Den 2. mars kunngjorde Israels statsminister Benjamin Netanyahu at Israel ville stanse alle overføringer av varer til Gazastripen. Beslutningen kom etter at Hamas avviste et rammeverk fra USAs spesialutsending Steve Witkoff for å fortsette gisselforhandlingene. Israel hadde allerede gått med på rammeverket.
Det tok selvfølgelig ikke lang tid før de vanlige kritikerne begynte å beskylde Israel for krigsforbrytelser. Og som vanlig gjør de det med vage henvisninger til uspesifiserte bestemmelser i «folkeretten», skriver juristene Arsen Ostrovsky og Mark Goldfeder i en kronikk som er publisert i Newsweek.
«For ordens skyld er folkeretten veldig klar på dette punktet: Israel er ikke forpliktet til å gi bistand som vil bli brukt av en fiende i en tid med krig. Alle som argumenterer annerledes er enten analfabeter eller ignorante med vilje.
Det var absolutt ikke forventet at den britiske statsministeren Winston Churchill og USAs president Franklin D. Roosevelt skulle levere nødhjelp til Nazi-Tyskland under Andre verdenskrig. Likevel er det en systematisk dobbeltstandard og feilanvendelse av loven når det kommer til Israel.
Til å begynne med: De som uvitende påstår at alle blokader automatisk er en krigsforbrytelse tar rett og slett feil. Blokader, som er en lovlig militær taktikk i en krig, er regulert av internasjonal humanitærrett. Det er ikke forbudt så lenge det ikke brukes til å sulte sivilbefolkningen med vilje», skriver juristene.
De påpeker at det skal legges til rette for passasjer med mat og medisiner til en uskyldig tredjepart, regulert i artikkel 23 i den fjerde Genèvekonvensjonen.
Artikkel 23 er veldig eksplisitt når den påpeker at De høye kontraherende parter, som Israel, skal tillate en fri passasje av humanitære forsyninger. Men det er hvis – og bare hvis – det ikke er noen grunn til å tro at disse forsyningene blir omdirigert eller brukt til militære formål, påpeker juristene.
«Det har vært udiskutable og overveldende bevis på at Hamas systematisk stjeler nødhjelp og bruker den til å fremme sine militære mål, inkludert til å holde gisler fanget. Alt fra The New York Times til de palestinske selvstyremyndighetene til FN har rapportert om dette faktum i årevis. Og om det ikke er nok, så har Hamas til og med innrømmet det selv.
Det er også viktig å påpeke at Israel ikke begår noen krigsforbrytelser ved å stanse nødhjelpen, noe som Israel blir feilaktig anklaget for.»
Artikkel 8(2)(b)(xxv) i Romatraktatene definerer eksplisitt en sultforbrytelse som: «Ved intensjon å bruke sulting av sivile som en metode for krigføring ved å frata dem gjenstander som er uunnværlige for deres overlevelse, inkludert bevisst hindre hjelpeforsyninger som fastsatt i Genève-konvensjonene».
Israel har gjort en veldokumentert og omfattende innsats for å gi humanitær bistand til Gaza, selv om de ikke er forpliktet til det (siden de ikke okkuperer Gaza juridisk), til tross for de ekstraordinære utfordringene ved at Hamas systematisk stjeler slike forsyninger siden de startet krigen 7. oktober 2023.
«Siden starten på fase én av våpenhvilen mellom Israel og Hamas trådte i kraft 19. januar har over 25.000 lastebiler entret Gaza (rundt 600 om dagen), med totalt 57.000 tonn med mat. Dette er et på et høyere nivå enn det var før krig. Samtidig har vannet strømmet gjennom israelske vannledninger. Det blir derfor anslått at Gaza har nok forsyninger i minst fire til fem måneder til.
De har tilsynelatende så mye tilgjengelig mat at Hamas faktisk har råd til å slippe godteri fra droner over de massive folkemengdene som har møtt opp for å se på når de paraderer uskyldige og torturerte israelske gisler og myrdede jødiske babyer i en makaber feiring», skriver Ostrovsky og Goldfeder.
Som president Joe Biden tydelig uttalte den 18. oktober 2023: «Hvis Hamas avleder eller stjeler nødhjelpen, vil de nok en gang demonstrere at de ikke bryr seg noen ting om velferden til det palestinske folk. Det vil gjøre at det internasjonale samfunnet ikke lenger vil kunne gi dem denne hjelpen».
«Enhver anklage om at Israels mål her er å sulte ut uskyldig sivile – i stedet for å tvinge Hamas-terrorister til å overgi seg – er ikke bare ubegrunnet, men også en grov forvrenging av sannheten.
Oppsummert er Israels beslutning om å stanse nødhjelpen helt legitim i henhold til folkeretten. De som ønsker en gjenopptakelse av ytterligere nødhjelp til Gaza burde rette sitt sinne og press mot Hamas (og deres sponsor i Qatar) til å akspetere rammeverket fra USAs spesialutsending for å fortsette den midlertidige våpenhvilen. Og de burde kreve umiddelbar løslatelse av alle de gjenværende gislene på Gazastripen», skriver de to juristene avslutningsvis.
Mark Goldfeder er jusprofessor og direktør i National Jewish Advocacy Center, mens Arsen Ostrovsky er menneskerettighetsadvokat, seniorstipendiat ved Misgav Institute for National Security og direktør i The International Legal Forum.