Bli med på MIFF Forum i Stavanger 11. og 12. november

Skjermdump fra Ha'aretz.
Skjermdump fra Ha'aretz.

Kastet steiner for å stanse pilegrimer

Torsdag og fredag markerte palestinerne årsdagen for opprettelsen av staten Israel, som de kaller ”den store katastrofen”. Tusener deltok i demonstrasjoner, som flere steder eskalerte til voldelige opptøyer.

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

Årsdagen ble markert både torsdag 14. mai, på datoen da staten Israel ble opprettet i 1948, og fredag 15. mai, datoen da seks arabiske naboland angrep den én dag gamle jødiske staten og startet uavhengighetskrigen. ”Nakba”, som betyr ”katastrofen”, henviser til opprettelsen av en jødisk stat og til at mange arabiske innbyggere flyktet fra landområdet under den påfølgende krigen. Nakba-dagen markeres årlig med store demonstrasjoner, som ofte blir voldelige.

 

Raste mot pilegrimer ved Josefs grav

15. mai oppsto sammenstøt mellom palestinske demonstranter og israelske sikkerhetsstyrker i Nablus. Mer enn tusen bosettere fra nærområdet kom dit med buss fredag morgen som pilegrimer for å besøke Josefs grav. Josef var en av sønnene til Jakob, som siden fikk navnet Israel og som er Israel-folkets stamfar. Siden onsdag har 3.000 jødiske pilegrimer besøkt dette stedet. Israelske soldater sperret veien til det hellige stedet for å ivareta sikkerheten deres. Om lag 200 demonstranter gikk til angrep mot soldatene som voktet pilegrimene. Demonstrantene kastet steiner og brennende bildekk. Det opplyser IDF til Ynetnews.com. Palestinske kilder sier at ti personer ble skadet i sammenstøtene. Kildene hevder at de israelske styrkene skjøt mot demonstrantene både med gummikuler og skarp ammunisjon. IDF benekter å ha skutt med skarpt mot demonstrantene.

 

Steinkasting og flaggbrenning

En demonstrasjon utenfor Ofer fengsel i nærheten av Beitunia og Ramallah, eskalerte også til det voldelige. Flere hundre demonstranter deltok. Noen kastet steiner, mens andre tråkket på israelske flagg og brente flaggene. Syv demonstranter ble skadet ifølge palestinske førstehjelpere, skriver Times of Israel.

Flere palestinske grupper publiserte annonser med slagord om ”palestinsk enhet gjennom Jihad”. Den palestinske motstandskomiteens annonse sa at ”det som ble tatt med makt, skal tas tilbake med makt”.

 

Retten til å vende tilbake

Den islamske bevegelsen samlet tusenvis til demonstrasjon i Ofer-skogen i Nord-Israel.

– Det palestinske folket vil snart vende tilbake til landet de ble drevet i eksil fra, ropte demonstrantene.

Slagordene og utsagn fra demonstrantene forteller at målet for bevegelsen ikke er begrenset til å opprette en palestinsk stat på Vestbredden og i Gaza. Det handler like mye om retten til å vende tilbake til Israel – en rett som ville sette jødene i mindretall i sin egen stat dersom den skulle bli akseptert.

Hos Ha’aretz kan du se en bildeserie fra demonstrasjonene på Nakba-dagen.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart