28. september publiserte lokalavisen Budstikka et leserinnlegg av Conrad Myrland, daglig leder i MIFF. Innlegget var en forkortet versjon av artikkelen Helvete og «Fri Palestina» i dåpsgudstjenesten, publisert på miff.no 25. september.
3. oktober svarer Sigrun Møgedal, leder for globalt utvalg i Asker menighet, i Budstikka. Møgedal er tidligere spesialrådgiver for Utenriksdepartementet og har jobbet for Norad og Kirkens Nødhjelp, ifølge hennes Facebook-profil.
Møgedal hevder MIFF bruker «kirkens språk» til å «polarisere, relativisere og politisere». Hun protesterer ikke på noen av våre ordrette sitater, men ser tydeligvis ikke at det er prestens og fotografens egne ord som er de polariserende, relativiserende og politiserende. Det var jo eksempler på nettopp slike ting vi gjenga: Framstilling av situasjonen på Vestbredden som «helvete», sidestilling av Israels sikkerhetsbarriere med Berlin-muren, prestens ensidige politiske beskrivelser og vakre ord om «se hverandre som medmennesker» samtidig som han ivrer for boikott av halvparten av verdens jøder.
Møgedal hevder MIFF kommer med «forvridde kommentarer» og «angrep på sognepresten i Asker». Hun gir ikke eksempler. Det må vel være lov å gjengi hva en prest har sagt og står for?
«Vi er ikke stedet som kan peke ut politiske svar,» skriver Møgedal. Flott! Kan vi da vente at Askers sogneprest legger sin boikottkamp til side og at Asker kirke slutter å delta i den polariserende og politiserte Kirkeuka neste år?
Bakgrunn
De siste årene har MIFF satt et kritisk søkelys på innhold og vinkling i Kirkeuka.
- I 2012 påpekte vi at kirkeuka ble avholdt uten israelske stemmer.
- I 2013 ble arrangørenes hets mot Israel om mulig enda mer tydelig.
- “De sier fred, men det er ingen fred,”konkluderte MIFF i 2014.
- I 2015 oppmuntret arrangørene til å be en bønn som demoniserte israelernes motiver. Samtidig med Kirkeuka arrangerte MIFF en møterekke med fokus på kristen- og jødeforfølgelse i Midtøsten, et tema som de kirkelige arrangørene har neglisjert.
- Forsøker å slå ned Israels sikkerhetsbarriere med bibelvers, skrev MIFF i 2016.
De norske arrangørene for Kirkeuka er KFUK-KFUM Global, Norske kirkeakademier, Kirkens Nødhjelp, Kvekerhjelp, Kvekersamfunnet, Mellomkirkelig råd for Den norske kirke, Norges Kristelige Studentforbund, Sabeels Venner Norge og Stiftelsen Karibu. De fleste av dem støtter boikott av Israel i en eller annen form. De fleste arbeider for at millioner av etterkommere av palestinske flyktninger får “rett til å vende tilbake” inn i Israel, uten å ta hensyn til at Israel opphører å være en jødisk stat.