Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Israels president Reuven Rivlin besøkte soldater på Golanhøyden tidligere i år. (Foto: Mark Neyman/GPO)
Israels president Reuven Rivlin besøkte soldater på Golanhøyden tidligere i år. (Foto: Mark Neyman/GPO)

Ber verden anerkjenne Golan som israelsk

Etter å ha styrt området i 50 år mener president Reuven Rivlin det er på tide å sette strek.

For å lage flere slike artikler og drive MIFFs arbeid trenger vi 5 nye medlemmer denne uken. Klikk her

Mens Israel markerer 50-årsjubileet for deres militære seier på Golan under Seksdagerskrigen, går president Reuven Rivlin ut og ber det internasjonale samfunnet om å anerkjenne Israels kontroll over området. Rivlin mener høydedraget er helt essensielt for den jødiske stats overlevelse, skriver avisen Times of Israel.

– Verdens nasjoner må formelt anerkjenne Golan som en integrert del av Israel og at området er avgjørende for vårt folks overlevelse. Golan er strategisk viktig for statens Israels evne til å beskytte sin eget folk, sier den israelske presidenten.

Israel fikk kontroll over Golan da de syriske styrkene ble jaget ut av området for 50 år siden. Golan er aldri blitt formelt annektert, men i 1981 ble det innført israelsk lov der. Det gjorde i realiteten at området ble en del av Israel.

Rivlin mener at i lys av de regionale utfordringene, som den pågående borgerkrigen i Syria, er det vanskelig å argumentere mot at Golan er strategisk viktig for Israel. Tidligere var det debatt om hva man skulle gjøre med Golan, men nå er de fleste i Israel enige om at området må forbli på israelske hender.

For skulle Golan igjen falle på syriske hender, vil alle som bor i Galilea-regionen nord i Israel være innenfor rekkevidden til syrisk artilleri.

– Jeg lover Galilieas innbyggere at de aldri skal bli utsatt for intensjonene og våpnene til et regime som massakrer sitt eget folk, sier en fast bestemt president.

Også statsminister Benjamin Netanyahu har sagt at Israel aldri vil gi fra seg kontrollen over Golan. Han mener området nå tilhører Israel og at en tilbaketrekking vil gjøre at islamistiske ekstremister får kontrollen over området.

– Golan vil alltid forbli under israelsk suverenitet. Vi vil aldri forlate dette området. Det er vårt. Hvis ikke vi er her, så vil radikal islam være her, og vi forstår alle konsekvensen av det, fortalte Netanyahu tidligere i måneden.

Før den syriske borgerkrigen mente enkelte at Israel måtte vurdere å trekke seg ut av Golan for å oppnå en fredsavtale med Syria. De to landene er fortsatt formelt i krig. Men på grunn av den syriske borgerkrigen og den uoversiktlige situasjonen som har oppstått i nabolandet er det få som mener det fortsatt er aktuelt.

Statsminister Benjamin Netanyahu på omvisning på Golanhøyden. (Foto: Kobi Gideon/Flickr)
Statsminister Benjamin Netanyahu på omvisning på Golan. (Foto: Kobi Gideon/Flickr)

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart