Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Forholdet Israel, USA og arabiske stater

Det som nå skjer i Egypt, forbauser mange både i Israel og i de arabiske land. Det som forbauser enda mer, er måten USA opptrer på overfor en mangeårig alliert, Hosni Mubarak. USA, ved selveste president Obama, vender ham hardt, brutalt og offentlig ryggen. Det burde gå an å fremme demokratiske reformer i Egypt (i den grad det er mulig med de holdningene flertallet har i mange saker) på en mindre brutal måte.

Spørsmålet er hvor mye USA vet om hva som kommer i stedet for Mubarak. De fleste kan vel være enige om at dersom Egypt blir et ekte demokrati, er det som skjer verd å støtte. I Israel er skepsisen i så måte stor hos de fleste. Et ekte demokrati betyr ikke bare at det er et valg hvor flertallet får innsatt sine herskere. Det betyr ikke en gang bare at mindretallet slipper til i valgkampen og at det ikke er valgfusk. Demokrati betyr blant annet at det er ytringsfrihet og ikke minst trosfrihet. Den dagen en egyptisk muslim kan konvertere til en annen religion uten å risikere å bli drept eller (i beste fall) banket opp, er Egypt kommet et langt sprang mot demokrati.

Men dersom den sterkeste og best organiserte opposisjonsgruppen i Egypt får det som den vil, blir det enda mye mer autoritært. Det dreier seg om Det muslimske brorskapet. Hamas i Gaza er en grein av det muslimske brorskapet. Hamas kom til makten ved et helt demokratisk valg. Men etter at Hamas fikk makten, tillater det ikke demokratiske valg. Det kunne man vite på forhånd ut fra partiets program og måten andre islamister opptrer på. Man må lure på om president Obama virkelig ønsker å åpne for at slike krefter skal overta Egypt og den arabiske verden.

Vi får håpe at USA vet noe vi andre ikke vet, så det ikke går som det gikk da Jimmy Carter støttet «det demokratiske opprøret» i Iran i 1979 og falt herskeren der, sjahen, i ryggen. Carter stilte demokratiske krav til hvordan sjahen skulle opptre, med det resultat at islamistene vant og overtok. At det dermed ble enda mindre demokratisk enn i sjahens tid, og med mindre muligheter for reformer etter hvert, hadde visst ingen interesse i Det hvite hus.

Kanskje noen i den amerikanske administrasjonen burde lære å gradbøye: Ille – verre – verst. At et regime er ille, betyr ikke at det er riktig å åpne for noe som er verre.

Kan komme til å savne Mubarak
Målt med vestlig standard er Egypt et nokså mislykket land. Men på FNs levekårsindeks (HDI, der hvor Norge igjen ligger på topp) ligger Egypt på plass nr. 101 av 169. På den forrige indeksen, fra 2007, lå Egypt på plass nr. 123 av 182 land. Det er slett ikke sikkert at de neste herskerne klarer det bedre. Og til tross for all undertrykkelsen som har vært under Mubarak, kan det lett komme ei tid da kristne og andre minoriteter ser tilbake på Mubaraks tid som de, tross alt, «gode gamle» dagene.

Israel gikk for øvrig opp fra plass nr. 27 i 2007 til nr. 15 i 2010. Finland ligger på plass nr. 16, Danmark på plass nr. 19.

De palestinske områdene er ikke tatt med i den siste indeksen. I 2007 lå «Palestina» på plass nr. 110. Og siden har det vært en stor økonomisk vekst på Vestbredden, og faktisk også i Gaza.

Hvem har flertall?
Det vi vet om dem som har demonstrert mot Mubarak i Egypt, er at de klarer å mobilisere et stort antall demonstranter. Men selv om demonstrasjonene er store, utgjør jo demonstrantene en meget liten del av Egypts befolkning. Jeg forstår professor Unni Wikan slik at hun mener at Mubarak har flertallet i Egypt bak seg. Vi gjør vel ingen urett ved å si at Wikan er en av Norges fremste eksperter på Egypt. Stakkars den arabiske verden hvis det skal bli slik at de som klarer å organisere de største demonstrasjonene, får USA og Vesten i ryggen.

Sjokk i nabolandene
Om det er forbauselse og til dels sjokk i Israel over måten USA opptrer på, er nok sjokket ikke mindre blant dem som styrer Israels arabiske naboland. Kongen av Jordan, kongen av Saudi-Arabia og mange andre arabiske herskere har trodd at de var allierte med amerikanerne og hadde støtte fra dem. Nå ser de at USA under president Obama ikke vil gjøre noe for å beskytte den stabiliteten de har skapt. Mange av dem som styrer i de arabiske landene, kan levende forestille seg dem selv i Mubaraks situasjon i nær framtid.

Måten Obama opptrer på, betyr at USAs venner ikke kan stole på at USA vil fortsette å være venn. USAs posisjon er antakelig svekket ganske vesentlig de siste dagene, og USAs fiender (islamistene) gleder seg over nye og store muligheter, og vil nok prøve seg.

Nye muligheter for Israel også
Røster i Israel tar – forsiktig – til orde for å bygge ut nye allianser. USA kan man ikke stole på lenger i samme grad som før. Israel må stole mer på seg selv og søke andre venner. Søk østover, sies det.

Wikileaks bekrefter at i forholdet til Iran har en rekke arabiske land støttet Israel. Nå kan fort behovet for samarbeid med Israel øke betydelig.

Også land som India og Kina ser at USA svekker sin posisjon. Disse landene har allerede et omfattende samarbeid med Israel på det tekniske-vitenskapelige området, India også militært. Israel må bygge ut sitt samarbeid enda mer.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart