Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Gamle manuskripter blir hele med ny teknologi

Et gammelt hebraisk manuskript med babylonsk vokalisering. (Foto: Paul Kahle, Wikimedia Commons)
Et gammelt hebraisk manuskript med babylonsk vokalisering. (Foto: Paul Kahle, Wikimedia Commons)
Manuskriptsamlingen Kairo Geniza som ble funnet i Egypt for 120 år siden ble spredt rundt om i verden. Nå er alle 500.000 fragmenter samlet i én database.

For 120 år siden fant man deler av mer enn 300.000 manuskripter fra 1000 år av jødisk historie i Middelhavs-området. De lå i en synagoge i Egypt. Samlingen kalles for Kairo geniza. Professor Yakov Choueka fortalte om samlingen på israelsk TV.

Nå er hele samlingen skannet inn og lagt ut på internett, slik at alle som kan lese det som er skrevet i genizaen, har adgang til den. Det er blant annet mange brev, kontrakter m.m. der som skildrer dagliglivet for vanlige folk i perioden. Det er også mye av den jødiske arven, religion og kultur fra hele denne perioden.

Noen av dokumentene er ikke hele. Man kan ha deler av et brev ett sted og kanskje andre deler andre steder, for eksempel noe i Roma, noe i London. Rent fysisk ble mange av dokumentene sendt ulike steder i verden (dette var før staten Israel fantes). Men nå er alle dokumentene, fra hele verden, digitalisert og alt er samlet i samme database med i alt ca. 500.000 fragmenter.

Man har laget et program hvor systemet kan sammenligne hvert enkelt fragment med alle andre og finne om det er særegenheter som er felles. Systemer har gjort over 12 milliarder sammenligninger. Dermed får man et begrenset antall dokumenter som muligens kan høre sammen, og det er mye lettere å finne fram. Det finnes også et program hvor mange kan behandle fragmenter som et puslespill, legge dem sammen, snu dem osv. og få satt sammen deler av samme dokument, kanskje til og med til det opprinnelige, fullstendige dokumentet.

 

Kilde: Den engelske dagsrevyen på IBA søndag 4. august 2013.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart