Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Fri flyt av terrorister til Gaza-stripen

Israel har i praksis ingen mulighet til å stanse terrorister i å ta seg inn fra Egypt til Gaza-stripen, avslører Amos Harel i Ha'aretz. Nå har grensen vært åpen i snart tre måneder, og ingen palestiner er stanset.

Israel har i praksis ingen mulighet til å stanse terrorister i å ta seg inn fra Egypt til Gaza-stripen, avslører Amos Harel i Ha’aretz. Nå har grensen vært åpen i snart tre måneder, og ingen palestiner er stanset.

I midten av november 2005 presset USAs utenriksminister Condoleezza Rice en avtale gjennom om grensekrysningen Rafah i et tøft diplomatisk spill. Innvendinger som Israel hadde målbært i to måneder ble satt til side i løpet av to dager med intensive samtaler.

For første gang i historien fikk palestinerne kontroll over en grense, men avtalen skulle gi Israel veto-rett om hvem som får komme inn, påpeker Harel. Slik er i hvert fall avtalen markedsført av talsmenn for forsvarsmyndighetene.

– Slik kontrollen ved Rafah er innrettet er det umulig for Israel å foreta virkelig overvåkning, skriver Harel. Israel får overlevert en navneliste bare kort tid før palestinerne krysser inn på Gaza-stripen. Videobildene, som tidligere ble overført med 15 minutters forsinkelse, er ofte for små og uklare til at personer kan identifiseres skikkelig. Etter krav fra Israel blir bildene nå overført direkte.

Harel siterer en høytstående israelsk sikkerhetskilde: «Våre folk har bare noen få minutter til å koble et bilde av dårlig kvalitet med et navn som kan vekke mistanke. I de fleste tilfeller har vi ikke tid til å konsultere eksperter fra Shin Bets hovedkvarter. Selv om vi kontakter europeerne [som overvåker grensestasjonen], er det ikke sikkert de har sjanse til å gjøre noe. Når alt kommer til alt er sikkerhetseffekten av denne avtalen nær null.»

– I praksis betyr det at terrorister kan passere gjennom terminalen uhindret, konkluderer Harel.

– Rafah-avtale ble aldri signert
Det hersker også intern usikkerhet i Israel om Rafah-avtalens formelle status.

Leder for Knessets forsvars- og utenrikskomité, Yuval Steinitz (Likud), påpekte i desember at Rafah-avtalen aldri er forelagt komitéen. I følge forsvarsminister Shaul Mofaz er det fordi teksten inneholdt topphemmelig informasjon.

– Etter at vi har undersøkt saken, mener vi ikke det ble nådd frem til noe som ligner på en avtale, sa Steinitz. Jerusalem Post skrev 16. november at ingen juridisk bindende avtale var signert.

Relatert artikkel:
Problemer på grensen mot Gaza

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart