagsnytt Atten 16. juli at Den arabiske liga og Egypt står på Israels side mot Hamas når det gjelder våpenhvilesaken.
Et at annet tegn på redusert arabisk støtte til Hamas er at arabiske nyhetskanaler dekker Gaza mindre intenst enn tidligere, hvor israelsk voldsbruk tidligere ble vist en meget stor del av tida.
Støtte på Vestbredden
På Vestbredden har det vært en viss økning i støtten til Hamas og tilsvarende fall i støtten til Fatah og Abbas. Men i Gaza er det tegn på at ganske mange er leie av konflikten og ønsker en slutt på den.
Kilder: Dagsrevyen fra IBA 15. juli 2014 og en artikkel av Elior Levy og Roi Kais på ynetnews.com (Yedioth Aharonoth).