Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Bli med inn i Israels største skog

Yatir-skogen ligger mellom Beersheba og Hebron. (Foto: Jenny N. Müller)
Yatir-skogen ligger mellom Beersheba og Hebron. (Foto: Jenny N. Müller)
Det var ikke mange som hadde tro på at det kunne bli noe av Yatir-skogen. Nå er den Israels største.
  • Følgende reportasje er skrevet av Wolfgang Müller , leder av Jødisk Nasjonalfond Norge.

I desember 2018 var jeg en uke på rundreise i Israel. Turen startet i Eilat ved Rødehavet. Når man kjører gjennom Arava dalen og Negev, passerer man noen bosettinger med små områder som er dyrket, resten er golde ørkenområder med mye stein. Landskapet skifter karakter rundt Beer Sheva som er hovedstaden for hele Negev. Bakkene og små daler har delvis veldig god jord, men det mangler vann. Beduiner har streifet gjennom dette landet i tusenvis av år, men nå forandrer de levesettet sitt og blir etterhvert bofaste.

Noen få mil nordøst for storbyen Beer Sheva med over 200 000 innbyggere var det fristende å ta en avstikker fra hovedveiene for å se på et enestående resultat av virksomheten til JNF-KKL.

Yatir skogen er et godt eksempel på satsingen som ga resultat og det mot alle odds. Forresten finner vi navnet Yatir i Bibelen i Josvas bok, kap. 21,13-14.

Yatir er i dag Israels største skog, som dekker 30 kvadratkilometer. Den ble plantet av JNF-KKL for ca. 50 år siden. Skogen ligger mellom Hebron og Beer Sheva på høyder mellom 400 og 850 m o. h. i et «hjørne» av Negev ørkenen med årlig nedbør på ca. 300 til 350 mm i gjennomsnitt. Noen tvilte på prosjektet den gang det ble lansert og sa at det er helt umulig å få en skog til å vokse her, men skeptikerne måtte bøye seg for mannen bak visjonen, Yosef Weitz (1890 – 1972).

Givere fra mange land har bidratt med gaver til omfattende treplanting. Vi finner forskjellige treslag, mest Aleppo furu, men også sypress, tamarisk og i dalbunnen noen nyttevekster, dvs. frukttrær og vinstokker. Tilsammen ble det plantet ca. 4 millioner trær i løpet av forholdsvis kort tid med start i 1964. Skogen har stor betydning for klimaet og miljøet. Det drives forskning på flere felt.

Skogsenteret er omgitt av et sikkerhetsgjerde og har en vakt ved porten. Senteret ligger som en liten festning på en høyde, ca. 687 m o. h. Utsikten er fantastisk på en klar dag. Mot sørvest ser man høye bygninger som er reist i sentrum av Beer Sheva og enda lengre mot horisonten lyser tårnet til det nye solkraftverket i Ashalim.

Branntårnet står nokså sentralt i skogsenteret og en moderne brannbil står klar nedenfor til en evt. utrykning. Et lite amfi gir mulighet til undervisning for skoleklasser og andre grupper. Vi finner også et støpt kart over Israel som viser topografien til landet med kystslettene, fjellene og kløften i øst med Hule dalen i nord, Genesaretsjøen, Jordan dalen, Dødehavet som er jordoverflatens laveste punkt med sine – 415m og Arava dalen i sør.

Det er mulig å velge en skyggefull plass til en seremoni for å hedre en giver. Søyler med plaketter er av nyere dato. De gir opplysninger om givere, både kongelige og vanlige borgere fra forskjellige land. På vegger av naturstein finner vi mange rekker av navneskilt i kobber, ordnet etter nasjonalitet. Også Norge har mange givernavn, kjente personer og andre som ville velsigne Israel den gang. Mange har gått bort i mellomtiden, men de er ikke glemt og trærne deres lever!

Asfalterte veier fører gjennom området, godt skiltet. Men også mange kilometer med stier er anlagt og mulighet til piknik ved rasteplassene for turgåere. Med støtte fra noen land er det bygget et stort vannreservoar som kan romme opptil 650.000 kubikkmeter vann.

Etter høstens første regn hadde gresset på skogbunnen våknet til liv. Et vakkert grønt teppe i motlys møtte meg under store furutrær. Snart vil beitedyra, sauer og geiter, komme for å spise. Etterhvert vil våren glede de besøkende med et vell av ville blomster.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart