Ikke bare norske, men også svenske medier, skaper et falskt bilde av Israel. Som MIFF dokumenterte i boken Det falske bildet av Israel fra november 2020, har det falske bildet blitt til gjennom flere tiår med ensidig og feilaktig informasjon fra norske medier og skolebøker. Om kort tid kommer MIFFs bok i svensk oversettelse.
23. mai ga den svenske journalisten Annika Borg i nettavisen Bulletin en forklaring på svenske journalister ensidige dekning.
– Den svenske medierapporteringen er forvrengt og mangler nøytralitet når det gjelder Israel og Palestina. Det er ikke en tilfeldighet, men en konsekvens av kirkelige journalistturer til Vestbredden, innleder Borg.
Hver høst arrangerer Den svenske kirke og deres hjelpeorganisasjon Diakonia turer til Vestbredden. Alle kostnader blir dekket og journalister fra alle store svenske redaksjoner har deltatt på turene, ifølge Borg.
Den svenske journalisten har selv vært deltaker på en slik tur. Hun skriver at det blir fastslått «et tydelig, begrenset og svarthvitt syn på hvem som er offer og hvem som er overgriper». Av over 32 programpunkter på turen, med studiebesøk og forelesninger, er det bare én h åndfull innslag som ikke er direkte Palestina-aktivistiske. «Kjenner man til noe om regionen, Midtøstens historie og om konfliktene så blir denne slagsiden overtydelig,» skriver Borg.
Turarrangørene spiller på følelser, og legger opp til besøk og møtepunkter «hvor det ikke er bekvemt å stille kritiske spørsmål». «Få journalister ser gjennom den manipulasjonen de utsettes for,» skriver Borg.
Den svenske kirke og Diakonia har i hovedsak de samme palestinske samarbeidspartnerne som Den norske kirke og Kirkens Nødhjelp. Det er god grunn til å tro at norske journalister, kirkeledere og andre blir servert det samme opplegget som Borg beskriver under turer med Kirkens Nødhjelp.
«Av forelesere og på studiebesøk uttrykkes for eksempel ren historierevisjonisme, som at jøder og jødedommen ikke har teologiske og historiske røtter i landet. Videre at det i verden skjer en normalisering av den «sionistiske fienden» og det uttrykkes oppmuntringer til å støtte BDS-bevegelsens totalboikott av Israel. Hamas og andre terrorgrupper i regionen beskrives som «frihetskjempere» og det fremstilles som en plikt å gjennomføre «diplomatisk terrorisme» mot Israel,» skriver Borg. «Israel demoniseres for alle aspekter av sin innenrikspolitikk.»
Borg nøler ikke med å kalle Diakonias journalistturer for en «propagandareise». Målet til arrangørene er å skape et negativt bilde av Israel. «Og det kalles kirkelig påvirkningsarbeid,» konstaterer Borg.
Annika Borg har selv teologisk utdannelse og har jobbet som prest i Svenska kyrkjan. I april ble hun politisk sjefredaktør i Bulletin, ifølge Wikipedia.