I mars ble fire norske bibelskoleelever satt i forvaring da de skulle tilbake til Israel etter en snartur i Tyrkia. Allerede 13. mars ble hendelsen rapport i detalj på studentenes blogg. To dager senere ble saken omtalt i Agderposten 15. mars.
Israelske myndigheter undersøker fortsatt hva som kan ha vært årsaken til at studentene ble stanset på Ben Gurion flyplass og nektet innreise. Oppholdet i forvaringsanstalten ble ekstra langvarig for studentene, fordi det ikke gikk noe fly tilbake til Tyrkia i perioden torsdag 7. mars til søndag 10. mars.
Maildialog med Sidsel Wold
NRK, som ellers pleier å være først på ballen, når det gjelder denne type nyheter fra Israel, ser ikke ut til å ha omtalt denne episoden før 28. mai. Like forsinket kom også Vårt Land på banen i denne saken. NRK-journalistene Sander Heggheim og Sidsel Wold meldte at Bibelskolen i Grimstad har klaget til den israelske ambassaden i Oslo. Foruten å gjengi saken fra studentenes side, serverte journalistene følgende påstand i første setning av brødteksten:
«Ein ny praksis i Israel forbyr besøkande å reise til den okkuperte Vestbredden, der Jesu fødeby ligg.»
Alle som følger med i Midtøsten vet at denne setningen er fullstendig feil. Hver uke reiser hundrevis av nordmenn, europeere og andre utlendinger via Ben Gurion internasjonale flyplass til de palestinsk-kontrollerte områdene av Vestbredden.
Ville det være mulig å forklare dette til NRK-journalistene? MIFF gjorde et forsøk samme dag. E-post ble sendt til journalist Sander Heggheim, med kopi til Sidsel Wold. Vi skrev:
Hvilken praksis refererer du til? Det reiser jo hundrevis av besøkende til Israel inn i A-områdene på Vestbredden hver dag?
Det var Sidsel Wold som svarte:
«Har lest om den nye praksisen flere ganger i Israelsk presse som her [lenke til Ha’aretz-artikkel av Amira Hass].
Har bedt Israels ambassade – to ganger – forklare hvorfor de fire bibelskolestudentene ikke fikk reise inn til Betlehem og om det ikke er noen ny praksis, men har ikke fått noe dekkende svar så langt.
Poenget er at ingen vet hvem som får reise til A-områdene og hvem ikke.»
MIFF svarte:
Er det ikke da mer korrekt å skrive: «Ein ny praksis i Israel forbyr noen besøkande å reise til den okkuperte Vestbredden, der Jesu fødeby ligg.»
Det kom ikke flere svar den dagen, og heller ikke neste dag. På kvelden 29. mai prøvde MIFF seg igjen.
Hei igjen,
Mener dere at den første setningen i brødteksten er korrekt?
Ein ny praksis i Israel forbyr besøkande å reise til den okkuperte Vestbredden, der Jesu fødeby ligg.
Dersom dette virkelig er tilfelle, bør vel NRK varsle klarere til alle de norske besøksgruppene som ukentlig drar inn til Nablus, Hebron, Ramallah, Jenin etc.?
Sidsel Wold svarte én time senere:
«Det er vel israelske myndigheter som må opplyse tilreisende og turister om dette. Eller varsle reisearrangører. NRK er ingen reiseoperatør eller informasjonsansvarlig for israelske myndigheter.»
MIFF svarte seks minutter senere:
Ikke for å være vanskelig, men når det beviselig er slik at besøkende hver dag drar til den okkuperte Vestbredden i hundretalls, hva er da denne «praksisen» dere skriver om?
Sidsel Wold svarte seks minutter senere:
«Jeg har sendt deg en artikkel fra Ha’aretz. Leser du israelsk presse ser du mer om dette. Hvordan forklarer du behandlingen av bibelskolestudentene?»
MIFF svarte elleve minutter senere:
At det har skjedd en saksbehandlingsfeil, motstridende forklaringer er gitt, at tiden for første turistopphold var overtrådt (?), kontakter i Betlehem vekket sikkerhetsbekymring og/ eller flere andre forhold kan ha vært forklaringen. Nærmest uansett er det jo klønet saksbehandling fra israelske myndigheters side.
Årsaken til lengden på forvaringen var jo at det ikke gikk fly tilbake til Tyrkia tidligere.
Her stanset maildialogen med Sidsel Wold opp.
Ingen endring
En drøy uke senere står feilen der fortsatt på NRKs nettsted [se skjermdump i toppen]. Skal man ta journalistenes setning bokstavlig, hevder de at ingen besøkende får reise inn til Vestbredden. Det er selvsagt rent sprøyt. Ta kontakt med hvem som helst i alle de anti-israelske organisasjonene i Norge, og de kan fortelle at deres medarbeidere og frivillige som ukentlig valfarter til Ramallah ikke opplever noe forbud.
Sidsel Wold refererer til kun én sak som kilde for sin påstand, artikkelen av Amira Hass i Ha’aretz fra 19. mai 2013. «For å besøke palestinsk-kontrollerte områder, må noen utlendinger ha militær adgangstillatelse som Israel ikke forklarer hvordan du kan få,» skriver hun i ingressen. Artikkelen koker i hovedsak ned til ett eksempel på en amerikansk reisegruppe som fikk problemer i det israelske byråkratiet, men Hass melder ikke om et generelt forbud. Merk også at hun skriver det gjelder for noen.
NRKs setning stemmer ikke med fakta på bakken, og de har utelatt det viktige ordet «noen» som kilden Amira Hass hadde med.
NRKs setning stemmer heller ikke med opplysningene til israelske myndigheter. 29. mai rykket Israels ambassade i Oslo ut med følgende melding på sin Facebook-side.
«I motsetning til det som ble hevdet i NRK Dagsnytt 28. mai 2013, er det ingen endringer når det gjelder innreisebestemmelser til de palestinske områdene, inkludert Betlehem. Ambassaden formidlet dette til journalisten før sending.
Journalisten kunne ha fått bekreftet dette hvis hun hadde henvendt seg til de relevante myndighetene, slik som Innenriksdepartementet, Utenriksdepartementet eller COGAT (Coordination of Government Activities in the Territories). Det er beklagelig at journalisten har basert sin konklusjon på ubekreftede og unøyaktige rapporter. Israel ønsker alle som vil besøke området velkommen.»
Det er svært sjelden at ambassaden så direkte og offentlig reagerer på feil fra norske journalister.
Vil også NRK beklage?
Slik det ser ut for MIFF, har israelske myndigheter opptrådt klønete i saken når det gjelder bibelskolestudentene. Heller ikke i ettertid har håndteringen vært den beste, med sen tilbakemelding fra ambassaden til skolen. Nå endelig ser kontakten mellom bibelskolen og ambassaden ut til å være på skinner. Fredag 31. mai ble det avholdt et møte mellom rektor Kjetil Vestel Haga og linjeansvarlig Karin Riska fra skolen og Israels ambassadør Naim Araidi. Ambassaden oppsummerer møtet slik:
«Ambassadøren understreket at Israel er en rettsstat som ønsker besøkende velkommen, og at det er i alles interesse å unngå slike uheldige episoder. Imidlertid, Israel møter unike sikkerhetsutfordringer, og det må iverksettes passende tiltak.
Ambassadøren uttrykte ønske om å besøke bibelskolen ved anledning, og understreket viktigheten av frivillig arbeid i området, slik bibelskolen er involvert i, både i det israelske samfunnet, men ikke minst blant palestinerne. Ambassaden og bibelskolen vil fortsette vennskapet, og ambassaden vil gjerne være behjelpelig med å tilrettelegge skolens fremtidige besøk i området.»
Skolen oppsummerer besøket slik på sin Facebook-side 31. mai:
«I dag har vi besøkt Israels ambassade i Oslo. Vi satte stor pris på invitasjonen, og på å motta en uforbeholden beklagelse fra ambassadør Naim Araidi. Vi ser frem til et bedre samarbeid, og til å få besøk på skolen til høsten. Ikke minst er vi nå trygge på at vi ikke kommer til å oppleve liknende episoder i fremtiden med våre studenter i Israel.»
Israel har opptrådt klønete, og gir uforbeholden beklagelse. Når skal NRK og Sidsel Wold innrømme sin blemme og beklage?
Etterskrift
Det hører med til historien at en tredje NRK-journalist omtalte beklagelsen fra Israels ambassadør 6. juni. Det gjorde også Vårt Land.
– Vi fikk også beskjed om at det ikke er noen nye retningslinjer som gjør det vanskeligere å besøke Israel eller de palestinske områdene, sier Riska til Vårt Land. Skolen har bestemt seg for å endre visumpraksis, legger hun.
– Til nå har vi søkt om tre måneders turistvisum, som vi har fått forlenget etter et kort opphold utenfor landet. Heretter vil vi søke om fem måneders voluntørvisum for våre elever, sier Riska. Det vil nok være best for alle parter. Er man voluntør, men reiser på turistvisum, kan det lett bli krøll, især dersom man overskrider tiden for visumet.
PS! Det er ikke bare norske bibelskoleelever som opplever å bli tatt i forvaring ved innreise til et fremmed land. I 2004 ble Norges tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland tatt i forvaring av amerikanske myndigheter da hun ikke hadde reisepapirene i orden. Vi siterer fra VG:
«Etter det VG får opplyst, ble Brundtland holdt i forvaring på flyplassen i lengre tid. Hun skal ha blitt plassert i et lukket rom, uten telefonkontakt.
Kilder opplyser at hun skal ha bedt om å få gå på toalettet, noe hun ble nektet.
Brundtland ønsker ikke å utdype hendelsen overfor VG, men sier hun ble holdt tilbake på flyplassen i 45 minutter.»
Byråkratiet kan ramme både høy og lav. Dårlig journalistikk ser ut til å ramme Israel langt oftere enn mange andre land.