Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

MIFFs seier mot Feminine Trippers diskriminering av israelere fikk omtale i Israels største avis

Festivalen Feminine Tripper ble avholdt i Oslo 19.-25. mars 2018. (Plakat fra Facebook-siden)
Festivalen Feminine Tripper ble avholdt i Oslo 19.-25. mars 2018. (Plakat fra Facebook-siden)
Torsdag 13. februar skrev avisen Yedioth Ahronoth om MIFFs klage mot festivalen Feminine Tripper og Diskrimineringsnemdas vedtak.

«Det pågår en festival i Oslo som etter alle solemerker bryter den norske diskrimineringslovenPolitiet bør starte sin etterforskning,» skrev MIFF da vi omtalte saken første gang 21. mars 2018. MIFF kunne også melde at festivalen tilsynelatende hadde stengt sin Facebook-side for alle israelere etter at de fikk kritikk for sin boikott.

22. mars 2018 sendte MIFF et varsel om det vi mener var et lovbrudd til Likestillings- og diskrimineringsombudet, Diskrimineringsnemnda og Oslo Politikammer. MIFF fikk raskt svar fra Likestillings- og diskrimineringsombudet som bekreftet at «diskriminering på grunn av nasjonal opprinnelse er forbudt».

Først 3. desember 2019 kom saken opp i Diskrimineringsnemnda. Da hadde de tidligere sendt brev til festivalarrangørene med krav om svar på MIFFs påstander. Feminine Tripper responderte 23. juni. Du kan lese hele deres brev her. MIFFs advokat Jan Benjamin Rødner kommenterte festivalens tilsvar i et brev til Diskrimineringsnemnda 11. juli. Vi gjengir her brevet i sin helhetBilagene som det henvises til er tilgjengelig her.

13. januar 2020 ble MIFF orientert om Diskrimineringsnemndas vedtak: «Feminine Tripper ved Kristiane Nerdrum Bøgwald og Margrete Slettebø har brutt forbudet mot diskriminering på grunn av etnisitet,»var konklusjonen. Vedtaket ble fattet 2 mot 1.

Torsdag 13. februar publiserte den israelske storavisen Yedioth Ahronoth en artikkel om saken. Slik er den hebraiske teksten, både i papiravisen og på avisens nettside, oversatt til norsk:

Yedioth Ahronoths artikkel publisert i papiravisen torsdag 13. februar 2020.

Norge: Ikke lov å forhindre israelere fra å delta på arrangement «på grunn av okkupasjonen»

Itamar Eichner (Journalistens navn)

Enda et nederlag for boikottbevegelsen: Diskrimineringsnemda i Norge har vedtatt at israelere ikke kan diskrimineres og forhindres fra å delta på arrangement på grunn av deres nasjonalitet. Vedtaket kommer etter at ti (kvinnelige) israelske koreografer fikk avslag på sine søknader om deltakelse på festivalen Feminine Tripper med «den israelske okkupasjonen» som begrunnelse.

«Vi har bestemt at vi ikke med ren samvittighet kan invitere kvinnelige israelske artister når vi vet at det finnes kvinnelige artister i de okkuperte palestinske områdene som strever med alvorlige reisehindringer. Vi har grunn til å tro at den israelske regjeringen nå bruker kultur som en form for propaganda» forklarte arrangørene av festivalen Feminine Tripper, som inkluderte artister fra hele verden.

Den pro-israelske organisasjonen MIFF, som er aktiv i landet, leverte inn en klage. For noen dager siden offentliggjorde nemda sin avgjørelse om at de [koreografene] ikke skal kunne diskrimineres på nasjonalt grunnlag. Nemdas avgjørelse ble vedtatt med to mot én stemme og gikk ut på at festivalen Feminine Tripper brøt forbudet mot etisk (?) diskriminering. (MIFF bemerker: Ordet «etisk» er nok en skrivefeil av journalisten. Det korrekte er «etnisk»)

MIFF sier at dette er en stor seier i kampen mot BDS. «Nemda bestemte nemlig at israelere ikke kan ekskluderes fra arrangement på bakgrunn av deres nasjonalitet.»  


Relaterte artikler:


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart