Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Ren propaganda fra Klassekampen

Feiring av løslatelse av palestinske fanger fra israelske fengsler i Ramallah 25. november. Det viftes med det grønne Hamas-flagget. (Foto: Flash90)
Har Hamas overtatt avisens redaksjon?

Klassekampen har snakket med tre palestinske ungdommer som nylig ble sluppet fri fra israelske fengsler. Artikkelen er full av faktafeil, gale opplysninger og en rekke uverifiserte og udokumenterte påstander.

Et av intervjuobjektene i artikkelen er Moawad Omar al-Haji, som de sier er 16 år. Ifølge Klassekampen er han en av de 240 palestinske fangene som ble løslatt i bytte mot 81 israelske kvinner og barn, som ble holdt som gisler av Hamas på Gazastripen etter 7. oktober-massakren.

Klassekampen påstår at al-Haji satt på såkalt «administrativ forvaring», det vil si at man er fengslet uten dom og tiltale. Det er et tiltak som brukes når man har klare indikasjoner på at noen utgjør en stor fare. De fleste på administrativ forvaring sitter inne i under seks måneder.

Men ifølge den israelske journalisten Jacob Magid, som er byråsjef i Times of Israel, satt ingen av de 240 palestinerne som i forrige uke ble løslatt på administrativ forvaring. MIFF har heller ikke funnet al-Haji på listen over palestinerne som er løslatt i forbindelse med avtalen.

Israelske myndigheter har publisert en liste over de 240 palestinerne med informasjon om hva de satt fengslet for. Vi finner ikke 16 år gamle al-Haji på denne listen, men det er mulig at navnet hans er skrevet feil.

Avisen skriver videre at Israel «ofte brukes ordningen mot mindreårige», men dette er helt feil. Det er svært sjeldent at ordningen brukes mot mindreårige. Ifølge den israelske menneskerettighetsorganisasjonen B’Tselem satt det bare seks mindreårige på administrativ forvaring, alle mellom 16 og 18 år, i januar. Det utgjorde 0,66% av dem på forvaring.

Fra oktober 2020 til oktober 2021 satt ingen mindreårige i administrativ forvaring. Man må helt tilbake til februar 2016 for å finne én under 16 år som satt på administrativ forvaring. Han satt inne i under én måned.

Bruken av administrativ forvaring går i takt med økningen i antallet terrorangrep. Jo større terrortrusselen er, jo mer brukt blir tiltaket.

Klassekampen har også intervjuet Mohamed Nizar Abo Ain, som de skriver var 15 år da han i november i fjor ble arrestert. Avisen skriver at han satt i administrativ forvaring. Men ifølge B’Tselem satt det ingen mindreårige på administrativ forvaring verken i november eller desember i fjor.

Ifølge oversikten fra israelske myndigheter er Abo Ain 17 år og han ble ikke pågrepet i november i fjor, men 2. juli i år. Oversikten viser også at han ikke satt på administrativ forvaring, slik Klassekampen påstår.

Et tredje intervjuobjekt som Klassekampen har pratet med er Ahmed Walid Khashan. Klassekampen omtaler han som en 15-åring, men ifølge oversikten til israelske myndigheter er han 17 år gammel.

Avisen skriver at han ble arrestert for å ha kastet stein på soldater, noe han innrømmer å ha gjort. De skriver at han ble dømt til 30 måneders fengsel. Men det var ikke bare steinkasting Khashan ble dømt for. Han ble også dømt for medlemskap i Hamas, kontakt med terrororganisasjon, kasting av bombe, kasting av molotov-cocktail og andre lovbrudd.

Klassekampen skriver også at Khashan i strid med folkeretten ble dømt av en militærdomstol. Dette er også feil. Klassekampen skriver gjentatte ganger i artikkelen at Vestbredden er okkupert. Når et område er okkupert kan ikke de okkuperte bringes inn for sivile domstoler, men en militærdomstol. Israel bryter altså ikke folkeretten, men følger den.

Klassekampen kommer også med en rekke udokumenterte påstander om soningsforholdene i israelske fengsler. Ungdommene de har intervjuet sier de ble utsatt for vold og mishandling. Ingen israelske kilder kommer til orde i artikkelen, selv om den israelske ambassaden er blitt spurt om å kommentere anklagene, uten at de har svart.

Med tanke på de utallige faktafeilene og gale opplysningene det er i resten av artikkelen er det vanskelig å vite om anklagene er korrekte.

Avslutningsvis lar avisen Khashan komme til orde med en helt fjern virkelighetsforståelse, som ikke har noe rot i virkeligheten.

– Mens fanger hos Hamas ble behandlet i tråd med folkeretten, og vinket smilende farvel da de ble sluppet løs, ble vi banket vi opp idet vi gikk på bussene mot Ramallah. Ser ikke Vesten dette? spør Khashan.

Det er mildt sagt oppsiktsvekkende at en norsk avis lar dette stå på trykk uten å korrigere. Ingenting av det Hamas har gjort er i tråd med folkeretten. Massakren 7. oktober var en krigsforbrytelse. Det er en krigsforbrytelse å kidnappe sivile, barn, kvinner og eldre. Det er en krigsforbrytelse å holde dem fanget i over 50 dager under bakken.

At bevæpnede Hamas-terrorister tvinger gislene til å vinke og smile når de løslates endrer ikke de klare bruddene på folkeretten fra Hamas. Her prøver Klassekampen å hvitvaske den palestinske terrororganisasjonen.

Det er tydelig at Klassekampen har gått i fullstendig propagandamodus.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart