Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Ingen medier omtaler resultatet av etterforskningen

Norske medier har beskrevet Samouni-familiens skjebne i detalj. Her er faksmile fra Stavanger Aftenblad 21. februar 2009.
Norske medier har beskrevet Samouni-familiens skjebne i detalj. Her er faksmile fra Stavanger Aftenblad 21. februar 2009.
Et stort antall norske medier har skrevet om "massakren" på familien Samouni under Gaza-krigen i 2009. Ingen har hittil rapportert om at israelsk etterforskning ikke fant noe straffbart forhold.

– Det var ingen krigsforbrytelse, konkluderte israelsk militærpoliti i forrige uke. Etterforskningen avkreftet fullstendig påstander om overlagt skade på sivile, hastverk og hensynsløshet med skade på sivile som følge eller kriminell uaktsomhet.

Hittil kan vi ikke se at noen norske medier har vist interesse for å rapportere dette. Dette i skarp kontrast til internasjonale medier, alt fra CNN, til Al Jazeera og iranske Press TV.

 

Medias etikk

Vær Varsom-plakaten forplikter norske journalister til å «unngå forhåndsdømming i kriminal- og rettsreportasje». «Gjør det klart at skyldspørsmålet for en mistenkt, anmeldt, siktet eller tiltalt først er avgjort ved rettskraftig dom. Det er god presseskikk å omtale en rettskraftig avgjørelse i saker som har vært omtalt tidligere,» heter det i paragraf 4.5.

Rapportering fra et krigsområde blir noe annerledes. Ingen forventer at journalister skal holde tilbake opplysninger om utvikling på bakken og ulike påstander fra de ulike partene i en krig, men likevel kan krigsreporterne lære noe av krimjournalistenes etikk.

En påstand om massakre («en bevisst handling der en eller flere personer dreper et større antall mennesker») eller krigsforbrytelse trenger ikke være korrekt, selv om den skulle komme fra en norsk lege med klippekort til de fleste NRK-studio. Skyldspørsmålet er ikke nødvendigvis avgjort, selv om ansatte i en norsk hjelpeorganisasjon utpeker en forbryter.

 

Israel ble forhåndsdømt

Det er åpenbart at Israel ble forhåndsdømt i episoden med Samouni-familien.

«Palestinske barnefamilier drept i nye angrep,» meldte NTB 5. januar 2009. «Familier utslettet,» skrev Aftenposten 6. januar. «Massakre,» skrev Klassekampen 9. januar. «Anslag over døde varierer fra 31 [Ha’aretz] til 69 [Samouni-familien/Telegraph],» fortsatte Klassekampen i sin «faktaboks». Tiden skulle vise at det var 21 medlemmer av Samouni-familien som ble drept.

Totalt har Samouni-familien blitt nevnt i norske papiraviser 22 ganger i 2009, 3 ganger i 2010 og 1 gang i 2011 [søk på » Samouni» i 103 papiraviser i Atekst]. I nesten alle disse artiklene er sterke påstander framsatt mot Israel uten at Israels versjon har kommet fram, verken for den militære operasjonen generelt, eller hendelsesforløpet i forbindelse med Samouni-familien spesielt.

 

Det som ikke nevnes

Tapene av sivile liv i Samouni-familien under Gaza-krigen er dypt beklagelig. Det er tragisk at kvaliteten på dronebilder i krigsrommet kan få offiserer til å forveksle menn som samler inn ved med terrorister som bærer raketter. Det er mye som er tragisk i denne sammenheng, kanskje mest tragisk er det at Israels tilbaketrekning i 2005 ble møtt med intensivert bombardement av granater og raketter, slik at en forsvarsoperasjon var nødvendig.

Israel fulgte krigens regler «godt over gjennomsnittlig» på Gaza-stripen, konkluderte forsker Cecilie Hellestveit i 2009. Dette har hittil ikke blitt kommunisert i norske medier.

Nå vil det være god presseskikk om norske medier gjengir hovedkonklusjonene i den israelske etterforskningen av Samouni-episoden. Detaljene i hva som gikk galt i Samouni-episoden har vært kjent lenge. Nå er det en gylden mulighet til å fortelle også denne delen av historien.

 

Relaterte saker:

Nordmenn lar, mer enn andre europeere, sin holdning til jøder bli påvirket av handlinger gjennomført av staten Israel. Ingen andre forklarer oftere vold mot jøder i eget land med anti-israelske holdninger.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart