Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

MIFFs styreleder deltok i debatt om israelsk vin hos NRK

Bengt-Ove Nordgård foran vinfat hos Golan Heights Winery (Foto: Privat)
Bengt-Ove Nordgård foran vinfat hos Golan Heights Winery (Foto: Privat)
Og NTB fortsetter sin ensidige kampanje mot Israel.

Torsdag ettermiddag (20. juli) deltok MIFFs styreleder Bengt-Ove Nordgård i en debatt hos NRK Radio i nyhetsprogrammet Her og nå.

Saken handlet om det faktum at Vinmonopolet selger to typer israelsk vin som er produsert i det som ofte omtales som «ulovlige bosetninger» på Golan-høyden i det nordlige Israel.

Saken ble aktualisert etter at Nils-Inge Kruhaug i NTB skrev en artikkel med tittel «Vinmonopolet selger vin fra ulovlige bosetninger». Den ble publisert på NRKs nettside torsdag morgen.

Slik ble saken publisert på NRKs nettside (skjermdump fra nrk.no)
Skjermdump fra NRKs nettside nrk.no

Adresseavisen, Dagbladet, ABC Nyheter, Nettavisen og Sunnmørsposten var blant flere andre norske medier som publiserte artikkelen.

Det er bare to uker siden MIFF sist skrev om Nils-Inge Kruhaugs ensidige og uprofesjonelle kampanjejournalistikk i artikkelen «NTB fortsetter med sin demonisering av verden eneste jødiske stat».

Når NTB-artikler om Israel er skrevet av Kruhaug bør redaksjonene være ekstra varsomme med å bruke dem, fordi han er kjent for å konstruere saker som til og med den norske utenrikstjenesten sier skaper et feil inntrykk.

Listen over alle gangene MIFF har tatt NTB i faktafeil og brudd på Vær Varsom-plakaten vokser stadig.

I den 7,5 minutter lange debatten hos NRK fikk styremedlem Markos Pizzarro i den anti-israelske grupperingen BDS Norge først ordet. På spørsmål fra programlederen om hva han mener om at de israelske vinene selges i Norge, svarte han: – Nei, vi synes det er hårreisende at det tillates. Pizzarro forsøkte deretter å sitere fra FNs sikkerhetsråds resolusjon 465 (vedtatt 1. mars 1980), men ble avbrutt av programlederen, før han hevdet at importen av de israelske vinene er i strid med FN-resolusjonen.

MIFFs styreleder Bengt-Ove Nordgård fikk deretter følgende spørsmål: – Er det ikke selvmotsigende at vi selger vin fra områder der Norge har fordømt okkupasjonen?

Han svarte: – Nei, det vil jeg absolutt si at det ikke er.

Nordgård sa han er veldig glad for at Vinmonopolet selger de to israelske vinene, og de gjerne må ta inn langt flere gode viner fra Israel. Han fortalte også om hvordan syriske soldater skjøt ned på israelske sivile fra Golanhøyden før Seksdagerskrigen i 1967.

– Det vil være rett og slett galematias dersom Israel skulle gi fra seg Golan-høyden (…) Hvis Israel skulle trekke seg tilbake til de såkalte «67-grensene»… De gikk faktisk 10 meter fra Genesaretsjøen. For de som er litt kjent der, det betyr at … i Syria har du i tillegg til IS og Assad, så har du minst 60 rivaliserende militsgrupper. Skal man slippe ned den dødbringende gjengen helt ned til Genesaretsjøen og sette livet til titusener av israelere i fare. Det er galskap, sa Nordgård.

MIFFs styreleder sa også at FN primært består av stater som ikke er demokratier, og at FN har en lang historie med urettferdig behandling av Israel.

– Israels nærvær på Golan er det beste garantien for fred på Golan, sa Nordgård før han ble avbrutt av programlederen.

Bengt-Ove Nordgård står på en gammel syrisk stilling på Golan-høyden. Gensaretsjøen i bakgrunnen (Foto: privat)
Bengt-Ove Nordgård står her oppå en gammel syrisk militærposisjon på Golan-høyden med utsikt over Genesaretsjøen (Foto: privat)

Nordgård er en lidenskapelig nyter av israelsk vin. Han har besøkt Golan Heights Winery og andre vinprodusenter på omstridte områder og har følgende klare beskjed til venner av Israel:

– Løp til Vinmonopolet og kjøp rødvinen Gamla Cabernet Sauvignon og hvitvinen Yarden Chardonnay!

Hvitvinen Yarden Chardonnay (Skjermdump fra Vinmonoploet)
Dette er hvitvinen Yarden Chardonnay fra Golan Heights Winery (fra nettsiden Vinmonopolet.no)

Du kan høre hele debatten på NRKs nettside ved å klikke her.

Slik får du tak i israelsk vin.

Her er noen kommentarer til Kruhaugs artikkel:

Manglende bakgrunnsinformasjon om Golan

Golan er et område der jøder har flere tusen år gamle historiske røtter. Arkeologer har funnet 62 gamle synagoger fra romersk og bysantisk tid i regionen. Navnet på rødvinen «Gamla Cabernet Sauvignon» stammer fra oldtidens jødiske by Gamla, mens Yarden er det hebraiske navnet på Jordan-elven.

På slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet bosatte jøder seg på land kjøpt på Golan. På grunn av pogromer og voldelige arabiske angrep, tyrkisk byråkrati, sykdommer og økonomiske problemer minket den jødiske befolkningen i området i årene etterpå.

Da Israel ble opprettet i 1948 angrep militære styrker fra fem arabiske naboland, blant dem var Syria. Etter nesten ett år med krigshandlinger undertegnet Israel og Syria 20. april 1949 en avtale om våpenhvile. Ifølge avtalens punkt 1, artikkel 5 skulle våpenhvilelinjen ikke bli ansett å ha noen som helst forbindelse med den endelige framtidige grensen.

I de 19 årene mellom den første arabisk-israelske krigen i 1948 og seksdagerskrigen i 1967, brøt Syria våpenhvilen mange ganger. Fra de høyereliggende militære stillingene på Golanhøyden terroriserte de syriske styrkene israelske bønder og landsbyer ved å avfyre skudd og artillerigranater. Syrerne ga også aktiv bistand til palestinske terrorister som angrep Israel fra Golan.

Under Seksdagerskrigen startet syriske styrker på Golan-høyden å skyte granater mot israelske landsbyer. 12 syriske jetfly angrep også israelske landsbyer i Galilea i Nord-Israel.

Etter harde kamper klarte israelske styrker å erobre Golan, og noen dager senere tilbød den israelske regjeringen å returnere Golan til Syria i bytte med en varig fredsavtale. Tilbudet ble avvist noen uker senere da de arabiske lederne møttes i Khartoum, Sudan og vedtok de såkalte «tre nei»: Nei til å forhandle med Israel, nei til å anerkjenne Israel og nei til fred med Israel.

I desember 1981 vedtok den israelske nasjonalforsamlingen Knesset å innføre israelsk lov på Golan. Det betyr i praksis at Israel har annektert området.

Etter 50 år med israelsk kontroll over området mener nå mange israelske politikere at det er på tide at verden anerkjenner Golan som israelsk territorium.

Manglende imøtegåelse fra israelsk side

Akkurat som for to uker siden har ikke Kruhaug hentet inn en israelsk talsperson for å imøtegå eller svare på innholdet i artikkelen. Informasjonssjef Beate Mikkelsen ved Israels ambassade i Oslo sier de ikke har blitt kontaktet denne gangen heller.

Manglende informasjon om BDS-bevegelsen

NTB-journalist Kruhaug intervjuet styrelederen i BDS Norge, Nikolaos Tavridis-Hansen, men uten å stille ham noen kritiske spørsmål. Som forventet krevde Tavridis-Hansen full stans i vinsalget.

Dette er en mann som kjemper for at staten Israel skal utslettes. På et debattmøte hos AUF i Stavanger 3. mai sa han følgende: «Den israelske staten, basert på en sionistisk ideologi, må opphøre» (uttalelsen kommer rundt 56 minutter ut i videoen nederst i artikkelen).

BDS-kampanjens egentlig mål er å få en slutt på Israel. En av hovedpersonene, Omar Barghouti, har gjentatte ganger sagt at han er mot staten Israels rett til å eksistere.

Mads Gilbert og Nikolaos Tavridis-Hansen (Foto: Facebook)
Rødt-politiker Mads Gilbert og styreleder i BDS Norge, Nikolaos Tavridis-Hansen (Foto: Facebook)

Feil om kart

Kruhaug skriver at de to israelske vinene på Vinmonopolets nettside er ledsaget av et kart over Danmark, men torsdag kveld viste kartet Oslo og Østlandet (se bildet over).

Upresist om eierskap

Kruhaug skriver at Golan Heights Winery er eid av «åtte israelske bosetninger som produserer vin på de israelskokkuperte Golanhøydene». Det korrekte er at fire kibbutzer og fire moshaver eier aksjer i selskapet. Sju av dem ligger på Golan, men det gjør ikke Moshav Ramot Naftali. Den ligger rundt 15 kilometer rett sør for Kiryat Shmona i nærheten av grensen til Libanon.

Feil om FNs sikkerhetsråds resolusjon 465

Kruhaug skriver at resolusjon 465 pålegger FNs medlemsland å ikke på noe vis bistå Israel med bosetningene i de okkuperte områdene. Det korrekte er at punkt 7 i resolusjonen oppfordrer (calls upon) alle stater om ikke å gi Israel noen hjelp som er spesifisert til bruk i forbindelse med bosetninger i okkuperte områder. Det er også viktig å legge merke til at USAs FN-ambassadør Donald McHenry like etter avstemningen sa at resolusjonen ikke er bindende, men bare en anbefaling.

Kommentar til Børge Brende

Når det gjelder utenriksminister Børge Brendes pressemelding fra 7. februar 2017 der han uttalte at «alle bosettingene på Vestbredden er folkerettsstridige og utgjør alvorlige hindre for fred», vil MIFF vise til artiklene Israelske bosetninger og folkeretten – hva svarer Israel? og Det er ikke bosetningene som hindrer fred.

Relaterte artikler:

FN er gjennomgående partisk mot Israel

– «Okkupasjonen» er ikke problemet

– De nye antisemittene slutter opp om BDS

Takket være våre medlemmer og støttespillere er alle Med Israel for freds artikler på miff.no gratis tilgjengelig for alle interesserte. Den beste takken du kan gi er å bli medlem (klikk her for å gå til registreringsskjema), bli Fast for Israel! eller trappe opp for Israel på annen måte. Du kan gi en gave med SMS i skjemaet under, til Vipps på 39881 eller bankkonto 78770654539. Med din hjelp kan vi nå enda flere med israelernes perspektiver og beste argumenter!

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart