En fransk ankedomstol har stadfestet dommen for hat-kriminalitet som ble idømt sju anti-israelske aktivister etter at de oppfordret til boikott av Israel under en demonstrasjon i 2010. Det skriver Times of Israel i en artikkel publisert 4. april 2016.
Den franske kassasjonsrettens kjennelse ble kunngjort forrige uke. Dette er en domstol som bare vurderer om en lavere domstols avgjørelse er korrekt.
Hver aktivist hadde tidligere blitt dømt til å betale omkring åtte tusen kroner av en ankedomstol for straffesaker i den nord-franske byen Caen. De ble funnet skyldige i å ha oppfordret til diskriminerende handlinger i forbindelse med en demonstrasjon utenfor et supermarked som solgte israelske varer.
De sju aktivistene fra Caen ble tiltalt etter at det Nasjonale rådet for årvåkenhet mot antisemittisme (National Bureau of Vigilance Against Anti-Semitism), forkortet til BNVCA, og de to ikke-statlige organisasjonene Alliansen Frankrike Israel (Alliance France Israel), og Advokater uten grenser (Lawers Without Borders), levert en anmeldelse mot dem.
I en uttalelse etter domsavsigelsen 30. mars kaller BNVCA domstolens avgjørelse som «en ny seier over den illegale BDS-bevegelsen».
Denne dommen kom seks måneder etter at en lignende kjennelse ble avsagt av den samme retten i en annen sak fra 2009 og 2010. Den involverte 12 tilhengere av den såkalte BDS-bevegelsen mot Israel.
Kjennelsene er basert på allmenn rettsteori som anser BDS-bevegelsen for å være diskriminerende, og på en lov fra 2003 som kan anvendes mot dem som oppmuntrer til diskriminering, inkludert boikott, mot en stat eller dens innbyggere.
Heller ikke i Norge kan boikott-aktivister føle seg trygge. Både den norske boikottloven og diskrimineringsloven kan komme til anvendelse mot de som ønsker å boikotte Israel.
I diskrimineringslovens § 4 forbys både indirekte og direkte diskriminering på grunn av etnisitet, nasjonal opprinnelse, avstamning, hudfarge, språk, religion og livssyn.
I diskrimineringslovens § 5 forbys trakassering på grunnlag som nevnt i § 4. Det er også forbudt å medvirke til et slikt brudd. I § 6 forbys å gi instruks om å diskriminere eller trakassere på grunnlag som nevnt i § 4. Strafferammen er bøter eller fengsel inntil tre år.
Det kan godt tenkes at de norske BDS-aktivistene kommer til å angre på at de har publisert navn, «skrytebilder» og videoer på sosiale medier etter å ha begått lovbrudd, og dermed selv har avslørt for politi og domstol sin egen deltakelse i kriminelle handlinger.