Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Visste journalister om 7. oktober-massakren på forhånd?

Journalister rapporterer fra konflikten fra en høyde i Sderot med Gazastripen i bakgrunnen. De har ingenting med denne saken å gjøre. (Foto: Flash90)
Organisasjonen HonestReporting mener tilstedeværelsen av journalister under terrorangrepet reiser store etiske spørsmål.

Organisasjonen HonestReporting publiserte onsdag 8. november en rapport som viser at journalister og fotografer fra flere ledende nyhetskanaler, som New York Times, Associated Press, Reuters og CNN, fulgte med Hamas-terroristene inn Israel under massakren 7. oktober.

HonestReporting, som jobber med å avdekke anti-israelsk dekning i utenlandske medier, mener tilstedeværelsen av journalister i forbindelse med terrorangrepet reiser flere tungtveiende etiske spørsmål.

De stiller blant annet spørsmål ved om journalistene på forhånd visste om planene om å angripe Israel, siden de var på stedet så raskt. Angrepet på Israel startet grytidlig på morgenen lørdag 7. oktober.

«Var det bare tilfeldig at «journalister» dukket opp ved grensen tidlig om morgenen uten noen forutgående koordering med terroristene? Eller var de en del av planen?», spør HonestReporting i rapporten.

Tillot Hamas journalistene å være der? Hadde de fått tillatelse til å krysse grensen inn i Israel sammen med terroristene? Hadde journalistene informert sine redaktører om at de fulgte etter terroristene, som gjennomførte massakrer mot israelere?

Det er spørsmål HonestReporting mener det må svares på.

De påpeker også at journalistene gikk ulovlig inn i Israel ved å krysse grensen og lurer på om redaktørene var informert og godkjente det.

Ifølge deres undersøkelser har fotografene på nært hold dokumentert kidnapping av sivile og soldater, de fotograferte angrepet på en stridsvogn og lynsjingen av en israelsk soldat. De tok bilder mens terrorister angrep kibbutzer.

En freelance-journalist for CNN sendte direktevideo av en brennende stridsvogn inne i Israel og fulgte med terroristene tilbake til Gaza.

På videoen har han ikke noe utstyr på seg som identifiserer han som journalist. Tidligere har den samme journalisten tatt en selfie med Hamas-lederen Yahya Sinwar, selve arkitekten bak 7. oktober-massakren. På selfien gir Hamas-lederen journalisten et kyss på kinnet.

Det amerikanske nyhetsbyrået Associated Press avviser at de hadde noen forhåndskunnskap om angrepet 7. oktober.

– APs rolle er å dokumentere nyheter og bilder fra hendelser verden over, selv om de er grusomme og involvere ofre, sier de i en uttalelse.

Også nyhetsbyrået Reuters sier de ikke hadde forhåndskunnskap om angrepet. Den israelske presseklubben mener det er viktig å få avdekket om journalister på forhånd visste om angrepsplanene til Hamas.

– Hvis representanter for nyhetsbyråer og store medier på forhånd visste om den planlagte massakren, så er vi bekymret for at de da kan ha gjort seg skyldig i medvirkning til en forbrytelse eller feilet i å forhindre drap, sier Jerusalem Press Club.

De mener det må komme på plass en grundig undersøkelse for å avdekke om journalister kunne ha bidratt til å redde menneskeliv.

Statsministerens kontor sier i en uttalelse at de ser alvorlig på at journalister gikk side om side med Hamas-terrorister under massakren.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart