Viktig arkeologisk funn i Jerusalem

Den største arkeologiske utgravingen i Jerusalems historie har nylig avdekket en 70 meter lang mur fra kong Salomos tid.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Rett utenfor Gamlebyen i Jerusalem, mellom tempelhøyden og Davidsbyen, har israelske arkeologer gravd fram svært interessante funn de siste månedene. Et team fra Det hebraiske universitet, Israels antikvitetsmyndigheter og Israels natur- og parkmyndigheter har avdekket en eldgammel steinfestning. Den stammer fra kong Salomos regjeringstid for 3.000 år siden, hevder arkeolog Eilat Mazar som leder utgravingen.

Bekrefter gamle skrifter
Skulle denne dateringen stemme er det særdeles oppsiktsvekkende. For det første vil det styrke argumentene til dem som mener det fantes en sterk sentralregjering i Jerusalem rundt det tidspunktet som Det gamle testamentets historiske bøker beretter om Salomos kongetid. For det andre viser det at denne sentralregjeringen hadde nok ressurser og mannskap tilgjengelig til å kunne bygge slike massive festninger. Igjen vil det indikere at Bibelens beskrivelse av Israels makt i området i det 10. århundre før Kristus, er mer korrekt enn det en del bibelkritiske forskere tidligere har antydet.

– Det er det mest betydelige byggverket vi har fra det første templets tid i Israel, sier Mazar.

Andre funn
Festningens mur er 70 meter lang og imponerende seks meter høy. Et indre porthus for inngang til byens kongelige kvarter ble også avdekket inne i selve bymurkomplekset, sammen med et vakttårn og en kongelig bygning i nærheten av porthuset.

– Bymuren som er avdekket, vitner om en sterk hersker. Murens styrke og byggeform indikerer ingeniørskap på høyt nivå. Og muren er på østenden av Ophel-området [rett utenfor Gamlebyen] på et høyt, strategisk sted på toppen av den vestlige skråningen av Kedron-dalen, forklarer Mazar.

«Til kongen»
– En sammenlikning av de siste funnene ved bymurene og portene fra det første templets tid, så vel som potteskår funnet på utgravingsstedet, gjør at vi kan anslå, med ganske stor sikkerhet, at muren som har blitt avdekket er den som ble bygget av kong Salomo i Jerusalem i den siste delen av det 10. århundre, legger hun til.

Ifølge Mazar ble en rekke leirkrukker funnet under utgravingen. Faktisk er det de største krukkene som er funnet i Israel. Inskripsjonene som står på en av dem viser at den tilhørte en offentlig maktperson. Avtrykket av en signetring på et krukkehåndtak viser de hebraiske bokstavtegnene «LMLCH», som betyr «Til kongen». Flere signetringer ble funnet med hebraiske navn på. Det indikerer også at strukturen er kongelig.

Salomo står bak
Noe som gjør funnet ekstra interessant er at enkelte arkeologer som er svært kritiske til å bruke Det gamle testamentet som historisk kilde, innrømmer at byggverket trolig stammer fra kong Salomo. En av dem er den kjente israelske arkeologen Israel Finkelstein, som sier til National Geographic at det er «svært mulig» at funnet stammer fra Salomo. Samtidig advarer han mot å stole for mye på GT i tolkningen av funnene.

 

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart