Skjermdump fra Urix på NRK Nett-TV. 8.11.23

Et mislykket forsøk på selvransakelse i NRK Urix

Objektivitet mot en organisasjon som aktivt oppfordrer til vold og terror kan sammenlignes med en hypotetisk 'nøytral' dekning av nazistene under 2. verdenskrig, skriver Elias Linder i en kommentar til NRK Urix-episoden 8. november 2023.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

  • Artikkelen er skrevet av Elias Linder.

I gårdagens episode av NRKs Urix «Slik dekker vi krigen», ble seerne igjen vitne til en debatt om medias dekning av den israelsk-palestinske konflikten. I programmet får vi se hvordan media feiler totalt med å granske seg selv og at deres forsøk på å rapportere om konflikten på en objektiv måte svikter.

Jeg vil gjerne beskrive hele episoden som en farse, en forfeilet mulighet for mediehusene til å demonstrere sin evne til selvinnsikt og anerkjenne reelle, moralske problemstillinger om hvordan deres rapportering forverrer og forlenger konflikten.

I stedet får vi et teater der etablerte, erfarne journalister og andre sakkyndige ukritisk og uhemmet får fremstille et narrativ om at media i for stor grad er pro-Israel.

Hadde jeg vært til stede så hadde jeg gjerne fremstilt følgende argument for det stikk motsatte, nemlig det at det er et pro-palestinsk bias i mediene generelt.

NRK, Dagbladet og andre medieaktører lot det gå mange dager før de omtalte Hamas, som akkurat hadde begått en massakre som brutalt slaktet mer enn tre ganger flere jøder enn krystallnatten, for «terrorister». Mener man at handlingene deres ikke er nok for å bli kategorisert som terrorister? Selv om brutaliteten den dagen var på mange måter verre enn det IS, Al Qaida og Boko Haram har utført? Nå som de endelig endret til «terrorister», så er det fortsatt mange som bruker «terrorstemplede» Hamas, som stiller legitimiteten til epitetet i tvil.

Denne forsinkelsen er betydningsfull fordi den kan prege seerens oppfatning av konflikten og mangler en avgjørende del av informasjonen om hvem Hamas virkelig er. En uvitende person kan jo få inntrykket av dette var en kamp mellom soldater der noen uskyldige ble drept i kryssild.

En nærmere analyse av debattantene som blir invitert til å diskutere konflikten i norske medier, avslører også en potensiell skjevhet. Urix-episoden fremstod med en ujevn fordeling av debattører og synspunkter. Kun en debattant fikk oppgaven å formidle Israels perspektiv, som dessverre manglet dybdekunnskap for å kunne argumentere effektivt. Dette asymmetriske oppsettet gir et tydelig inntrykk av at en side i konflikten er mer riktig enn den andre – en tendensiøs praksis for en offentlig kringkaster som skal forvalte objektivitet.

Måten visuelle inntrykk fordeles på i rapporteringen er også kritikkverdig. Antagelig ville man, sett gjennom en objektiv studie, oppdage at bilder og videoklipp fra bombingen av Gaza dominerer mediebildet, mens de fra Israel er sparsomme og nedtoner brutaliteten og realitetene av både massakren, rakettangrepene de opplever og andre kontinuerlige trusler om terrorisme i samfunnet.

Nevner mediene Hamas’ ideologiske bakgrunn, som forfekter i sine vedtekter at det er enhver muslims plikt å drepe jøder? Omtales den systematiske indoktrineringen av barn, eller glorifiseringen av martyrer og terrorisme? Svaret er ofte et bekymringsverdig nei.

Media undervurderer også FN’s partiske stilling i konflikten – hvor Israel er fordømt flere ganger enn samtlige nasjoner kombinert og har blitt kritisert i resolusjoner som av mange ansees å være ubalanserte og urettferdige.

I Urix ble det heller ikke adressert hvordan Hamas anvender sivilbefolkningen som skjold eller promoterer nødvendigheten av å ofre millioner for deres versjon av «frigjøring». Deres investering i angrepsinfrastruktur, som tunneler, kontra beskyttelsesinfrastruktur for sine borgere – som bomberom – ble heller ikke utfordret.

Media spiller dessverre en utilsiktet rolle som nyttige idioter i en propagandakrig rettet mot Israel, ved å legitimere palestinernes offerfortelling uten å stille dyptgående og kritiske spørsmål.

Spørsmålet om medias objektivitet i dekningen av kampen mot Hamas krever ettertanke. Objektivitet mot en organisasjon som aktivt oppfordrer til vold og terror kan sammenlignes med en hypotetisk ‘nøytral’ dekning av nazistene under 2. verdenskrig. Burde ekstreme ideologier gis samme rom for debatt som moderate og fredelige verdenssyn?

Norsk presse må også revurdere sin ukritiske formidling av informasjon fra Gaza og Hamas. Anklager om bombede sykehus og overdrivelser av sivile tap, som ofte viser seg å være uriktige, blir videreformidlet uten grundig verifisering. Man nevner ikke at Hamas er de som kontrollerer helsemyndighetene og har egeninteresse av å maksimere antallet drepte sivile og barn og minimere antallet drepte terrorister. Det nevnes heller ikke at terroristene ikke kler seg som soldate – et tydelig brudd på Genèvekonvensjonene.

Til slutt er det påtagelig hvor mye oppmerksomhet Norge gir konflikten, gitt dens relativt lave antall drepte sammenlignet med andre konflikter gjennom det siste århundret. Dette bidrar til en skjev forståelse av globale konflikter og blir en distraksjon fra mer alvorlige situasjoner med langt mer omfattende humanitære konsekvenser.

Mediene, inkludert NRK Urix, må se seg selv i speilet og utfordre sin egen tilnærming til konflikten. Det er en grunnleggende mediaetisk plikt at man formidler en balansert og nøktern vinkling av konflikter, spesielt de som er så ladet med politisk og ideologisk sprengstoff som den mellom Israel og Hamas. Når dette ikke skjer, undergraves mediets rolle som objektiv informasjonsformidler og som vokter av demokratiet.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart