Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Mads Gilbert og Erik Fosse rykker inn for å hjelpe Hamas

Mads Gilbert og Erik Fosse. (Foto: Wikimedia Commons)
Mads Gilbert og Erik Fosse. (Foto: Wikimedia Commons)
De anti-israelske aktivistene Mads Gilbert og Erik Fosse er på vei til Gaza-stripen for å hjelpe Hamas, slik de har gjort også i tidligere runder med konflikt med Israel.

Allerede mandag 9. oktober, to dager etter den brutale Hamas-massakren på 1300 israelere, hadde Gilbert og Fosse et leserinnlegg i Aftenposten. Oslo-avisen har tidligere publisert bilde der Erik Fosse sitter sammen med Hamas-ledere. Kanskje det er på tide at redaksjonen tar inn over seg at Hamas er en terrororganisasjon?

I dag har Aftenposten sluppet inn et kort replikk til Gilbert og Fosse. Replikken er skrevet av Jan Benjamin Rødner, nestleder i MIFFs hovedstyre. Han skriver:

«Mads Gilbert og Erik Fosse har et debattinnlegg som er fullt av usanne påstander. Av plasshensyn skal jeg ta opp bare en. De skriver: «Gaza er ubeboelig som følge av en villet, menneskeskapt kolonipolitikk fra Israel. Helseministeriet i Gaza rapporterte tidligere denne uken at de nå har bare 44 prosent av de aller viktigste medisinene til befolkningen. Både medisiner og medisinsk utstyr stoppes på grensen.»

Sannheten er at ifølge Oslo-avtalen er det helsemyndighetene i Gaza, dvs Hamas, som er ansvarlige for å kjøpe inn medisiner og medisinsk utstyr. Slike leveranser slipper fritt igjennom fra Israel efter en helt nødvendig kontroll for å forhindre militært utstyr skjult blant medisinsk utstyr. Terrorangrepet 7. oktober viser hvorfor det er nødvendig. Men de slipper igjennom! Ifølge FNs overvåkingsorgan OCHA er det de 8 første månedene i år kommet 443 trucklaster med medisinsk utstyr. At Hamas har prioritert å bruke penger på sement og armeringsjern til å bygge terrortuneller fremfor på medisinsk utstyr er helt og holdent deres ansvar. Men i propagandakrigen kan de alltid stole på at folk som Gilbert og Fosse bruker denne kyniske og brutale behandlingen av egen befolkning til urettmessige angrep på Israel.

Gaza kan kanskje fortone seg som et fengsel for befolkningen i Gaza og det er Hamas som har skapt det.»

Her på miff.no har vi plass til å ta fatt i flere av legenes usanne påstander (selv om vi ikke har tid til å ta fatt i alle nå).

Gilbert og Fosse skriver: «De [israelske bosettere] trakasserer den palestinske befolkningen og dreper sivile palestinere. Siden januar er mer enn 200 palestinere drept på Vestbredden.»

På slutten av 2022 gjorde MIFF en gjennomgang av de drepte palestinerne. Over 90 prosent av drepte palestinere var involvert i terror. I juli publiserte MIFF bilde av alle palestinerne som var drept inntil da i 2023 – som alle kan se er det i hovedsak folk av den typen terrorister som deltok i massakrene 7. oktober. ¨

Legg merke til Gilberts og Fosses logikk: De kritiserer Israel for å ha drept terrorister på Vestbredden, når disse sikkerhetstiltakene nettopp dreier seg om å hindre at terrorister får bygd seg opp til å gjøre lignedne massakrer som vi så 7. oktober.

Gilbert og Fosse skriver: «En FN-rapport varslet i 2015 at den pågående blokaden og strømmangelen ville gjøre Gaza ubeboelig i 2020.»

I virkeligheten sikter Gilbert og Fosse til FN-rapporten Gaza in 2020 A liveable place? fra 2012. BBC gjenga slik: «Gaza-stripen vil ikke være ‘et levelig sted’ i 2020 dersom det ikke blir gjort tiltak for å forbedre grunnleggende tjenester i området, ifølge en FN-rapport.» Rapportens forfattere, derimot, skrev ikke at Gaza vil bli ulevelig, men at situasjonen «vil være verre enn den er nå», med mindre det blir gjort en rekke politiske og sosiale tiltak.

Dette er selvsagt. Det samme kan bli sagt om alle tettbebygde områder i hele verden, især om områder som er styrt av et totalitært regime som systematisk undertrykker kvinner og minoriteter og som ikke står til regnskap for velgerne ved valg.

Foruten i rapportens tittel, nevnes uttrykket “levelig” (liveable) kun to ganger i rapporten. Først i forbindelse med en etterlysning av planer og reguleringstiltak for å møte befolkningsveksten, andre gang i konklusjonen på side 16: «For å sikre at Gaza i 2020 vil være ‘et levelig sted’, må enorme tiltak av palestinere og partnere i slike sektorer som utdanning, helse, vann og avfallsbehandling akselereres og intensiveres stilt overfor alle vanskeligheter.»

Det var dette som var rapportens hovedfokus, ikke Israels kontroll av vareleveranser til området. Selvsagt ønsker FN og alle deres ansatte palestinere at sjøblokaden oppheves, men ordet blokade (blockade) nevnes kun to ganger i rapporten. Det heter at slutt på blokaden og Gazas økonomiske utvikling er grunnleggende mål for FN (side 2) og at blokaden har vært en av hovedårsakene til at Gaza-økonomien ikke har kunnet komme tilbake til nivået det hadde før år 2000 (side 4). FN mener det er viktig at Gazas innbyggere får forbindelse med resten av verden. Dette ville være uproblematisk for Israel dersom dette bidro til fred, handel og utvikling, men Israel har god grunn til å frykte det motsatte.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart