USA må sikre at de skyldige i Rafik Hariri-mordet kan bli dømt, slik at Irans stadig økende kontroll i Libanon kan få en knekk, mener Shimon Shapir.
Datoen er 12. januar 2011. Libanons statsminister Saad Hariri sitter i møte med USAs president Barack Obama i Det hvite hus. Samtidig faller koalisjonen i Beirut sammen som et korthus. Terrorgruppen Hizbollah erklærer at deres ti ministre vil forlate regjeringen, sammen med én alliert minister fra et parti knyttet til den kristne minoriteten i landet. En offentlig pressekonferanse i den libanesiske hovedstaden tar fokuset bort fra samtalen i Washington, som blant annet dreide seg om etterforskningen av drapet på Rafik Hariri, den nåværende statsministerens far, i 200.
Ikke tilfeldig Denne FN-støttede etterforskningen vil etter all sannsynlighet føre til at en rekke Hizbollah-ledere blir siktet av Spesialdomstolen for Libanon. En internasjonal etterforskningskomité ble opprettet i desember 2005, etter oppfordring fra Libanons regjering. Hizbollah har krevd at Hariri trekker tilbake landets pengebidrag til domstolen og fjerner de libanesiske etterforskerne fra komiteen. Hvis ikke truet de med å trekke seg fra regjeringen og dermed felle koalisjone.
Tidspunktet de valgte å gjøre alvor av truslene og trekke seg, var ikke tilfeldi.
– Terrorgruppen ønsket å få Hariri til å framstå som en amerikansk marionett, hevder forsker Shimon Shapira ved Jerusalem Center for Public Affairs. Shapira er pensjonert brigader fra ID.
Regjeringen kan ikke støtte komité Om Hizbollah kan presse det politiske systemet i landet til å danne en ny regjering innen etterforskerne presenterer sine funn, er uvisst. Men de har i det minste gjort det umulig for den fungerende regjeringen å gi sin videre støtte til komiteen. For at det skal skje kreves 2/3 flertall i en 30-personers flertallsregjering, noe som ikke er mulig etter at 11 ministre har trukket seg fra sine ver.
Men Hizbollah var ikke de eneste som ytret sine krav overfor Libanons regjering i denne saken. Det samme gjorde Irans øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei. I et møte den 10. desember i fjor, sa han: – Denne domstolen mottar ordrer annetsteds fra og uansett hva den bestemmer er det ikke verdt noen ting, sa Khamene.
Stor iransk innflytelse I Irans øyne er domstolen kontrollert fra Vesten, og de hevder at ordningen undergraver Libanons suverenitet. For å beholde sin innflytelse i regionen, bestemte Teheran seg for å sørge for den libanesiske regjeringens sammenbrudd ved hjelp av Hizbolla.
Ifølge Shapira undervurderer Vesten iranernes innflytelse på terrorgruppe.
– Man bør huske på at Hizbollah ble opprettet på kontoret til den iranske Syria-ambassadøren Al Akbar Mohtashemi i 1982. Visegeneralsekretær i Hizbollah, sjeik Naim Qassem, innrømmet også i 2007 at Hizbollah ikke fører sin egen politikk, men underlegger seg det iranske lederskapets autoritet, som gir dem instrukser selv i militære saker, skriver Shapir.
Ved å felle den libanesiske regjeringen, forsøker Iran å fortelle amerikanerne at Teheran er sjef over Libanons skjebne. Regimet tester USAs makt og handlingskraft "og Midtøsten-statene følger utviklingen tett", påpeker Shapir.
Økende makt Flere observatører mener Irans makt i Libanon har økt de siste årene, på grunn av Hizbollahs styrke og Syria som har gjenvunnet mye av sin innflytelse over nabolandet. Dessuten har Hizbollahs beslutning om å trekke seg fra regjeringen skapt en svært usikker situasjon, der kun en liten hendelse kan føre til konflik.
– Den nåværende situasjonen som Hizbollah har skapt, markerer begynnelsen på nedtellingen mot en mye større krise, som vil gjøre det mulig både for Hizbollah og deres iranske støttespiller å ta over makten i den libanesiske staten, frykter Shapir.
Må markere sin motstand Nå mener han det er på tide for USA og Vesten generelt å markere sin motstand mot Irans "ekspansjonisme" i Midtøsten. Det kan de gjøre ikke minst ved å sikre at den internasjonale etterforskningskomiteen faktisk får fullføre sitt arbeid, slik at de skyldige i Rafik Hariri-mordet kan bli døm.
Kilde: "Countdown to a new Lebanon-crisis: Iran sends a signal to Obama through Beirut" i Jerusalem issue brief vol. 10, nr. 22, utgitt av Jerusalem Center for Public Affairs.