Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Forlag trekker barnehagebok som grenset til antijødisk propaganda

Den nye religionsboken til barnehageutdanningen får krass kritikk. (Foto: Faksimile Cappelen Damm Akademisk)
Boken «Religioner og hverdagspluralisme i barnehagen» ble omtalt som antijødisk propaganda.

Forlaget Cappelen Damm Akademisk har besluttet å trekke opplaget av boken Religioner og hverdagspluralisme i barnehagen, en ny fagbok rettet mot barnehagelærerutdanningen. Boken har blitt kritisert fra flere hold for å neglisjere jødedommen. Mens kristendom, islam, hinduisme, buddhisme og sikhisme har fått flere sider hver, har ikke jødedom engang et eget kapitel.

Det eneste forfatterene skriver om jødedommen er en bitte liten faktaramme i et eget kapitel som heter Noen andre religioner og livssyn. Og de få setningene som er blitt skrevet om jødedommen er også blitt sterkt kritisert. Jacob Holm-Lupo, forfatter og musiker med bachelor i religionsvitenskap, skrev i en anmeldelse av boken at den grenser til antijødisk propaganda.

Dette er det eneste det står om jødedommen i utdanningsboken:

Hva er jødedom? Jøder og kristne tror på samme Gud. De ber til samme Gud. Men de tenker likevel litt forskjellig om Gud. Jødedommen er på en måte en avtale mellom Gud og et spesielt folk. Hvis jødefolket gjør som Gud vil, nemlig tilber Gud og gjør som han sier, så vil Gud hjelpe dem igjennom alle slags vanskeligheter.

Boken Religioner og hverdagspluralisme i barnehagen

Holm-Lupo mener at jødedommen ikke bare blir avskrevet med en marginal mengde tekst i forhold til de andre religionene, men også at selve teksten er svært ufaglig og negativt ladet.

«Det fokuseres her på en slags jødisk eksepsjonalisme, der jødene bare ber til Gud for å oppnå sine mål, mens den jødiske guden bare eksisterer for å hjelpe jødene «igjennom alle slags vanskeligheter». Dette er et bilde av jødedommen som hører mer hjemme i antijødisk propaganda, og som har lite eller ingenting å gjøre med seriøse, religionsvitenskapelige definisjoner av hva jødedommen er», skriver han i sin kritikk av opplæringsboken.

Også fra Det Mosaiske Trossamfund har det kommet kritikk av boken. Nå velger forlaget å trekke opplaget. Cappelen Damm Akademisk sier at de vil gjøre endringer i boken, både i tekst, faktaramme og presentasjon for øvrig.

– Bøkene blir makulert og så lager vi et nytt opplag der vi omformulerer på de setningene som ikke var så veldig heldig. Det var en ganske enkel avgjørelse for oss å ta, sier redaksjonskonsulent Eirik Spillum til MIFF.

Den nye boken hadde enda ikke kommet på pensumlisten, som gjorde at det foreløpig ikke var sendt ut mange eksemplarer. Bokhandlere som har tatt inn boka har også fått beskjed om at boken ikke skal selges. DMT skal ha tilbudt forlaget å bistå når de skal utgi nye bøker som omhandler jødedommen.

Ifølge MIFFs kilder har forlaget informert bokens forfattere, Kjartan Belseth, høgskolelektor i pedagogikk ved Høgskolen i Østfold, og Geir Winje, dosent i religionsvitenskap ved Universitet i Sørøst-Norge, som støtter avgjørelsen.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart