Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Plan beklager ensidig fremstilling i intervju med Erik Fosse

Faksmile av Plans magasin med én av de fire sidene som ble brukt på portrettintervjuet av Erik Fosse.
Faksmile av Plans magasin med én av de fire sidene som ble brukt på portrettintervjuet av Erik Fosse.
Fadderorganisasjonen Plan Norge lot Palestina-aktivisten Erik Fosse uimotsagt komme med mange sterke anklager mot Israel i sitt siste magasin. Nå beklager organisasjonen "en noe ensidig fremstilling" overfor faddere.

Plan Norge er en del av den internasjonale utviklingsorganisasjonen Plan, som jobber med 1,5 millioner fadderbarn og lokalsamfunn i 50 land. «Plan er religiøst uavhengig og partipolitisk nøytral,» ifølge organisasjonens nettside.

Framstillingen var ikke nøytral da Plan Norge presenterte legen Erik Fosse i sitt siste magasin. «Han ble verdenskjent i 2009 da han stod i bomberegnet på Gaza og fortalte verden om palestinernes krigslidelser,» heter det første setning av et fire siders portrettintervju. Fosse får også servere mange andre anklager mot Israel, uten at noen argumenter eller opplysninger fra israelsk side kommer fram.

 

Reaksjon fra Akershus

To faddere i Plan Norge har uavhengig av hverandre tatt kontakt med MIFF angående intervjuet med Erik Fosse. Slik skrev et MIFF-medlem fra Akershus til oss i forrige uke:

Vi har et «Plan-Barn» og får følgelig deres blad. Jeg var meget skuffet over hva jeg så i det siste nummeret. Disse såkalte Gazaleger er sikkert flinke og gjør en meget god innsats som leger. Men jeg synes det er meget sørgelig å se deres meget skjeve fremstilling av de faktiske forhold. Ikke så overraskende å lese dette når man ser hvem som er generalsekretær i Plan Norge. Synd at de bruker Plan som et politisk talerør og med skjevhet og løgn på kjøpet. Vurdere og si opp Plan og finne noe annet!?

Det er Helen Bjørnøy, tidligere miljøvernminister for SV, som er generalsekretær for Plan. Intervjuet med Fosse er gjort av Jan P. Solberg.

 

Reaksjon fra Hordaland

Torbjørn Hovland, et MIFF-medlem fra Fitjar i Hordaland, sendte en reaksjon direkte til Plan Norge 7. juni. Vi siterer e-posten i sin helhet. [Lenker er lagt til av MIFF.]

Jeg har med stigende undring lest den store artikkelen om Erik Fosse i Planposten 2/13. Man kan på ingen måte underkjenne hans store innsats og mot i farlige områder av verden, men dessverre skjærer det helt over i ensidig Israelhat og historieforfalskning.

Sitat «Før Gaza-krigen hadde Israel brukt måneder på å tømme området for alle utlendinger, for å kunne bombe sivile uten at noen skulle få rede på det. Og så kom Mads og jeg og ødela hele strategien». Dette er så grotesk og feilaktig at Plan Norge neppe bør være bekjent av å være ukritisk målbærer for påstandene.

Etter at Hamas-styrte Gaza hadde beskutt sivile israelske byer i månedsvis med over 1000 raketter, tross gjentatte israelske protester og advarsler, var det dessverre ingen annen utvei enn militær aksjon.

Før israelske styrker gikk inn ble det spredd flygeblader, sendt SMS-er og kringkastet advarsler til sivilbefolkningen i Gaza. Man gjorde alt for å begrense sivile tap, og lykkes i stor grad med det.

Når det skytes ut raketter fra tettbebygde områder, er dette å bruke egen befolkning som levende skjold. Dette har vært en bevisst og skruppelløs strategi for Hamas.

TV-bilder av døde og blødende barn er alltid gull verdt i opinionskrigen.

Og som så ofte før brukes forstørrelsesglass på alt Israel kan kritiseres for.

At Israel likevel forsyner Gaza med strøm og behandler palestinere i israelske sykehus må forties.

At skolebarn i Gaza får våpentrening og indoktrineres til jødehat må forties.

Likeså at Hamas har programfestet at Israel må utslettes og at hellig krig mot jøder er en muslimsk plikt.

Jeg er ikke overrasket over Erik Fosse’s verdensbilde, det var kjent fra før.

Men skuffelsen over artikkelen i Planposten har ødelagt mye av mitt positive bilde av Plan Norge.

 

Plan Norge beklager

I går kom svaret fra Plan Norge, hvor organisasjonens beklager at det ble gitt en ensidig framstilling uten tilstrekkelig historisk bakgrunn. Vi siterer e-posten fra Elin Tvedt, leder for Plans Faddersenter, i sin helhet:

Hei Torbjørn,

Portrettintervjuet med legen Erik Fosse i forrige utgave av Planposten inneholdt sitater som har provosert noen faddere. Det kan vi forstå. Fosses personlige meninger om Israels bombing av Gaza ble i dette portrettet ikke satt godt nok i sammenheng med bakgrunnen for bombing. Portrettet fremstår dermed som en noe ensidig fremstilling av Midtøsten-konflikten, noe som ikke har vært vår hensikt. Det beklager vi.

Plan er ikke involvert i Midtøsten-konflikten på noen måte, og ønsker heller ikke å ta parti. I forrige utgave av Planposten var det overordnede tema hvordan barn rammes i konflikt. Hovedsaken handlet om et møte med en familie som ble rammet av konflikten i Nord-Uganda fra 1990-2006. Andre saker belyste hvordan barn rekrutteres som soldater i konflikter, og hvordan det er nødvendig å bygge opp skoler i Liberia etter år med borgerkrig. Fosse ble intervjuet på bakgrunn av hans erfaring med å redde barns liv under konflikt; for på den måten å gi stemme til hvordan barn er ofre for krig. Vi burde vært mer påpasselig med å sikre at fakta om Gazas jevnlige rakettangrep på Israel, samt historisk bakgrunn for konflikten mellom Israel og Hamas, kom tydelig fram.

Takk for ditt engasjement, og så håper vi at du fortsetter å ta kontakt om det er ting du reagerer på eller ønsker å vite mer om.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart