Universitet i Oslo har bestemt seg for å fjerne moderne hebraisk språk fra studieplanen fra og med studiestart 2018. Det har skapt sterke reaksjoner. Nå er det opprettet en Facebook-gruppe som kjemper for å bevare hebraiskstudiet, som er en del av Midtøsten-studiene ved universitet.
I Facebook-gruppen «Bevar hebraiskstudiet ved UiO» skriver initativtakerne at gruppen vil være en møteplass for alle som ønsker å bevare hebraisk ved UiO.
«Motivasjonen kan komme fra ulike kilder, våre meninger om Midtøsten, om universitetspolitikk, om religion og kultur kan være forskjellig. Felles har vi ønsket om å verne om studiet av moderne hebraisk, på i alle fall ETT høyere lærested i Norge», skriver gruppen i en beskrivelse av hva de ønsker å jobbe for.
Hebraisk språk 1 er et første møte med moderne hebraisk skriftspråk og talemål, skriver universitet på sine nettsider. «Det begynner med en innføring i alfabet og uttale, og deretter legger emnet hovedvekten på språkets grunnleggende grammatiske strukturer, og på å bygge opp et ordforråd.»
Det teologiske fakultet opplyser om at de fortsatt vil tilby bibelsk hebraisk, men bekrefter at moderne hebraisk er i ferd med å forsvinne fra universitets timeplan.
På Facebook-gruppen som vil bevare hebraisk er de klare på at bibelhebraisk ikke er nok. «Vi trenger moderne hebraisk», skriver gruppen.
Professor ved Midtøsten-studier ved Universitetet i Oslo, Bjørn Olav Utvik, skriver i en epost til MIFF at det er få søkere som gjør at hebraisk forsvinner fra timeplanen. Det er Institutt for kulturstudier og orientalske språk (IKOS), ved Det humanistiske fakultet ved universitet, som siden 2005 har hatt ansvaret for dette studietilbudet.
«IKOS gjør som institutt fortløpende vurderinger av hvordan studietilbudet skal utvikles. Ett viktig moment her er å sikre en langsiktig bærekraftig økonomi, siden resultatfinansiering fra studievirksomheten veier svært tungt i instituttets budsjett. Hebraiskstudiet har hatt få studenter, og det er siden 2008 bare avlagt 2 ferdige bachelorgrader (og 5 mastergrader i Semittisk språkvitenskap med hebraisk).»
Videre i eposten skriver Utvik at i stillingsplanen som ble vedtatt av IKOS-styret 7. september 2017 heter det:
«Vi har pr. i dag et antall mindre språkfag basert på små ressurser og varierende studenttilgang. Med mindre det foreligger tildeling fra bevilgende myndigheter til små/utsatte fag, ønsker vi å fase ut hebraisk og sanskrit: de to som over lang tid har hatt færrest studenter og som i minst grad henger sammen med de øvrige språkbaserte områdestudiene. Samtidig ønsker vi å satse videre på hindi, tyrkisk og persisk. Vi vil da sikre større undervisningsressurser og samtidig integrere dem bedre med de relevante områdestudiene.»