Halvparten av den israelske befolkningen mener statsminister Yitzhak Rabin tok et steg i riktig retning da han gikk inn for Oslo-avtalene. Men de tror ikke prosessen hadde gitt fred selv om Rabin fortsatt hadde vært i live.
Resultatene kommer frem i ny undersøkelse, Peace Index for september 2005, gjennomført av Tami Steinmetz’ senter for fredsstudier. Bare den arabiske minoriteten i Israel tror Rabin ville gjort noen forskjell. 85 prosent av de israelske araberne tror det ville vært fred mellom Israel og palestinerne i dag dersom Rabin hadde fått fortsette sitt virke.
Når de israelske jødene vurderer fredsforhandlingene med PLO-leder Yasser Arafat i ettertid, varierer synspunktene etter religiøs orientering. 62 prosent av den sekulære befolkningen mener det var riktig av statsminister Rabin å forhandle med Arafat, over 70 prosent av den religiøse befolkningen mener det var en feil beslutning.
Et israelsk flertall mener tilbaketrekningen fra Gaza-stripen var riktig, men kun 19 prosent er klar for en liknende, ensidig tilbaketrekning av bosetningene på Vestbredden.
Rabin får god karakter
Rundt halvparten av de spurte tror Rabin handlet på eget initiativ da han gikk inn for Oslo-avtalen, mens 34 prosent mener prosessen ble styrt av andre politiske faktorer på begynnelsen av 1990-tallet. De tror også andre israelske statsministere ville gjort det samme i den gitte situasjonen.
Deltakerne i undersøkelsen ble også spurt om hvem de trodde ville bli husket som nasjonens største leder om 50 år. Her havnet Rabin på tredjeplass, rett foran nåværende statsminister Ariel Sharon, og kun slått av David Ben-Gurion og Menachem Begin. De to sistnevnte fikk henholdsvis kun seks og sju prosent av de arabiske stemmene.
Evakuering gir ikke fred
Noen tilsynelatende paradokser finnes det også i denne undersøkelsen. Mange mener at hovedideene bak Oslo-avtalen, og tanken om å gi fra seg land, har blitt saker som skaper nasjonal enhet. På samme tid er det overveldende mange fra den jødiske befolkningen som tror at den palestinske terroren vil fortsette, kanskje til og med intensiveres, selv om Israel trekker seg tilbake til den grønne linjen og okkupasjonen tar slutt.
Mistilliten til det palestinske lederskapet er åpenbar. Flertallet mener at PA-formann Abu Mazen prøver å stanse terroren, men at han ikke har mulighet til å gjennomføre det. Likevel mener et stort flertall at statsminister Ariel Sharon har full rett til å nekte å samtale med Mazen på dette tidspunktet, etter alle urolighetene som har rammet området den siste tiden. Den israelske befolkningen er delt på midten, i spørsmålet om Israel i det hele tatt burde benytte PA som forhandlingspartner.
Bedre internasjonal status
Hele 82,5 prosent av de spurte, mener at kriminaliteten og volden i Israel øker. Kun én prosent mener situasjonen har blitt bedre. 82 prosent synes avstanden mellom fattig og rik øker i Israel.
59 prosent er mer negative nå til den sittende regjeringen og det politiske systemet i landet, enn for et år siden, mens 52 prosent er mer negativt innstilt til den økonomiske situasjonen.
Likevel er 59 prosent enige om at Israels internasjonale status har forbedret seg siden i fjor, mens 12 prosent mener den har forverret seg. Av de spurte er det 38 prosent som mener at sikkerhetssituasjonen har bedret seg, og 21 prosent som synes den har tatt noen skritt i negativ retning.
56 prosent av deltakerne i undersøkelsen støtter tilbaketrekningen fra Gaza-stripen. 36 prosent mener det var et feil valg av statsminister Ariel Sharon. Selv om støtten til adskillelsesplanen er relativt stor, er kun 19 prosent klar for en liknende, ensidig tilbaketrekning av bosetningene på Vestbredden.
Feilmarginen i undersøkelsen er på 4,5 prosent i hver retning.
Kilder:
Artikkel av professor Ephraim Yaar og professor Tamar Hermanni i Ha’aretz
Professorenes rapport om undersøkelsen (PDF)
Professorenes rapport om undersøkelsen (Word)