- Fredag 13. april 2018 presenterte MIFF et notat med tolv forventninger til Utenriksdepartementet. Norge må avvise diskriminerende merking av varer fra israelske bosetninger, var ett av dem.
– Spørsmålet om merking av varer er et spørsmål som Utenriksdepartementet nå holder på å behandle, sa Utenriksminister Ine Eriksen Søreide i den muntlige spørretimen på Stortinget onsdag 11. april.
MIFF finner det svært underlig at dette spørsmålet er til behandling i departementet, når det ble avvist av et stort flertall på Stortinget (64 mot, 37 for) så sent som
14. desember 2017.
Vanlig praksis i vestlige land viser at det ikke er grunnlag i folkeretten for å forby økonomisk aktivitet i okkuperte områder. Avgjørelser ved flere europeiske domstoler bekrefter det samme.
Det er 150 land- og havområder som er omstridt, ikke bare i Afrika og Asia, men også i Europa. Skal Norge begynne å merke også disse varene? Skal norske regjeringer begynne å fraråde økonomisk samkvem med alle de partene i konflikter som vi mener gjør noe feil?
Skal Norge la Telenor tilby tjenester til bosettere i Nagorno-Karabakh, samtidig som de merker produkter fra israelske bosettere og fraråder økonomisk samkvem? Skal Norge la Turkish Airlines, som daglig frakter bosettere inn og ut av Nord-Kypros, få lov til å operere på norske flyplasser? Skal Norge fraråde økonomisk samkvem med det svenske storselskapet Trelleborg, som har levert utstyr for vannforsyninger til Nord-Kypros? Vil Norge ha norsk industri med på å bryte alt norsk samarbeid med den tyske industrigiganten Siemens, som leverer vindenergi til okkupantmaktens industri i Vest-Sahara? Skal norske forbrukere slutte å bruke sportsklær og sko fra Adidas, som har butikker i russisk-okkuperte Krim og tyrkisk-okkuperte Nord-Kypros?
Arbeiderpartiet, Norsk Folkehjelp, Fagforbundet og Kirkens Nødhjelp er bare noen eksempler på norske aktører som lager stort oppstyr av forretningskontakt med bosettere – men bare når det er israelske bosettere.
Heldigvis så flertallet i Stortinget denne forskjellen i fjor. Så hvorfor arbeider departementet med saken nå?
For mer info, les artikkelen Economic Dealings with Occupied Territories og rapporten Who Else Profits: The Scope of European and Multinational Business in the Occupied Territories.
MIFF forventer at regjeringen avviser diskriminerende merking av varer fra israelske bosetninger.