Han gir begeistret støtte til Geneve-avtalen og prinsippene bak den. Han skriver at på israelsk side har den støtte av en tidligere stabssjef i den israelske hæren, ledende offiser i reservestyrkene, medlemmer av Knesset og tidligere ledende regjeringsmedlemmer og intellektuelle. Og flere vil det bli, tror han.
Hvis begge sider hadde godtatt disse prinsippene like etter seksdagerskrigen i 1967, ville det ha vært lett å gjennomføre det. Nå er det et stort antall israelere bosatt i de områdene som skal bli en palestinsk stat i følge disse prinsippene, det gjør det mye vanskeligere. I første omgang nektet palestinerne i flere år å forhandle med israelerne. Etter hvert begynte Israel en slags snikende annektering av de palestinske områdene. Sentrum og moderat høyre
Yehoshua gleder seg over at 40 prosent av israelerne uttrykte støtte til Geneve-avtalen i første omgang. Men han har ingen tro på at den snart vil bli gjennomført. Etter at palestinerne startet intifadaen, har store deler av israelerne mistet tilliten til palestinernes dømmekraft og evne til å gjøre slutt på vold og terror.
Og selv om et lite flertall av israelerne skulle godta en slik avtale, er det ikke nok. Ingen etablerte politiske krefter i Israel er i dag i nærheten av å godta betingelsene i avtalen.
Skal planen gjennomføres, vil det også bety at et stort antall israelere bosettere må fjernes fra sine hjem. [Yehoshua skriver 100.000, andre kilder gir et noe lavere tall.] Det vil utsette det israelske samfunnet for store påkjenninger. Yehoshua ser ikke for seg at noen fredsregjering kan gjennomføre noe så vanskelig uten støtte fra sentrum og moderat høyreside i Israel.
Derfor er verdien av dette dokumentet mer som et lysstreif fra et fyr i den fjerne horisonten, skriver Yehoshua. Det viser en mål som er fjernt, men oppnåelig. Den virkelige fredsavtalen, som vil bli undertegnet av regjeringer, vil bli forskjellig fra dette dokumentet i flere viktige saker. Men dokumentet vil være en modell for framtidige avtaler.
Relaterte saker:
Geneve-avtalen
Langt fram til fredsavtale
Ayalon kritisk til Geneve-avtalen