Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Ber verden anerkjenne Golan som israelsk

Israels president Reuven Rivlin besøkte soldater på Golanhøyden tidligere i år. (Foto: Mark Neyman/GPO)
Israels president Reuven Rivlin besøkte soldater på Golanhøyden tidligere i år. (Foto: Mark Neyman/GPO)
Etter å ha styrt området i 50 år mener president Reuven Rivlin det er på tide å sette strek.

Mens Israel markerer 50-årsjubileet for deres militære seier på Golan under Seksdagerskrigen, går president Reuven Rivlin ut og ber det internasjonale samfunnet om å anerkjenne Israels kontroll over området. Rivlin mener høydedraget er helt essensielt for den jødiske stats overlevelse, skriver avisen Times of Israel.

– Verdens nasjoner må formelt anerkjenne Golan som en integrert del av Israel og at området er avgjørende for vårt folks overlevelse. Golan er strategisk viktig for statens Israels evne til å beskytte sin eget folk, sier den israelske presidenten.

Israel fikk kontroll over Golan da de syriske styrkene ble jaget ut av området for 50 år siden. Golan er aldri blitt formelt annektert, men i 1981 ble det innført israelsk lov der. Det gjorde i realiteten at området ble en del av Israel.

Rivlin mener at i lys av de regionale utfordringene, som den pågående borgerkrigen i Syria, er det vanskelig å argumentere mot at Golan er strategisk viktig for Israel. Tidligere var det debatt om hva man skulle gjøre med Golan, men nå er de fleste i Israel enige om at området må forbli på israelske hender.

For skulle Golan igjen falle på syriske hender, vil alle som bor i Galilea-regionen nord i Israel være innenfor rekkevidden til syrisk artilleri.

– Jeg lover Galilieas innbyggere at de aldri skal bli utsatt for intensjonene og våpnene til et regime som massakrer sitt eget folk, sier en fast bestemt president.

Også statsminister Benjamin Netanyahu har sagt at Israel aldri vil gi fra seg kontrollen over Golan. Han mener området nå tilhører Israel og at en tilbaketrekking vil gjøre at islamistiske ekstremister får kontrollen over området.

– Golan vil alltid forbli under israelsk suverenitet. Vi vil aldri forlate dette området. Det er vårt. Hvis ikke vi er her, så vil radikal islam være her, og vi forstår alle konsekvensen av det, fortalte Netanyahu tidligere i måneden.

Før den syriske borgerkrigen mente enkelte at Israel måtte vurdere å trekke seg ut av Golan for å oppnå en fredsavtale med Syria. De to landene er fortsatt formelt i krig. Men på grunn av den syriske borgerkrigen og den uoversiktlige situasjonen som har oppstått i nabolandet er det få som mener det fortsatt er aktuelt.

Statsminister Benjamin Netanyahu på omvisning på Golanhøyden. (Foto: Kobi Gideon/Flickr)
Statsminister Benjamin Netanyahu på omvisning på Golan. (Foto: Kobi Gideon/Flickr)

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart