Kommunestyret i Tromsø vedtok onsdag 14. desember boikott av «israelske varer og tjenester som er produsert i okkuperte palestinske områder». Vedtaket kommer fire uker etter at bystyret i Trondheim gjorde et lignende vedtak.
Før boikottforslaget ble behandlet i formannskapet i Tromsø, påpekte MIFF at det private forslaget fra Mads Gilbert og Jens Ingvald Olsen innhold usannheter allerede i første setning. Men det røde flertallet hadde det travelt, og sendte forslaget rett videre til kommunestyret.
Under behandlingen 14. desember forsøkte det borgerlige mindretallet å komme med to motforslag.
Helga Marie Bjerke (KrF) foreslo å utsette saken til Utenriksdepartementet har gjort en vurdering om Trondheim kommunes boikott-vedtak er i tråd med Norges internasjonale forpliktelser. Utsettelsesforslaget ble nedstemt. 17 stemte for, de røde partienes 25 representanter stemte imot.
Kristoffer Kanestrøm (FrP) foreslo: «Kommunestyre anser saken for å sortere under regjeringens ansvarsområde. Kommunestyret vil generelt anbefale dialog fremfor boikott.» Også dette ble nedstemt av 25 representanter.
Vedtaket som vant flertall med 25 mot 18 stemmer lyder i sin helhet slik:
«Tromsø kommunestyre viser til at kjøp av israelske varer/tjenester som er produsert i områder under folkerettsstridig okkupasjon strider mot Tromsø kommunes etiske retningslinjer. Tromsø kommune vil på denne bakgrunn avstå fra å kjøpe israelske varer og tjenester som er produsert i okkuperte palestinske områder.
Kommunestyret ber administrasjonssjefen sørge for at Tromsø kommune krever dokumentasjon på at varer som kjøpes ikke kommer fra okkuperte områder, slik som okkuperte områder i Palestina, Vest-Sahara, og lignende, i de tilfellene hvor dette er en aktuell problemstilling. Dette gjelder også kommunale foretak og andre selskaper eid av Tromsø kommune.
Kommunestyret oppfordrer Tromsø kommunes innbyggere til å boikotte varer og tjenester produsert i okkuperte områder. Kommunestyret oppfordrer også andre kommunestyrer og Stortinget til å vedta handelsboikott av varer og tjenester produsert i okkuperte palestinske områder inntil staten Israel innfrir vedtatte FN resolusjoner.»
Under behandlingen i kommunestyret sa Mads Gilbert at siste avsnitt skulle frafalles, men det er likevel kommet med i kommunens offisielle referat.
Les hvorfor Tromsø burde ha sagt nei til boikottforslaget.
I tillegg foreslo Morten Skanfer (V) å be administrasjonssjefen legge frem en sak om hvordan innkjøpsreglementet kan brukes for å styrke menneskerettighetene. Dette ble vedtatt med 37 mot 6 stemmer.