2. mars kunngjorde Israels statsminister Benjamin Netanyahu at Israel ville stanse alle overføringer av varer til Gazastripen. Det skjedde etter at Hamas hadde avvist et forslag til en gisselavtale. Målet var å legge press på Hamas.
Før det ble en midlertidig stans hadde det kommet inn store mengder nødhjelp, som var nok til å vare i flere måneder. Etter to og et halv måned uten nye forsyninger begynte det likevel å bli mangel på flere varer. Derfor besluttet Israel å åpne opp for nødhjelp igjen, for å unngå en potensiell sultkatastrofe.
Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier det er helt nødvendig å sørge for at sivile på Gaza har tilgang på mat for å kunne fortsette kampen mot Hamas. Flere land, inkludert USA, har presset Israel til å gjenåpne grenseovergangene.
Israel har lenge sagt at de vil slippe inn nødhjelp igjen, men de har først ønsket å få på plass et system som ville hindre Hamas i å stjele den. Dette systemet er foreløpig ikke på plass. Israel erkjenner derfor at mye av nødhjelpen som kommer inn før det nye systemet er på plass vil ende opp hos Hamas.
– Det tar tid å få dette systemet på plass, erkjenner Netanyahu.
Målet er å etablere en humanitær sone inne på Gazastripen, under israelsk kontroll, hvor sivile kan motta nødhjelp. Private selskap skal dele ut maten.
Til tross for at dette systemet enda ikke er på plass rullet de første lastebilene med nødhjelp inn til den palestinske enklaven igjen mandag 19. mai. Ifølge en kilde i FN vil det komme 20 lastebiler med nødhjelp i løpet av mandagen.
Samtidig som nødhjelpen igjen strømmer inn til Gazastripen har det israelske forsvaret utvidet sin militære kampanje mot terrorgruppen Hamas. Mandag ble det sendt ut evakueringsordre til innbyggerne i byen Khan Younis.