Det er uvisst hvor mange ganger SV prøvde å få Arbeiderpartiet med på å anerkjenne Palestina som stat da den rødgrønne regjeringen hadde makten og flertall på Stortinget fram til høsten 2013. Dersom regjeringen Jens Stoltenberg hadde fått fornyet tillit av velgerne ifjor, er det mulig Norge ville ha kommet Sverige i forkjøpet med å anerkjenne Palestina.
Det er imidlertid verdt å merke seg at regjeringen i Stockholm ikke ennå har anerkjent Palestina. Statsminister Stefan Löfven sa ved tiltredelsen at Sverige kommer til å gjøre det, men anerkjennelsen vil bli gitt på et framtidig tidspunkt og etter dialog med USA, Israel og andre land. Det kunne Ap-leder i Israel, Isaac Herzog fortelle til Ha’aretz 6. oktober.
Høyre-FrP-regjeringen valgte å gi andre signaler enn svenskene ved sin tiltredelse. I regjeringsplattformen heter det:
“Regjeringen vil legge til grunn en balansert holdning til Midtøsten-konflikten, og aktivt støtte målet om en fremforhandlet løsning som innebærer at Israel og Palestina, som to stater, eksisterer i fred innenfor sikre og internasjonalt anerkjente grenser.”
– Dersom vi nå anerkjenner Palestina som egen stat, sender vi et signal om at vi gir opp en forhandlet løsning, sa statssekretær Bård Glad Pedersen (Høyre) til NRK mandag 20. oktober. Slik avviste han forslaget til stortingsrepresentant Bård Vegar Solhjell (SV) om å anerkjenne Palestina.
Regjeringen skal ha ros for å avvise SVs forslag. Vi regner med at de har full ryggdekning for dette hos Kristelig Folkeparti, og dermed flertall på Stortinget. Også i Arbeiderpartiet er det nok flere som forstår hvor skadelig en ensidig anerkjennelse vil være før de ulike konfliktområdene er løst i en avtale.
Araberne i det britiske mandatområdet Palestina kunne fått sin stat allerede i 1947, men de avviste FNs delingsforslag og gikk til krig mot det jødiske samfunnet. Fortsatt er fullstendig avvisning av en nabostat med jødisk flertall den dominerende holdningen i det palestinske lederskapet og de arabiske stater. Samtidig er palestinerne veldig tydelig på at deres stat skal være arabisk og muslimsk. De vil ha arabisk stat nummer 23 og muslimsk stat nummer 57, men nekter at Israel skal bestå som verdens eneste jødiske stat.
Norske politikere ville tjent fredens sak om de hadde påpekt og fordømt dette hykleriet.
MIFF minner om våre forventninger til regjeringen overlevert i februar 2014. To av forventningene uttrykte vi slik:
MIFF forventer at regjeringen
- gjør det tydelig overfor palestinsk og arabisk side at Norge krever anerkjennelse av Israel som et nasjonalt hjemland for jøder
- stemmer imot alle forslag om å anerkjenne en palestinsk stat eller å ta opp Palestina som medlem av nye internasjonale organisasjoner så lenge palestinerne står fast på å avvise Israel som jødisk stat.