Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Høyre stoler ikke på svarene fra UD

Stortingsrepresentant Peter S. Gitmark. (Skjermdump fra NRK Dagsrevyen 21)
Stortingsrepresentant Peter S. Gitmark. (Skjermdump fra NRK Dagsrevyen 21)
- PAs lønn til dømte terrorister "er en omfattende ordning som har eksistert over tid, og det tror jeg at norske myndigheter og norsk utenriksdepartement har kjent også over tid", sier stortingsrepresentant Peter S. Gitmark. Høyre stoler ikke på UDs svar, melder NRK Dagsrevyen.

Tirsdag sendte utenriksminister Espen Barth Eide et brev til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite hvor han hevder utenriksdepartementet ikke har foretatt undersøkelser rundt ordningen med overføringer til palestinske fanger i israelske fengsler før i 2011. I brevet gjenforteller utenriksministeren også hva han ble fortalt i Ramallah i forrige uke: Lønnsutbetalingene til dømte terrorister skjer fra palestinernes egne midler, ikke fra internasjonal bistand.

Opposisjonen på Stortinget er på ingen måte fornøyd med svaret.

– Det er ikke troverdig at UD ikke har visst om dette tidligere, sier Høyres stortingsrepresentant Peter S. Gitmark til NRK Dagsrevyen 21 onsdag 10. april. Journalist Tormod Strand sier at Høyre ikke stoler på svarene de får fra UD.

–  Det er vanskelig å forstå at utenriksdepartementet ikke har vært kjent med denne ordningen tidligere, sier FrPs stortingsrepresentant Anders Anundsen. Lederen for Kontroll- og konstitusjonskomiteen varsler at denne saken har tatt et steg nærmere høring.

Gjennomsnittslønnnen for palestinske fanger i Israel er omlag 5400 kroner i måneden. Det er eksempler på at dømte terrorister får lønnsutbetalinger på over 17.000 kroner i måneden. Til sammenligning tjener en palestinsk statstjenestemann i gjennomsnitt omlag 4500, og sikkerhetspersonell ansatt ligger noe lavere, ifølge International Business Time. I 2011 skrev journalist Amira Hass i Ha’aretz at gjennomsnittslønnen blant palestinerne på Vestbredden og Gaza-stripen den gang var mindre enn 3000 kroner i måneden. Siden den gang har økonomien blitt noe forbedret, men det må fortsatt være slik at de dømte terroristene i gjennomsnitt blir lønnet betydelig over gjennomsnittet for vanlige lønnsmottakere. De verste terroristene får lønn som er flere ganger større enn gjennomsnittet.

Les alle MIFFs saker om PAs belønningssystem for dømte terrorister.

 

Her følger full transkripsjon av innslaget på Dagsrevyen 21 onsdag 10. april 2013.

Programleder: Saken om palestinske fanger, blant dem terrorister som mottar lønn fra palestinske myndigheter, den fortsetter. Høyre sier nå at de ikke stoler på opplysningene de får fra utenriksdepartementet, fordi Norge gir hvert år store beløp til Palestina. Lederen av Kontrollkomiteen på Stortinget sier det kan gå mot høring i Stortinget.

Journalist Tormod Strand: Palestinsk terror mot israelske mål har lenge vært en del av konflikten mellom Israel og Palestina, her [arkivbilder] fra Hadera i 2001. Fire sivile kvinner ble drept. I israelske fengsler sitter det 4.600 innsatte palestinere dømt for sikkerhetslovbrudd. Fem hundre av disse sitter på livstid for terrorrelaterte handlinger. Dagsrevyen har fortalt at disse fangene som blir hyllet på palestinsk tv mottar store økonomiske ytelser fra palestinske myndigheter for kampen de har ført for Palestina.

15. februar, utenriksdepartementet benekter først at det fantes en slik ordning. 21. mars, etter å ha sjekket med Palestina, bekreftet UD at det kan være riktig at en slik ordning finnes. Nå etterlyser UD mer detaljerte svar fra Palestina.

UD sendte i går et nytt brev til Stortinget for å oppklare. Høyre stoler nå ikke på svarene de får fra UD.

Tormod Strand: Er det troverdig at UD ikke har visst om dette?

Stortingsrepresentant Peter Gitmark (Høyre): Nei, det er det ikke. Den norske utenriksministeren som leder av Giverlandsgruppen og et stort norsk kontor i de palestinske selvstyremyndighetene gjør at jeg tror de hadde fanget opp dette. Dette er en omfattende ordning som har eksistert over tid, og det tror jeg at norske myndigheter og norsk utenriksdepartement har kjent også over tid.

Tormod Strand: Kontrollkomiteen mener det kan gå mot høring i Stortinget.

Stortingsrepresentant Anders Anundsen (FrP), leder Kontroll- og konstitusjonskomiteen: Jeg mener vi er et steg nærmere høring, rett og slett fordi vi ikke får svar, konkret nok, på de spørsmålene vi stiller. Og det er vanskelig å forstå at utenriksdepartementet ikke har vært kjent med denne ordningen tidligere.

Programleder: Og utenriksminister Espen Barth Eide ønsket ikke å kommentere denne saken nå i dag.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart