I 2005 trakk Israel seg ensidig ut av Gazastripen etter en omstridt beslutning av daværende statsminister Ariel Sharon. 8000 jødiske bosettere ble fjernet med makt av israelske soldater og hele området ble overgitt til palestinerne.
Den israelske tilbaketrekkingen førte derimot ikke til fred, som mange hadde håpet på. Da palestinerne ett år senere skulle avholde valg for første gang, så endte det opp med at det islamistiske partiet Hamas fikk flertall.
Og så kuppet Hamas makten på Gazastripen i en blodig borgerkrig med den palestinske fraksjonen Fatah på sommeren 2007. Siden har den palestinske enklaven blitt brukt som en terrorbase for rakettangrep og terror mot Israel.
Etter tre store kriger og flere andre mindre konflikter, kulminerte det med Hamas sitt angrep på Israel den 7. oktober og den påfølgende krigen i Gaza.
Mange har ment at det var feil å forlate Gazastripen, siden tilbaketrekkingen førte til alt annet enn fred. Likevel er det relativt få israelere som ønsker at Israel skal reetablere bosetninger i Gaza når krigen mot Hamas er over.
En ny spørreundersøkelse utført av Israel Democracy Institute viser at 33 prosent av israelere mener Gaza må bli overgitt til en internasjonal styrke når krigen er over, mens 24 prosent mener en liten israelsk styrke må stasjoneres der for å opprettholde militær kontroll. Undersøkelsen er gjengitt i Ha’aretz.
Bare 19 prosent mener det bør bygges bosetninger igjen på Gazastripen og bare 13 prosent mener de palestinske selvstyremyndighetene bør overta.
Det er i hovedsak religiøse jøder som ønsker å bosette Gaza igjen.
Instituttet har også undersøkt påstanden om at israelere ikke har sett bilder eller video av ødeleggelsene på Gazastripen. Blant annet har NRK påstått at israelske medier ikke viser ødeleggelsene som krigen i Gaza har medført.
Men 87 prosent av israelske jøder og 68 prosent av israelske arabere sier de har sett noen eller mange bilder og videoer av ødeleggelsene.
– Med andre ord ser påstanden om mangel på eksponering i den israelske offentligheten ut til å være ubegrunnet, uttaler instituttet.