Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Franske boikott-aktivister tapte anke i fransk høyesterett

Det var riktig å bøtelegge BDS-aktivister konkluderer en fransk domstol. (Illustrasjonsfoto: Heri Rakotomalala, flickr)
Det var riktig å bøtelegge BDS-aktivister konkluderer en fransk domstol. (Illustrasjonsfoto: Heri Rakotomalala, flickr)
Sju franske anti-israelske aktivister fikk ikke medhold i krav om opphevelse av dom for hat-kriminalitet.

En fransk ankedomstol har stadfestet dommen for hat-kriminalitet som ble idømt sju anti-israelske aktivister etter at de oppfordret til boikott av Israel under en demonstrasjon i 2010. Det skriver Times of Israel i en artikkel publisert 4. april 2016.

Den franske kassasjonsrettens kjennelse ble kunngjort forrige uke. Dette er en domstol som bare vurderer om en lavere domstols avgjørelse er korrekt.

Hver aktivist hadde tidligere blitt dømt til å betale omkring åtte tusen kroner av en ankedomstol for straffesaker i den nord-franske byen Caen. De ble funnet skyldige i å ha oppfordret til diskriminerende handlinger i forbindelse med en demonstrasjon utenfor et supermarked som solgte israelske varer.

De sju aktivistene fra Caen ble tiltalt etter at det Nasjonale rådet for årvåkenhet mot antisemittisme (National Bureau of Vigilance Against Anti-Semitism), forkortet til BNVCA, og de to ikke-statlige organisasjonene Alliansen Frankrike Israel (Alliance France Israel), og Advokater uten grenser (Lawers Without Borders), levert en anmeldelse mot dem.

I en uttalelse etter domsavsigelsen 30. mars kaller BNVCA domstolens avgjørelse som «en ny seier over den illegale BDS-bevegelsen».

Denne dommen kom seks måneder etter at en lignende kjennelse ble avsagt av den samme retten i en annen sak fra 2009 og 2010. Den involverte 12 tilhengere av den såkalte BDS-bevegelsen mot Israel.

Kjennelsene er basert på allmenn rettsteori som anser BDS-bevegelsen for å være diskriminerende, og på en lov fra 2003 som kan anvendes mot dem som oppmuntrer til diskriminering, inkludert boikott, mot en stat eller dens innbyggere.

Heller ikke i Norge kan boikott-aktivister føle seg trygge. Både den norske boikottloven og diskrimineringsloven kan komme til anvendelse mot de som ønsker å boikotte Israel.

I diskrimineringslovens § 4 forbys både indirekte og direkte diskriminering på grunn av etnisitet, nasjonal opprinnelse, avstamning, hudfarge, språk, religion og livssyn.

I diskrimineringslovens § 5 forbys trakassering på grunnlag som nevnt i § 4. Det er også forbudt å medvirke til et slikt brudd. I § 6 forbys å gi instruks om å diskriminere eller trakassere på grunnlag som nevnt i § 4. Strafferammen er bøter eller fengsel inntil tre år.

Det kan godt tenkes at de norske BDS-aktivistene kommer til å angre på at de har publisert navn, «skrytebilder» og videoer på sosiale medier etter å ha begått lovbrudd, og dermed selv har avslørt for politi og domstol sin egen deltakelse i kriminelle handlinger.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart