MIFF har sett på paroler for Kvinnedagen i landets fire største byer.
I sine utenrikspolitiske paroler fokuserer kvinnene i Stavanger på Syria-krigen. De vil ha stans i krigen og kvinner til forhandlingsbordet. De ber også om beskyttelse for kvinner på flukt, og nevner Syria spesielt.
I Bergen er det hele 33 paroler, men ingen har spesiell brodd mot noen fremmede land, heller ikke Israel. Trygghet for syriske kvinner i flyktningleirer blir nevnt.
Israel blir ledestjerne i Oslo
Kvinnene i Oslo nevner ikke Syria eller noen andre land med navn i det hele tatt. «Fred koster mindre enn krig,» erklærer de.
Den mest interessante parolen i Oslo-toget sett fra en Israels-venns ståsted, er kanskje kravet om merking av retusjert reklame. Dette kravet ble innført av den israelske nasjonalforsamlingen Knesset allerede i mars 2012. Loven blir kalt «Photoshop-loven», fordi den krever at manipulerte bilder som gjør modeller tynnere blir merket, skrev ABC News den gang.
Ikke verst at arrangørene av Kvinnedagen i Oslo lar Israel være ledestjerne. De begrunner sitt krav om merking av retusjerte bilder i denne YouTube-filmen. Israel skal ha vært det første landet i verden som innførte slike lover.
Israel blir angrepet i Trondheim
8. mars 2013 gikk kvinnene i Trondheim under parolen «Boikott Israel», i år heter det «støtt palestinske kvinner – stopp apartheid og okkupasjon». Kvinnene i Trondheim «river sine israelske søstre i håret på kvinnedagen», skrev MIFF i en kommentar for ett år siden.
I år er ikke Israel eller boikott nevnt, men likevel blir apartheidløgnen om Israel kommunisert.
«Stopp overgrep mot syriske kvinner på flukt,» er en annen parole i Trondheim.
Deres eneste utenrikspolitiske krav rettet mot en fremmed stat blir derfor kravet de retter mot Israel.
Vi må avslutte med å sitere oss selv fra artikkelen i 2013:
«Alt er ikke fullkomment når det gjelder kvinners situasjon i Israel. Men den er fantastisk mye bedre enn i nabolandene. (…)
Å velge ut Israel som angrepsmål på kvinnedagen vitner om total forakt for situasjonen til flere hundre millioner kvinner som lever under ekstremt vanskelige forhold.»