Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Kan bli handelsrekord for sjette år på rad

Israels daværende president Shimon Peres og statsminister Erna Solberg under Peres' statsbesøk i 2014. De ga uttrykk for et felles ønske om en sterkere relasjon mellom de to landene. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)
Israels daværende president Shimon Peres sammen med statsminister Erna Solberg under Peres' statsbesøk i 2014. (Arkivfoto: Tor-Bjørn Nordgaard)
”Norge handler med Israel som aldri før”, melder NTB i dag. Samhandelen har allerede etter årets fem første måneder passert en milliard kroner.

Handelen mellom Norge og Israel har vært stabilt økende i flere år. Hvert år de siste fem årene har importen av varer fra Israel til Norge nådd nytt rekordnivå. I 2015 så vi også en sterk økning i eksport av varer fra Norge til Israel på 42 prosent sammenlignet med året før, til tross for at den generelle eksporten fra Norge gikk ned.

Nå ser det ut til at 2016 kan komme til å bli det sjette rekordåret på rad for norsk samhandel med Israel – så sant utviklingen de første fem månedene fortsetter i tiden framover.

 

Samhandelen vokste med 25 prosent

Statistisk Sentralbyrås foreløpige tall for norsk varehandel med utlandet viser at Norge har importert varer fra Israel for 555 millioner kroner i perioden januar til mai. I samme periode i fjor ble det importert varer for 431 millioner kroner. Økningen er altså på 28,8 prosent.

Økningen i eksport er også betydelig. I dette årets fem første måneder har Norge eksportert varer for 471 millioner kroner til Israel. I løpet av den samme perioden i 2015 ble det eksporter for 386 millioner. Det betyr en økning på 22 prosent.

Den totale samhandelen med Israel har altså vært på 1,026 milliard kroner fra januar til mai i år, mot 817 millioner i tilsvarende periode i fjor. Det er en økning på 25,6 prosent.

 

Reell økning i mengden varer

Valutakursen for israelske shekel forteller oss at det ikke bare er snakk om en økning i pengebruk på grunn av svak kronekurs, men at det også etter alt å dømme har vært en økning i varevolum. 31. mai 2015 var en shekel verdt 2,01 kroner, og ett år senere er den samme shekelen verdt 2,17 kroner. Endringen i valutakursen er dermed på åtte prosent – en betydelig mindre endring enn i handelsutviklingen.

 

NTB skriver om veksten

Tirsdag 28. juni rapporterte NTB om den markante økningen i samhandelen mellom Norge og Israel. ”Norge handler med Israel som aldri før. Så langt i år har handelen passert en milliard kroner”, skriver nyhetsbyrået, som har basert saken sin på en artikkel i avisen Dagen.

– Norsk handel med Israel er ikke stor, men har lenge vært i betydelig vekst, sier økonomiprofessor Ola H. Grytten til Dagen.

Professoren ved Norges Handelshøyskole i Bergen mener handelen er naturlig.

– Handelen med Israel skyldes at begge land har gode produkter som de andre vil ha. Det overskygger både boikott og kampanjer for dette, sier han.

 

– Umulig å ikke handle med Israel

Grytten poengterer også at handelen med Israel i praksis er enda større enn det som kommer fram i statistikken. I tillegg til den offisielle statistikken fra SSB, innehar en rekke produkter fra andre land også komponenter fra Israel.

– Denne delen av handelen med Israel er i praksis størst. Det er så og si umulig å ikke handle med Israel på denne måten, sier han.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart