24. juli sendte MIFF inn klage på nyhetsbyrået NTB til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Sekretariatet til PFU sendte onsdag ut sin innstilling i saken.
– Sekretariatet vil oversende dem til utvalget med forslag om forenklet saksbehandling, idet det etter sekretariatets mening ikke foreligger brudd på god presseskikk, skriver organisasjonssekretær Kjell Nyhuus. Videre skriver han slik i brevet:
Slik sekretariatet ser det, kunne NTB, TV2.no, offshore.no, dn.no og Hegnar Online med fordel vært mer presis i sin beskrivelse av hva norske myndigheter har uttalt om norsk engasjement i omstridte havområder og tydeliggjort at det ikke var gitt en spesifikk advarsel angående Israel. Sekretariatet mener imidlertid den manglende presisjonen ikke er av en art som tilsier at de påklagede mediene har opptrådt i strid med de presseetiske normene, slik de er nedfelt i Vær Varsom-plakaten. Det kan ikke være noen tvil om at norske myndigheter har advart mot norsk engasjement i omstridte havområder generelt, også de omtalte.
Hvis PFU slutter seg til sekretariatets innstilling, er sakene avgjort. Hvis utvalget ikke slutter seg til innstillingen, vil det bli innledet tilsvarsrunde mellom partene. Deretter vil utvalget ta klagene opp til ny behandling.
Vi vil understreke at ingen sak er avgjort før den er behandlet i Pressens Faglige Utvalg. Sekretariatet foretar kun innstillinger til utvalget.
MIFFs kommentar
MIFF har i dag benyttet sin sjanse til å gi kommentarer til sekretariatets innstilling. Brevet vil bli lagt ved sakens dokumenter når det blir behandlet i PFU.
– Bruddet på de presseetiske normene ligger ikke i manglende presisjon i beskrivelsen,
men NTBs ukorrekte framstilling, skriver Conrad Myrland, daglig leder i MIFF. Han skriver videre:
NTB skrev i ingressen: “Utenriksdepartementet advarer norske selskaper mot å engasjere seg i olje- og gassutvinning utenfor kysten av Israel.” NTB skrev i brødteksten: “UD går nå også ut med en advarsel til de norske selskapene som engasjerer seg i området.”
Det var ikke gitt en spesifikk advarsel angående Israel, konkluderer sekretariatet. Er det da manglende presisjon eller brudd på presseetiske normer når NTB skriver som de gjør i de to nevnte sitatene? Vi beklager sterkt at sekretariatet ikke har høyere forventninger til presisjonsnivået til Norges største nyhetsbyrå.
“Det kan ikke være noen tvil om at norske myndigheter har advart mot norsk engasjement i omstridte havområder generelt, også de omtalte,” skriver sekretariatet.
Ingen bestrider den generelle advarselen mot engasjement i omstridte områder, som ble gitt før Israel fant gass. Bruddet på de presseetiske normene ligger i at NTB helt unnlater å nevne at kun en liten del av israelsk økonomisk sone er omstridt fra Libanons side. Dermed blir både tittel, ingress og brødtekst ukorrekt.
Vi stoler på at Pressens Faglige Utvalg ser dette, og ser fram til skikkelig behandling av klagen.
Pressens Faglige Utvalg
PFU har møter én gang i måneden. Medlemmer i utvalget er som følger:
For pressen:
Hilde Haugsgjerd (leder), NR, Aftenposten
Håkon Borud, NR, Tønsberg Blad
Line Noer Borrevik (nestleder), NJ, Stavanger Aftenblad
Øyvind Brigg, NJ, TV 2
For allmennheten:
Henrik Syse
Eva Sannum
Hadi Khosravi Lile