Kritikken vokser mot «humanitær by»-planen i Gaza – Netanyahu ber om alternativer
Flere sentrale israelske politikere retter nå kraftig kritikk mot planene om å etablere en såkalt «humanitær by» i Rafah, sør på Gazastripen. Også statsminister Benjamin Netanyahu har uttrykt skepsis og bedt om raskere og mer realistiske alternativer.
Lapid: – En sprø idé
Tidligere israelsk statsminister Yair Lapid er blant dem som har gått hardest ut mot forslaget. Han omtaler det som både urealistisk og økonomisk uforsvarlig.
– Det er en sprø idé – selv etter denne regjeringens standarder. Men vi vet hvordan de jobber: før de innrømmer feil, vil de bruke milliarder, sier Lapid, ifølge Times of Israel.
Han påpeker at planen reiser en rekke ubesvarte spørsmål. Det er uklart hvem som skal administrere en slik sivil sone, hvordan sikkerheten skal ivaretas, og om beboerne vil få fri adgang til å forlate området. Lapid advarer mot at Israel kan ende opp med å enten miste kontrollen eller bli anklaget for å opprette noe som kan ligne en interneringsleir.
Kostbare og risikable tiltak
Kostnadene ved å etablere en slik sivil by anslås til å bli svært høye. Ifølge forsiktige estimater vil prosjektet koste minst 15 milliarder shekel, tilsvarende rundt 45,6 milliarder norske kroner. Flere i forsvarssektoren frykter at regningen kan overstige 20 milliarder shekel – nærmere 61 milliarder kroner.
Lapid mener dette er en uforsvarlig bruk av ressurser, særlig når den militære innsatsen mot Hamas pågår for fullt. Han advarer om at prosjektet ikke vil gi Israel verken bedre sikkerhet eller diplomatisk gevinst.
Olmert advarer mot image-skade
Også tidligere statsminister Ehud Olmert har uttalt seg kritisk. I et intervju med den britiske avisen The Guardian omtaler han planene som en form for «konsentrasjonsleir». Olmert frykter at Israel vil påføre seg selv moralsk og diplomatisk skade dersom landet oppretter en sivil sone med streng kontroll over befolkningens bevegelser.
Statsminister Netanyahu ber om alternativer
Selv statsminister Benjamin Netanyahu har nå uttrykt usikkerhet rundt planens gjennomførbarhet. Ifølge The Jerusalem Post ba Netanyahu nylig det israelske forsvaret om å utarbeide en ny plan som er «realistisk, raskere og rimeligere». Under et krisemøte skal han ha avvist den foreliggende modellen, som krever måneder med forberedelser og store økonomiske ressurser.
Netanyahu skal ha gitt militære ledere beskjed om å legge fram et konkret alternativ allerede neste dag, med vekt på tiltak som kan gjennomføres raskt og som ikke svekker hovedmålet: å bekjempe Hamas og sikre Israels sikkerhet.
Regjeringens opprinnelige begrunnelse
Regjeringen har i utgangspunktet forsvart planene med at en «humanitær by» vil skille sivile fra Hamas-krigere og dermed redusere risikoen for sivile tap. Ifølge forsvarsminister Israel Katz er hensikten å opprette et kontrollert område hvor palestinske sivile kan få humanitær hjelp som mat, vann og medisinsk behandling, samtidig som Hamas holdes ute gjennom sikkerhetssjekker og militær kontroll.
Det ble også foreslått at beboerne i den såkalte humanitære byen skal kunne velge å forlate Gaza, selv om detaljene rundt dette er uklare. Regjeringen har understreket at tiltaket ikke handler om deportasjon, men om å beskytte både palestinske sivile og israelere mot videre fare.
En krevende balansegang
Planen om en «humanitær by» i Rafah er lansert som et forsøk på å forhindre en omfattende humanitær krise og samtidig fortsette kampen mot Hamas. Men realiteten er langt mer komplisert. Det finnes ingen garantier for at Hamas ikke vil infiltrere en slik sone og bruke den som skjold, slik de har gjort med sykehus, skoler og FN-bygninger tidligere.
Kritikken fra både Lapid, Olmert og nå også Netanyahu illustrerer den pågående debatten i Israel om hvordan landet best skal ivareta sine sikkerhetsbehov, samtidig som man forholder seg til internasjonalt press og humanitære hensyn i Gaza.
Kilder: