Søk
Israelske styrker leter etter en ettersøkt terrorist i området rundt Jenin. (Foto: Det israelske forsvaret)
Israelske styrker har pågrepet flere hundre på Vestbredden som er rekruttert av Hamas. (Foto: Det israelske forsvaret)

Israels store dilemma knyttet til landområder under militær kontroll

Suksessforfatter Micah Goodman beskriver høyresidens og venstresidens argumenter.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Artikkelen fortsetter under.
Shalom! Nettsiden miff.no har ingen betalingsmur og heller ingen eksterne annonser. Våre nyheter og bakgrunnsartikler er en gave til deg fra MIFFs medlemmer. Med deg på laget kan vi bli enda bedre. Medlemskap koster kun fra 4 kroner per uke. Takk for at du klikker her og fyller ut registreringsskjema nå. Hvis du er medlem fra før, gi en gave til Vipps 39881 eller med SMS i skjema under. Det betyr mye å ha deg med på laget nå når Israel blir 70 år og MIFF blir 40 år! Takk!

I 2017 ga den israelske filosofen Micah Goodman ut boken Catch 67. Det var verken spenning eller krim, men boken ble likevel en bestselger i Israel og skapte veldig mye debatt.

Catch 67 beskriver Israels dilemma i tilknytning til den militære kontrollen av Vestbredden helt siden Seksdagerskrigen: Venstresidens drøm var at Israels arabiske naboer ville akseptere dem og inngå en meningsfull og ekte fred dersom Israel trakk seg tilbake fra landområder. Høyresidens drømmere så på bosetning av Judea og Samaria som en bro til jødenes historiske hjemland og noe som også ville bringe en bedre framtid.

– Det var en grunnleggende motsetning mellom drømmene, men de bygget begge på samme tanken. Begge sider med drømmere trodde at dersom de brukte gevinstene av krigen på riktig måte, ville det endre kursen på jødisk historie. De hadde også noe annet felles: De tok begge feil, skriver Micah Goodman i en artikkel i Ha’aretz 18. februar 2018. Artikkelen oppsummerer en del av hovedargumentene i boken og svarer på innvendinger som kom mot den.

Goodman beskriver hvordan venstresiden og høyresiden i Israel har endret seg de siste par tiårene.

Venstresiden har sluttet å snakke om «fred» og tror ikke lenger at en diplomatisk avtale som vil løse situasjonen i Midtøsten er like rundt hjørnet. Etter den andre intifadaen har det vært mindre snakk om fred og mer snakk om skadene som den langvarige militære kontrollen fører med seg: moralsk korrupsjon, diplomatisk isolasjon og demografisk nederlag. Venstresiden får støtte av demografer (eksperter på befolkningssammensetning) som mener jøder snart vil utgjøre et mindretall i landområdene som er under israelsk kontroll.

Det meste av høyresiden, også mange av dem som mener bosetninger [på Vestbredden] har oppfylt gamle profetier, tror ikke lenger det vil bringe løsning for morgendagen. Etter tilbaketrekningen fra Gaza-stripen i 2005 har høyresiden snakket mindre om en messiansk forløsning og mer om sikkerhet. Høyresiden støtter seg til alternative demografer, som mener det jødiske flertallet ikke er i fare.

– Selv om høyresidens demografer har rett, og palestinerne ender opp med å utgjøre «bare» 40 prosent av landets befolkning, vil det være vanskelig å definere et slikt land som nasjonalstaten til det jødiske folk. Ønsket om å holde fast på [størst mulig deler av] Israels land gjør det vanskeligere å opprettholde definisjonen av staten Israel [som en jødisk stat], påpeker Goodman.

– Målet om å kontrollere bibelsk land vil ikke forsterke den jødiske karakteren til staten, den vil utslette den. Man er tvunget til å innrømme at dette argumentet har stor tyngde, fortsetter han.

Tidligere sa høyresiden at en palestinsk stat på Vestbredden ville sette Israel i fare på grunn av palestinernes mulighet til styrkeoppbygging. Som en stat vil palestinerne kunne danne militære allianser og bygge opp et våpenarsenal. Den dagen de er klare, vil de kunne true et innskrumpet Israel med grenser som er veldig vanskelige å forsvare.

Syv år etter «den arabiske våren» er det en svak palestinsk stat som er den største trusselen. Store arabiske stater har desintegrert de siste årene, og skapt politiske vakuum hvor radikale og voldelige grupper har vunnet makt. Dersom Israel trekker seg ut av Vestbredden og overlater palestinerne til seg selv, vil Hamas og andre terrorgrupper ta overhånd i en rekke byer og landsbyer, advarer høyresiden.

– Man er tvunget til å innrømme at dette argumentet har stor tyngde, gjentar Goodman.

Filosofen mener høyre og venstre har blitt speilbilder av hverandre: Høyresiden tror ikke lenger at bosetning vil skape en forløsning, men sier tilbaketrekning vil medføre katastrofe – venstresiden tror ikke lenger tilbaketrekning vil skape en forløsning, men sier fortsatt at okkupasjon vil medføre katastrofe. Både venstre og høyre har gjennomgått den samme prosess. De har beveget seg fra håp til frykt, skriver Goodman.

Men i dette ser han gode nyheter. Det er ikke lenger en kamp om hvem som har rett. Goodman opplever at stadig flere israelere deler både høyresidens og venstresidens frykt. De fleste israelere har, i større eller mindre grad, kjøpt argumentet om at en tilbaketrekning vil utgjøre en sikkerhetsrisiko og at fortsatt kontroll vil utgjøre en demografisk fare. «For første gang har Israel et nytt politisk rom som ikke eksisterer mellom venstre og høyre, men som inkluderer både venstre og høyre.»

Goodman fortsetter sin artikkel med å peke ut noen forslag til veien videre for Israel. De er gjengitt av MIFF i artikkelen Hvordan redusere okkupasjonen uten å ofre sikkerheten.


 

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart