Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Hurra for Aftenposten og NTB

Skjermdump fra Aftenposten ca kl. 10.50 torsdag 9. mai 2013.
Skjermdump fra Aftenposten ca kl. 10.50 torsdag 9. mai 2013.
Forskjellen mellom "nye bosetninger" og "nye boliger" er stor. Men da Aftenposten fikk dette påpekt ble feilen rettet opp i løpet av minutter. Også fra NTB kom svaret sporenstreks: Vi sender ut rettet versjon.

Torsdag morgen publiserte Aftenposten en kort notis fra nyhetsbyrået NTB med overskriften «- Israel godkjenner nye bosetninger». I ingress og brødtekst kommer det fram, fra en anonym kilde «i det israelske militæret», at 300 nye boliger er godkjent i bosetningen Beit El.

Men saken sa ingenting om nye bosetninger, slik overskriften antydet.

MIFF sendte følgende e-post til Aftenposten webdesk [webdesk@aftenposten.no].

Hei,

Viser til den ferske NTB-saken som ligger som vedlegg.

Jeg kan ikke se at det er dekning i brødtekst for å kalle det «nye bosetninger» i overskriften, når det er snakk om nye boliger i én bosetning.

Håper dere retter opp.

Mvh

Conrad Myrland

Daglig leder MIFF

Fem minutter senere kom følgende svar fra Aftenposten.

Hei,

Det har du rett i. Vi har skrevet om tittelen.

Da saken kommer fra NTB, bør du evt. også sende en e-post til dem om det samme.

Skjermdump fra Aftenposten.no etter at overskriften var rettet.
Skjermdump fra Aftenposten.no etter at overskriften var rettet.

MIFF hadde allerede sendt en tilsvarende kommentar til NTB [utenriks@ntb.no], og de sendte svar etter syv minutt.

Hei,

Takk for innspill. Overskriften er vår, og jeg er enig i at den er upresis. Skal sørge for å sende ut en rettet versjon i løpet av kort tid.

Så enkelt og raskt kan feil bli rettet opp når mediene viser velvilje. Hurra for Aftenposten og NTB.

Nyhetsmeldingen kommer fra det franske nyhetsbyrået AFP. Torsdag formiddag kunne vi ikke se at godkjenningen av de nye boligene var omtalt i israelske medier, men klokken 12.22 (norsk tid) kom det en sak i Jerusalem Post. Her kommer det fram at boligene ennå ikke er endelig godkjent, men utbygningsplanene er lagt ut på høring i 60 dager.

Det er dermed riktig som AFPs kilde sier: Det er ikke snakk om bygging umiddelbart. Det er snakk om 300 boliger som har kommet et skritt videre i planprosessen.

 

Bakgrunn

Det er alt for kort tid mellom hver gang denne feilen blir begått i norsk medier, at godkjenning av nye boliger i eksisterende bosetninger blir framstilt som etablering av nye bosetninger.

I desember skrev Nrk.no i en overskrift om «3000 nye bosettinger», og det tok mange dager før feilen ble rettet opp.

I november meldte NRK Dagsrevyen om «to nye ulovlige bosetninger», uten å nevne at det var snakk om 5+8 brakker, og at nyetableringer av en slik karakter, ifølge Peace Now, var de første siden 2005. NRKs innslag bygde på Peace Now rapporten, men NRK unngikk behendig å nevne dette.

Professor Hilde Henriksen Waage, norske mediers yndling for uttalelser om konflikten mellom Israel og palestinerne, har også vist evne til å blåse opp bosetninger. I februar skrev hun en kronikk i NRK Ytring som inneholdt en serie feil knyttet til Israels bosetningsaktivitet i den siste fireårsperioden.

Det er langt mer enn 150 omstridte områder rundt omkring i verden, og i flere av disse foregår det bygging. Det er bare boliger som jøder bygger som stadig blir overskrifter i norske aviser. Da nordiske utenriksministre var samlet i oktober 2012, skapte utenriksdepartementet inntrykk av at “utvidelsen av israelske bosetninger i de okkuperte områdene” var like bekymringsfullt som «blodsutgytelser i Syria».

I all hovedsak skjer befolkningsveksten i bosetningene i form av fortetting og innenfor allerede godkjente arealplaner. Ingen større nye bosetninger er etablert på Vestbredden etter 1997, påpekte forsker Hanne Eggen Røislien i dette foredraget om de israelske bosetningene fra september 2010.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=c5DgYRCmyZg[/youtube]

 

Relatert artikkel:

Hvorfor fortsetter Israel å bygge?

Palestinske ledere nekter å inngå en permanent avtale om grenser og tviholder på politiske krav som vil gjøre slutt på Israel som en jødisk stat. Når det er slik, kan vi likevel fortsette å bygge i de områdene vi har tenkt å beholde, tenker de fleste jødene i Israel.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart