Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Frykter NRK kommer til å misbruke film om musikkfestivalmassakren

MIFFs nestleder Jan Benjamin Rødner. (Foto: Bjarte Bjellås)
- Det er grunn til å frykte at NRK kommer til å vise dokumentaren for å nøytralisere og ødelegge den, sier Jan Benjamin Rødner, nestleder i MIFFs hovedstyre.

I januar sa NRK at de ikke kommer til å vise dokumentarfilmen Supernova – the music festival massacre. MIFF kritiserte NRKs syltynne forklaring, og har siden vist filmen på en lang rekke steder i Norge og i København.

I slutten av februar kom melding om at NRK har snudd. «Fikk akkurat melding om at den likevel er kjøpt inn og blir sendt i påsken. Eksakt sendetid er ikke fastsatt,» skrev en informasjonskonsulent i NRK. Senere har NRK benektet at den skulle sendes i påsken, og senest denne uken har NRKs utenriksredaktør Sigurd Falkenberg Mikkelsen opplyst til MIFF at sendetid ikke er planlagt.

Det er ikke bare forsinket sendetid som vekker bekymring, men også opplegget for visning av filmen som NRK har varslet. NRK vil vise filmen som en del av utenriksmagasinet Urix, «med blant annet en samtale og diskusjon i bakkant».

19. mars skrev MIFF til NRKs utenriksredaktør Sigurd Falkenberg Mikkelsen: «Vi kan ikke forstå at det er grunn til å knytte en spesiell samtale til filmen. Vis den som den er. NRK har i månedsvis nesten daglig hatt korte og lange reportasjer hvor Hamas´ propaganda kommer frem uimotsagt og uten annet enn forsterkende kommentarer. Hvorfor kan man ikke la denne ene filmen gå på samme vis? Hvis det skal være noen samtale, bør det være en samtale som utdyper og viser mer av hvordan 7. oktober skapte et enormt sjokk i det israelske samfunnet.»

Men NRK ser ut til å stå fast på sine planer. I slutten av mars skrev en informasjonskonsulent en mer utfyllende begrunnelse til en seer:

«Basert på en totalvurdering ble det besluttet at det ikke var riktig å vise filmen som et frittstående program og publisere den under https://tv.nrk.no/programmer/dokumentar i NRK TV.

Filmen inneholder svært brutale og støtende bilder som går mye lenger enn nyhetssendingene i å vise henrettelse, lemlestelse og døde kropper. Dette krever bearbeidelse og kontekstualisering for å gjøre filmen i tråd med våre etiske regler.

I tillegg er dette basert på festivalungdommens egne mobilopptak, noe som oppleves svært skremmende og virkelighetsnært. Hadde filmen vært sendt frittstående uten kontekst, kunne formen på filmen tiltrekke seg seere under anbefalt aldersgrense. Det ville dermed være vanskelig å beskytte publikum mot bilder de ikke ønsker eller bør se.

Derfor ble filmen ikke kjøpt inn som en frittstående dokumentar.

Men vi har arbeidet en stund med å finne ut om denne historien kunne fortelles på en annen måte. Sammen med utenriksredaksjonen i NRK har vi landet på at vi skal sende den som en del av utenriksmagasinet Urix, med blant annet en samtale og diskusjon i bakkant.

Dette en dokumentar med gode førstehåndskilder om de forferdelige hendelsene på musikkfestivalen. Den gir et tett innblikk i hvordan dette opplevdes av festivaldeltakerne. Den viser også hvor kaotiske det var på israelsk side da dette skjedde, og hvor alene ungdommene var. Dokumentaren gir et perspektiv som er viktig for å forstå utviklingen i Israel videre.

Men av tidligere nevnte årsaker krever filmen som nevnt en annen innpakning og bearbeiding enn vi vanligvis har på innkjøpte dokumentarer. Derfor skal filmen sendes som en del av Urix.»

Igjen blir NRKs dobbeltstandard avslørt. I nettarkivet som NRK viser til ligger flere andre dokumentarer som viser redslene knyttet til krig og terror minst like brutalt som Supernova. I filmen om Supernova-massakren blir døde mennesker konsekvent blurret i tråd med vanlig redaksjonell praksis. Flere av dokumentarene NRK viser til er merket med 15 års aldersgrense. Det kan NRK gjøre også med Supernova.

– Dette ser ut til å bli akkurat som jeg fryktet. Jeg tror NRKs hensikt er å nøytralisere virkningen av filmen ved å motarbeide den med anti-israelsk propaganda direkte knyttet til visningen. Samtalen etterpå kan lett tenkes å bli et forsvar for palestinsk vold generelt og denne massakren spesielt. Det hører ingen steder hjemme. Her har NRK i månedsvis kjørt den ene ensidige reportasjen mot Israel etter den andre og uten noen motstemmer. Da må de kunne la denne filmen bli stående uimotsagt eller aller helst med kommentarer som støtter budskapet i stedet for å nøytralisere eller motarbeide det, sier Jan Benjamin Rødner, nestleder i MIFFs hovedstyre.

Rødner trekker fram erfaringen fra november, da Hamas-lederen Osama Hamdan ble intervjuet av NRK. «Det var aldri, og det vil aldri finnes, noe Israel,» sa Hamdan, som gjorde klart at Hamas´ mål er å utslette den israelske staten. Men så fortsatte NRKs Midtøsten-korrespondent umiddelbart med å bortforklare disse planene med å hevde at det er «krigsretorikk». Å utslette Israel er selve kjernen i politikken til Hamas, og det er på høy tid at NRK gir opp sitt forsøke på å pynte dette forferdelige uhyret av en organisasjon. En første start er å vise Supernova-filmen uklippet og som en enkeltstående film, så folk får se noen av krigsforbrytelsene og terroren til Hamas slik den utfoldet seg 7. oktober.

Dokumentarfilmen Supernova viser noe av det som skjedde under massakren på musikkfestivalen Supernova. Festivaldeltakerne var i hovedsak unge mennesker. Totalt ble rundt 1200 drept og over 250 kidnappet da over 3000 Hamas-terrorister stormet inn i Israel og massakrerte sivile lørdag 7. oktober i fjor. De fleste av dem holdes fortsatt som gisler og hvert eneste tilfelle er en krigsforbrytelse.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart