Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Mener Hamas sine tall på antallet døde er forfalsket

Palestinere ved siden av en bygning i Rafah som ble ødelagt i et israelsk luftangrep 12. mars 2024. (Foto: Flash90)
Professor i statistikk mener Hamas har diktet opp tallene når de påstår at 70% av de drepte på Gazastripen har vært kvinner og barn.

Ifølge de Hamas-kontrollerte helsemyndighetene på Gazastripen har over 30.000 palestinere mistet livet siden den israelske militæroperasjonen mot Hamas startet. Ifølge Hamas er 70 prosent av de drepte kvinner og barn.

Nå har Abraham Wyner, professor i statistikk og datavitenskap ved University of Pennsylvania, hatt en grundig gjennomgang av tallene. Han er ikke i tvil om at de er forfalsket. I en analyse publisert i magasinet Tablet sier han at tallene i det minste er endret på, men at de også kan være fullstendig forfalsket.

En av tingene som Wyner har lagt merke til med tallene på antallet drepte er at de øker med pluss-minus 270 mennesker om dagen, med 15% variasjon.

– Det burde ha vært dager hvor dobbelt så mange som gjennomsnittet ble drept, eller at det var dager da færre ble drept, forklarer han.

Professoren mener det er statistisk umulig at antallet døde skal følge en statisk linje, slik som tallene fra helsemyndighetene på Gazastripen gjør.

– Lager man en graf på antallet døde etter dato, så ser du at du får en linje som er nesten helt lineær, forteller han.

Å dobbeltsjekke tallene fra Hamas er umulig på grunn av mangelen på uavhengige kilder. Hamas er eneste kilde til informasjonen.

Antallet døde går i en lineær linje, noe som professoren mener tyder på at tallene er forfalsket.

En annen ting professoren har lagt merke til i sin gjennomgang av tallene er at antallet døde kvinner og barn ikke samsvarer slik det statistisk burde gjøre.

Kvinner og barn er ofte sammen, så på dager hvor det rapporteres om mange kvinnelige dødsfall vil det også være sannsynlig med et høyt antall døde barn. Mens det på dager hvor det rapporteres om få kvinnelige dødsfall er sannsynlig med få drepte barn. Men slik er det ikke i tallene fra Hamas, forklarer Wyner.

Tallene fra Hamas viser derimot en total mangel på korrelasjon mellom døde kvinner og barn. Det mener professoren er et tydelig tegn på forfalskning.

Et annet bevis han har funnet i sin gjennomgang av tallene er at det ikke er noen korrelasjon mellom antallet døde kvinner og menn. Tvert imot viste tallene en negativ korrelasjon mellom menn og kvinner. Det mener han er et annet viktig bevis på at tallene er forfalsket.

Professoren tror heller ikke det handler om feilrapportering. Han viser til at det i løpet av tre dager nesten ikke ble rapportert noen mannlige dødsfall, som antyder en feil i rapporteringen. Men hadde det vært en feil i rapporteringen skulle antallet kvinner ligge rundt normalen. På de dagene hvor det knapt ble registrert mannlige dødsfall ble det registrert et skyhøyt antall drepte kvinner.

– Selv om man ikke kan konkludere, så tyder i alle fall dette på at prosessen med å rapportere dødsfall ikke er tilknyttet virkeligheten, sier han.

Denne grafen viser en negativ korrelasjon mellom antallet døde menn og kvinner på Gazastripen.

Professoren mener Hamas på forhånd har bestemt seg for antallet daglige dødsfall de skal rapportere om – uavhengig av hvor mange som faktisk blir drept. I tillegg har de på forhånd bestemt seg for å rapportere om at 70% av de drepte er kvinner og barn.

– Deretter har de fylt inn antallet drepte menn i forhold til det forhåndsbestemte tallet. Det forklarer dataene jeg har observert, sier han.

Han peker også på at Hamas har erkjent at 6000 av deres krigere har blitt drept. Hvis man kombinerer det antallet med det totale antallet drepte, så utgjør antallet Hamas-terrorister 20% av det totale antallet drepte – mens 70% angivelig er kvinner og barn.

Det betyr at knapt noen ikke-stridende menn blir drept i forbindelse med krigen, skal man tro tallene fra Hamas. For en professor i statistikk og datavitenskap får det alle varsellampene til å blinke om at tallene er forfalsket.

Det er heller ingen grunn til å tro at ikke tallet fra Hamas på 6000 drepte krigere er kraftig underdrevet. Israel mener at minst 13.000 Hamas-terrorister er blitt drept i kamphandlingene. Det gjør påstanden om at 70% av de drepte er kvinner og barn ytterligere usannsynlig.

– Det er mulig vi aldri får vite sannheten, men det totale antallet sivile tap er sannsynligvis ekstremt overdrevet, mener professoren.

Artikkelen til Wyner har også fått kritikk, blant annet for at han har basert seg på et 15-dagers utvalg av krigen og ikke en større tidsramme. Wyner har påpekt at det kun var i denne 15-dagers perioden Hamas la ut detaljerte tall som skilte mellom antallet kvinner, menn og barn.

MIFF har tidligere påpekt flere grunner til at man bør ta dødstallene fra Gaza med en stor dose skepsis.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart