Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Vellykket ungdomstur til Israel etter flere år med avlysninger

Deltakerne på MIFFs ungdomstur, Rakel Jenssen (f.v.), Jelena Vasiljevic, Tobias Rosendal Bech, Iver Lieberg Stieng (hengende), Eldar, Kim Hamre, Gabriel Hvarnes Wiedemann og Solvor Lende, med Tel Aviv i bakgrunnen. Til høyre guiden Yoni Zierler, som var med oss på store deler av turen. (Foto: Bjarte Bjellås)
Les MIFFs reisebrev fra ungdomsturen 2022.

Etter to år med avlysninger på grunn av korona kunne MIFF endelig arrangere en ungdomstur til Israel igjen. Åtte deltakere i alderen 18 til 30 år, med ulik politisk og geografisk bakgrunn, dro fra Gardermoen i retning Israel lørdag 25. juni. MIFFs organisasjonssekretær Kjetil Ravn Hansen og MIFFs journalist Bjarte Bjellås var med som reiseledere.

Turen ned til Israel gikk ikke helt smertefritt. Siden det ikke lenger går noe direktefly fra Norge til Israel var gruppen avhengig av å mellomlande på vei nedover. Etter planen skulle det bare være en kort mellomlanding i den polske hovedstaden Warszawa, men tekniske problemer gjorde at flyet ikke kunne ta av og gruppen måtte overnatte i Polen den første natten. Først mandag kveld, 22 timer senere enn opprinnelig ankomst, landet deltakerne trygt i Israel.

Deltakerne på turen holdt motet oppe, selv om det til tider ble mye venting på flyplassen.

Det var derfor en ekstra fornøyd gjeng som omsider passerte kontrollen på Ben Gurion lufthavn, de aller fleste for alle første gang. 

Vel fremme i Israel var det et tett og innholdsrikt program som ventet. Det startet med en omvisning i Gamlebyen i Jerusalem med MIFFs faste guide Yoni Zierler fra StandWithUs. Zierler tok ungdommene gjennom byens innholdsrike historie, fra flere tusen år tilbake og frem til i dag.

Fra et utsiktspunkt i Gamlebyen i Jerusalem kunne man se mange av byens historiske steder.

Senere på dagen var det et besøk på Holocaust-minnesmerket Yad Vashem, som ble en sterk opplevelse for mange. Guiden vår på Yad Vashem var selv etterkommer av Holocaust-overlevende og hadde mange personlige og sterke fortellinger å komme med.

Holocaust-museet Yad Vashem i Jerusalem ble en sterk opplevelse for mange av deltakerne.

Kvelden ble avsluttet med en tur på Machaneh Yehuda-markedet i Jerusalem, hvor det ble smakt på noe av det mangfoldige mattilbudet som finnes i Israel.

Israel har et mangfoldig mattilbud fra mange ulike land og kulturer. På en mat-omvisning fikk gruppen oppleve i alle fall litt av det store mangfoldet.

Neste dag var temaet «Kampen for Jerusalem», hvor flere av stedene som var viktige under Uavhengighetskrigen i 1948 og Seksdagerskrigen i 1967 ble besøkt. Deltakerne fikk blant annet lære om hvordan de israelske soldatene kjempet for å holde veien mellom Tel Aviv og Jerusalem åpen. De fikk også flere oppgaver de måtte bryne seg på.

Ungdommene fikk flere oppgaver de måtte løse, som skulle styrke samholdet i gruppen.

I Jerusalem besøkte man stedet hvor det største slaget fant sted under Seksdagerskrigen. Dagen ble avsluttet med et besøk hos Palestinian Media Watch, et besøk som mange av deltakerne syntes var veldig bra.

Onsdagen fikk deltakerne besøke det israelske utenriksdepartementet, hvor de blant annet fikk møte den erfarne israelske diplomaten Eitan Weiss.

Fra et møte i israelsk UD med Eitan Weiss. Arsen Ostrovsky og Asher Stern er også med på bildet.

Senere ble det også et besøk i det israelske parlamentet Knesset. Besøket fant sted samtidig som de israelske politikerne holdt på å vedta oppløsningen av parlamentet. Dessverre fikk ikke ungdommene slippe inn i selve salen på grunn av et koronautbrudd, men det ble likevel en spennende dag i hjertet av det israelske demokratiet.

Deltakerne på MIFFs ungdomstur utenfor det israelske parlamentet Knesset.

Etter at besøket i Knesset var unnagjort var tiden i Jerusalem over. Da gikk turen videre mot Dødehavet og hostellet nedenfor Masada. Der ble det anledning til en liten dukkert i bassenget, noe det ble satt stor pris på. Litt avslapping var godt for kroppen, for på natten skulle gruppen stå opp tidlig for å spasere opp til Masada for å oppleve soloppgangen.

Veien opp til Masada, som også ble brukt for 2000 år siden. Stien må brukes før solen står opp.

På grunn av den intense varmen i dette området må man bestige fjellet før solen har stått opp. Å gå denne løypen i solsteiken vil være farlig for helsen. Fra toppen av Masada fikk man oppleve en vakker soloppgang, samtidig som man fikk lære om Masadas historie av guiden for dagen.

En fantastisk opplevelse å oppleve soloppgangen på Masada. Men turen opp var tung – for noen.

Etter at man kom ned fra Masada ble det frokost før turen gikk videre til bading i Dødehavet. Det ble en stor opplevelse for mange. Flere hadde tatt med seg aviser for å ta et ikonisk bilde av seg selv flytende i Dødehavet med en avis i hendene. Andre smurte seg inn i gjørme.

Det er populært å smøre seg inn med gjørmen i Dødehavet. Det skal være godt for huden.

Etter badingen i Dødehavet ble det en omvisning i Jordandalen, dens betydning for Israels sikkerhet ble forklart og de fikk se sameksistensen i dalen.

En omvisning i Jordandalen, hvor man blant annet fikk se hvor viktig den er for Israels sikkerhet.

Det ble besøkt en moshav hvor jøder og arabere jobbet fredelig og idyllisk sammen. Disse to karene, en jøde og en araber, hadde jobbet sammen og vært venner i over 40 år. Noe du ikke hører om i media.

Vennskap og samarbeid mellom jøder og arabere i moshaven i Jordandalen.

Sent på kvelden kom gruppen frem til Tiberias, hvor de ble boende i flere dager. I løpet av tiden i Tiberias fikk ungdommene blant annet oppleve sabbatsmiddag hjemme hos en israelsk-norsk familie, båttur på Genesaretsjøen og omvisning på mange av de historiske stedene kjent fra Bibelen.

På fredagen var deltakerne på turen invitert til sabbatsmiddag hjemme hos en israelsk-norsk familie.

Lørdagen ble det tid til grillfest hos den tidligere oberstløytnanten Eyal Dror, som tidligere i år var en av talerne på MIFFs Israelkonferanse. Dror var også guide på Golanhøyden dagen etter at han hadde invitert MIFFs delegasjon til grillfest hjemme i sin egen bolig.

Den tidligere oberstløytnanten Eyal Dror inviterte MIFFs delegasjon på grilling hjemme hos seg selv.

På Golanhøyden fikk ungdommene høre om sikkerhetssituasjonen i det nordlige Israel i dag, om krigene i 1967 og 1973, og om «Operasjon God Nabo». Det var en operasjon for å gi tusenvis av syrere såret i den syriske borgerkrigen medisinsk hjelp i Israel. Eyal Dror var leder av denne operasjonen, så veldig spennende at deltakerne kunne høre om prosjektet direkte fra ham.

Eyal Dror sammen med deltakerne på ungdomsturen. 100 meter lenger bak ligger den syriske grensen.

Etter flotte dager i Tiberias gikk turen videre til Tel Aviv, med et lite stopp innom Caesarea. I Tel Aviv ble det omvisning i gamlebyen Jaffa med guiden Zierler. Det ble også en rundtur i Tel Aviv, hvor man fikk se hvordan byen har vokst fra en sanddyne ved grunnleggelsen i 1909 til det økonomiske fyrtårnet byen er i dag. Byggeaktiviteten i Tel Aviv er enorm. Det bygges både leiligheter og nye kontorer til de mange teknologiselskapene som finnes i byen.

Omvisning i gamlebyen Jaffa med vår fast guide Yoni Zierler.

Fra Tel Aviv dro gruppen også sørover i Israel, til byen Sderot ved grensen mot Gazastripen. Her fikk ungdommene se hvilke utfordringer byer som Sderot lever med, hvor det bare tar 10-15 sekunder fra rakettalarmen går til rakettene treffer. På lekeplassene i byen er lekeapparatene bomberom, slik at barn skal rekke å komme seg i sikkerhet når rakettalarmen uler. Og det har den gjort ofte her.

I byen Sderot har man bare sekunder på å løpe i sikkerhet når rakettalarmen går. Derfor er blant annet lekeapparatene på lekeplassene i byen bygget som bomberom, slik som denne dragen.

Gruppen ble også tatt med til et utsiktspunkt bare 100 meter fra grensen mot Gaza, hvor Gaza-eksperten Grisha Yakubovich fortalte om sikkerhetssituasjonen i det sørlige Israel.

Grisha Yakubovich forteller om situasjonen ved grensen mot Gaza. I bakgrunnen ligger Gazastripen.

Etter et travelt program ble det to fridager i Tel Aviv for ungdommene, før hjemreise til Norge igjen. Med seg i bagasjen hadde de minner for livet, nye vennskap og en større forståelse for Israel.

Den siste dagen ble tilbragt på stranden i Tel Aviv. Det var godt med en fridag etter et tett program.

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart