Bli med på MIFF Forum i Stavanger 11. og 12. november

Benjamin og Sarah Netanyahu sammen med Egypts utenriksminister Sameh Shoukry søndag 10. juli 2016. (Foto: Den israelske statsministerens kontor / Flickr.com)
Benjamin og Sarah Netanyahu sammen med Egypts utenriksminister Sameh Shoukry søndag 10. juli 2016. (Foto: Den israelske statsministerens kontor / Flickr.com)

Voksende allianse mellom Israel og Egypt

Israel og Egypt framstår i stadig større grad som allierte, skriver Bloomberg. Israel skal blant annet ha medvirket i kampen mot islamistgruppene i Sinai-halvøya med en rekke droneangrep.

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

Nesten 40 år etter at fredsavtalen mellom Egypt og Israel ble inngått, er det hittil kjølige forholdet mellom de to landene i ferd med å forandres til en allianse, skriver det amerikanske nyhetsnettstedet Bloomberg i en artikkel som ble publisert mandag 11. juli. Der vises det til et stadig tettere sikkerhetssamarbeid mellom de to landene og en potensiell storavtale om gasseksport fra Israel til Egypt. Denne artikkelen bygger for det meste på informasjonen fra Bloomberg.

 

Egypts utenriksminister besøkte Israel

Artikkelen kommer dagen etter at Egypts utenriksminister Sameh Shoukry besøkte Israel for å snakke om hvordan fredsprosessen med palestinerne kan komme videre. Dette var det første offentlige besøket fra en egyptisk utenriksminister til Israel på ni år. I etterkant av besøket arbeides det med å legge til rette for et møte mellom Israels statsminister Benjamin Netanyahu og Egypts president Abdel Fattah al-Sisi. I kulissene jobber blant andre Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair med å få til dette. Blair var i møte med Netanyahu mandag. Channel 2 rapporterer at Netanyahu planlegger å besøke Kairo innen utgangen av året. Tanken er at det arabiske fredsinitiativet fra 2002 skal brukes som utgangspunkt for en ny regional tilnærming til fredsprosessen.

– Mitt besøk til Israel i dag er en fortsettelse på Egypts langvarige ansvarsfølelse for å arbeide for fred, både for oss selv og for alle folkene i regionen, spesielt de palestinske og israelske folkene, sa Shoukry på en felles pressekonferanse med Netanyahu.

– Dette illustrerer forandringen som har funnet sted i båndene mellom Israel og Egypt, sa Netanyahu.

 

Kjemper sammen mot terror

Israels og Egypts felles utfordring fra de islamistiske terrorgruppene på Sinai-halvøya har fått et sikkerhetssamarbeid til å vokse fram i det skjulte mellom de to landene. Grupper med bånd til Den islamske staten har de senere årene herjet i økende grad i ørkenområdet sør for Israel. Siden 2011 har disse ekstremistgruppene angrepet egyptiske sikkerhetsstyrker i en rekke tilfeller. Det har fått Egypt til å øke det militære nærværet i Sinai til langt mer enn det fredsavtalen med Israel fra 1979 egentlig tillater. Israel har akseptert dette. De samme ekstremistgruppene som truer Egypt, truer også Israel, og det er dermed i begge landenes interesse at de bekjempes.

Al-Sisi har i tillegg gått kraftigere til verks enn sine forgjengere mot smuglertrafikken mellom Sinai og Gaza. Flere hundre tunneler som tidligere ble brukt til å frakte våpen og krigere til og fra Gaza, er ødelagt. Israel har gitt gjensvar i form av økonomisk samarbeid og økt utveksling av etterretningsinformasjon.

– Vi har aldri vært med på en slik grad av samarbeid før, sier generalmajor Yair Golan.

– Det handler ikke om kjærlighet eller om felles verdier. Jeg vil ikke beskrive det som forholdet vårt til USA. Men jeg mener det er en god start, fortsetter han.

En israelsk kilde som ikke er navngitt sier at Israel har gjennomført en rekke droneangrep mot væpnede grupper i Sinai de siste årene, med Egypts godkjennelse. Kilden er anonymisert fordi han med dette røper konfidensiell informasjon om militær aktivitet.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart