Med høsten sakte men sikkert er på vei rykker en fjerde krig mellom Israel og Hamas stadig nærmere, skriver Anna Ahronheim i avisen Jerusalem Post. Nylig bestemte IDF-sjef Gadi Eisenkot at det skulle sendes forsterkninger til Gaza-grensen, for å hindre infiltrasjoner fra Gazastripen og inn i Israel.
Forsterkningene inkluderte skarpskyttere, infanteri og pansrede styrker. IDF har også utplassert rakettforsvaret Iron Dome i sør på grunn av frykt for nye granat- og rakettangrep fra Hamas og andre terrororganisasjoner på Gaza.
Beslutningen om å forsterke vaktholdet langs grensen ble tatt etter nye og mer voldelige opptøyer langs Gaza-grensen. Hver fredag i 29 uker har tusenvis av palestinere strømmet til grensen mot Israel. Forsvaret er bekymret for en mulig eskalering og at situasjonen kan komme ut av kontroll. Opptøyene er enda mer voldelige nå enn da de startet i mai.
«Interne utfordringer på Gazastripen, spesielt den humanitære situasjonen, som stadig kommer nærmere kokepunktet, tilspisser situasjonen. I tillegg, etter at USA kuttet alle overføringer til UNRWA, har arbeidsledigheten økt til over 40%, sykehusene er i ferd med å gå tom for drivstoff og forsyninger og innbyggerne har bare strøm seks timer om dagen», skriver Ahronheim.
3. oktober skrev den britiske avisen The Telegraph at ifølge Hamas-leder Yahya Sinwar er terrorgruppen ute etter en langvarige våpenhvile med Israel. I bytte mot at blokaden blir opphevet vil Hamas og andre palestinske fraksjoner angivelig stanse brannene og rakettangrepene fra Gazastripen.
Det siste året har over 430 granater og raketter truffet Israel. Det er en kraftig økning i forhold til tidligere år. I 2017 traff 31 raketter israelsk territorium, mens tallet var 15 i 2016.
Ifølge artikkelen til The Telegraph er Sinwar «trygg» på at en våpenhvile-avtale kan bli inngått innen midten av oktober. Hvis ikke vil Hamas, som de også tidligere har truet med, «forårsake kaos» langs grensen mot Israel.
Egypt har i flere måneder vært mellomledd i forhandlingene mellom Israel og Hamas, men foreløpig uten at det er kommet til noen enighet.
De siste ukene har protestene langs grensegjerdet økt i intensitet og det er blitt kastet improviserte bomber og granater mot de israelske soldatene som vokter grensen. Bare under protestene fredag 28. september alene ble det kastet over 100 sprengladninger mot soldatene.
«I tillegg har flere titalls palestinere klart å infiltrere israelsk territorium ved å klippe seg gjennom grensegjerdet med vinkelslipere. De har gjort skader på utstyret som forsvaret bruker til å lager en underjordisk barriere [mot tuneller fra Gaza]. Andre som har lykkes med å infiltrere Israel har gjort skader på militære anlegg», skriver Jerusalem Post-kommentatoren.
Selv om ingen av infiltrasjonene har ført til israelske dødsfall, har en soldat blitt drept av skarpskyttere fra Gazastripen. I tillegg har en rekke soldater blitt skadet i eksplosjoner og andre alvorlige hendelser.
«I juli, etter en oppblussing av konflikten hvor det ble skutt over 200 granater og raketter mot Israel, ble det rapportert om at Israel hadde gitt et ultimatum til Hamas via egyptiske mellommenn: Hvis terroristregimet ikke stoppet å sende brannbomber over grensen, så ville Jerusalem iverksette en militæroffensiv», skriver aviskommentatoren.
Tre måneder senere sendes det fortsatt brannbomber over grensen. Noen av ballongene og dragene som sendes over grensen har også hatt med seg sprengladninger. Israel har foreløpig ikke fulgt opp trusselen sin.
«Likevel er både innbyggerne på Gazastripen og israelerne bekymret over at situasjonen er veldig lik opptakten til forrige konflikt, Operation Protective Edge i 2014. En liten feilberegning kan føre til en ny dødelig krig. Bare at denne gangen vil den ikke være på sommeren», avslutter Ahronheim.