I forrige uke bestilte MIFF en helsides annonse i Aftenposten, VG, Klassekampen, Vårt Land, Universitas og Dagen. De fleste annonsene står på trykk i dag, men ikke annonsen i Klassekampen. (Annonsen i Universitas kommer senere i uken.)
Etter at MIFF hadde oversendt annonsematerialet til Klassekampen, kom det avvisende svar fra salgssjef Pål Simensen. Vi gjengir beskjeden i sin helhet:
«Jeg beklager sent svar, men etter en vurdering på huset har vi kommet frem til at annonsen deres kan virke støtende.
Grunnen til dette er boken «Halvmåne og hakekors» som vi mener setter likhetstegn mellom Hitler/ nazismen og den palestinske frigjøringskampen.
Klarer dere å omarbeide den, slik at dette tas ut, både bildet av bokcover og teksten som omhandler den, kan dere få annonsere på mandag 12 mai.»
MIFF valgte å ikke bøye av for Klassekampens sensurforsøk, og annonsen står derfor ikke på trykk i dagens utgave av avisen.
Teksten i annonsen som Klassekampen ville fjerne er som følger:
Halvmåne og hakekors, Arabernes og nazistenes allianse er skrevet av to tyske forskere. Viser hvordan nazistenes forsøk på å utrydde jøder i Midtøsten fikk aktiv støtte fra arabisk side.
MIFF utga boken Halvmåne og hakekors, Arabernes og nazistenes allianse i 2013. Boken forteller historien om alliansen som kunne kvalt den moderne staten Israel før den ble født. Helt fra nazistene kom til makten i 1933, hadde muftien av Jerusalem, Haj Amin al-Husseini, sett for seg at Adolf Hitler kunne løse hans «jødeproblem».
De to tyske forskerne som har skrevet boken peker på det dystre faktum at det aldri ble tatt et oppgjør med nazismen i den arabiske verden. Fører-dyrkelsen levde videre i de arabiske diktaturer. Jødehatet fortsatte å bre om seg og resulterte i store overgrep mot jøder i hele den arabiske verden. To tiår etter at hakekorsets dødsskvadroner var beseiret i Europa hadde halvmånens antisemitter jaget nesten alle jøder ut av den arabiske verden.
Se 32 eksempelsider fra boken (av 272 sider). (PDF)
Også tidligere har Klassekampen nektet å trykke annonse for MIFF. Den gang brukte avisen som påskudd at annonseselgeren hadde gitt MIFF en for lav pris, men det endte med at forliksrådet ga avisen pålegg om å trykke. Klassekampen ble dømt til å trykke.